Slovački sud zabranio Uberu pružanje usluga prijevoza

Uber je izgubio sudski proces u kojem su ga slovački taksisti tužili da im predstavlja nelojalnu konkurenciju

Sandro Vrbanus utorak, 27. ožujka 2018. u 19:05

Ovih dana Uberu nikako da krene. Prvo su se našli u središtu skandala kada je njihovo autonomno vozilo u Arizoni usmrtilo pješakinju, o čemu smo višekratno pisali.

Prvo Azija…

Nakon što su se nekoliko dana po medijima provlačile priče o nesreći, stigla je i vijest da se Uber povlači s tržišta jugoistočne Azije – iz Singapura, Indonezije, Filipina, Malezije, Tajlanda, Vijetnama, Mianmara i Kambodže – te da da će svoje poslovanje u tim zemljama prodati konkurentu Grabu.

Povlačenje s ovih tržišta uključuje sve usluge, i one prijevoza ljudi kao i dostave hrane (UbetEats), a trebalo bi rezultirati nešto manjim gubicima kompanije na globalnoj razini – prošle je godine Uber, naime, proizvodio gubitke od milijardu dolara svakog kvartala. U sklopu prodaje poslovanja Grabu Uber je dobio i 27,5% dionica te kompanije a njihov CEO Dara Khosrowshahi postao je članom uprave Graba.

…a sada i Slovačka

Svojevoljni izlazak s tržišta nekoliko zemalja Azije Uberu nije jedini koji će se uskoro dogoditi. Kompanija će, čini se, morati prestati i s pružanjem svojih usluga u Slovačkoj, nakon današnje presude tamošnjeg suda. U parnici u kojoj su početkom godine slovački taksisti tužili Uber da im predstavlja nelojalnu konkurenciju, kompanija je dobila naređenje da odmah suspendira svoje poslovanje na području prijevoza u toj zemlji.

Iz Ubera nisu željeli ništa komentirati dok službeno ne dobiju dokumente sa suda

Iako je ova odluka donesena još 6. ožujka objavljena je tek danas. Uber više neće u Slovačkoj smjeti raditi na način da su njegovi vozači nelicencirani i neprofesionalni prijevoznici, te s vozilima koja ne zadovoljavaju sigurnosne i regulatorne zahtjeve za profesionalno pružanje usluga prijevoza.

Ova je presuda u skladu s odlukom Europskog suda s kraja prošle godine kojom je Uber klasificiran kao pružatelj usluga prijevoza, a ne digitalnih usluga, pa se na njihovo poslovanje mogu primijeniti lokalni propisi isti kao za taksiste. Ne prekine li Uber pružanje usluga kako je sud naredio, prijeti im i novčana kazna.

U Slovačkoj taksi prijevoznici moraju, slično kao i u Hrvatskoj, imati razne licence i dozvole, biti samozaposleni ili imati tvrtku, prijevoz moraju obavljati u označenim vozilima s taksimetrima i blagajnama za naplatu – dok je Uberovcima dovoljno imati tek osobni automobil i mobilnu aplikaciju.