Teslini krovni solarni paneli odgovorni za nekoliko požara, Walmart već podigao tužbu

Američki lanac trgovina Walmart podigao je tužbu protiv Tesle jer su se njihove instalacije fotonaponskih ploča na nekoliko lokacija spontano zapalile

Sandro Vrbanus četvrtak, 22. kolovoza 2019. u 06:00

Najveći američki lanac supermarketa Walmart podigao je tužbu protiv Tesle u kojoj traži uklanjanje njihovih fotonaponskih sustava instaliranih na 240 lokacija diljem SAD-a. Suradnja Walmarta započela je još dok je za solarne panele bila zadužena kompanija SolarCity, koja je 2016. godine pripojena Tesli. Predmet tužbe je "gruba nepažnja" kojom su se iz Tesle odnosili prema instalacijama na krovovima Walmartovih trgovina, što je od 2012. do 2018. godine rezultiralo sa sedam požara.

Vatreni solarni paneli

Navodno je glavni uzrok požara bio nedostatak propisnog uzemljenja. Nakon jednog od samozapaljenja fotonaponskih sustava Teslini stručnjaci su bili primorani isključiti svih 240 instalacija, da bi i nakon toga došlo do još jednog požara, u studenome prošle godine. U međuvremenu su u Walmartu doznali da paneli nisu bili održavani po propisima, te da su iz Tesle na teren slali nekompetentne ljude, ignorirali sigurnosne standarde i zataškavali uočene probleme.

Tužba uključuje i ove fotografije s požarišta
Tužba uključuje i ove fotografije s požarišta

Walmart je zbog svega toga podigao tužbu, navodeći kako je riječ o nepoštivanju ugovora. Dodatni problemi s fotonaponskim sustavima do sada su ih, kažu, koštali oko 8,2 milijuna dolara u vidu popravaka, izgubljene dobiti i drugih troškova. Tužbom sada traže od Tesle da sa svih 240 trgovina uklone svoje instalacije i pokriju im ove troškove.

U Tesli se muče sa solarnom tehnologijom

U posljednje vrijeme u Tesli su imali poslovnih problema u odjelu za solarne panele. Prodaja im ove godine ide značajno lošije, pa je prije nekoliko dana Elon Musk pokrenuo projekt u kojem će malene krovne solarne elektrane iznajmljivati korisnicima za samo 50 dolara na mjesec, u nadi da će tako poteknuti interes novih klijenata. Vezano za Walmartovu tužbu iz kompanije za sada nema službenog odgovora.