PC komponente

AMD na CES-u lansirao Radeon VII - nasljednika Vege 64

Dragan Petric srijeda, 9. siječnja 2019. u 22:27

Nakon novih mobilnih procesora najavljenih na manjem događaju jučer, AMD je danas najavio i udarni proizvodi s CES-a - grafičku karticu koja konkurira GeForceu RTX 2080

AMD je na CES-u prije dva dana već lansirao nove mobilne procesore, no lansiranje udarnih proizvoda prepustili su svojoj šefici Lisi Su na današnjoj središnjoj konferenciji. Kompletno izlaganje u trajanju od sat vremena možete pogledati na Youtubeu. Ako za to nemate volje ili vremena, eto najbitnijih novosti u konciznijem obliku, bez marketinških priča. 

Umjesto da krenemo kronološki kroz prezentaciju, skočit ćemo odmah na udarnu novost – grafičku karticu Radeon VII (engl. seven) koju AMD s cijenom od 699 dolara pozicira kao izravnog takmaca GeForceu RTX 2080. Riječ je o kartici koja je temeljena na Vega 20 GPU izrađenom novim TSMC-ovim 7-nanometarskim proizvodnim procesom, istim onim koji se proizvode nove AMD-ove Radeon Instinct kartice za profesionalno tržište.

Vega na 7 nm

Zapravo, čini se da Radeon VII predstavlja reciklažu ne posve funkcionalnih GPU-ova za Radeon Instinct MI25 i MI50 kartice. Štos je u tome da ima 60 aktivnih Compute Unita, dočim spomenute profesionalne kartice imaju 64 komada, baš kao uostalom i Vega 64 koju Radeon VII zamjenjuje. Tih 60 CU-ova radit će na maksimalnom taktu od 1,8 GHz te će biti kombinirani s čak 16 GB HBM2 memorije propusnosti od 1 TB/s. Podsjetimo se – RTX 2080 Ti sa GDDR6 memorijom ima propusnost memorijskog podsistema od "svega" 616 GB/s.

Koliko će ovakva golema količina super brze memorije biti korisna u igrama ostaje za vidjeti, no zanimljivo je da AMD pokušava novu karticu gurnuti u strojeve ne samo igrača već i content creatora. TDP se ne spominje, no sasvim je jasno da neće biti malen jer je AMD sve benefite novog procesa potrošio na ganjanje što više frekvencije GPU-a. Samim time za očekivati je potrošnju od 300-injak vata, u prilog čemu ide i izgled nove referentne kartice – golema mrcina s otvorenim hladnjakom s tri ventilatora, dosta slična nabrijanim modelima Vege 64.

Što se tiče performansi, otkriveni su rezultati u tri igre pri 4K razlučivosti i maksimalnim postavkama prikaza. Battlefield V je korišten kao DX12 naslov, Far Cry 5 kao DX11 naslov, a Strange Brigade kao primjer za igru koja rabi Vulkan API. U prve dvije igre RTX 2080 i Radeon VII su praktički identičnih performansi, a trećoj Radeon dobrano vodi. Odabir cijene identične onoj od RTX-a 2080 pokazuje da je AMD prilično siguran u to da je kartica kompetitivna.

Igrači koji gledaju nabaviti novu karticu iz ovog razreda imaju još jedan razlog za veselje. Radeon VII isporučivat će se u paketu s ključevima za tri igre – Devil May Cry 5, Resident Evil 2 i Division 2. To je protuteža Nvidijinom bundleu koji se sastoji od Battlefielda V i novog Biowareovog naslova Anthem. Doduše, ako je suditi prema dosadašnjim reakcijama igrača, čini se da AMD na raspolaganju ima bolje igre. Možda ne toliko iz perspektive grafičke atraktivnosti, koliko iz perspektive dobrog gameplaya.

Primjerak referentne verzije Radeona VII je na putu do naše redakcije, pa na ovim stranicama možete očekivati i detaljno testiranje i našu konačnu procjenu, tamo negdje početkom sljedećeg mjeseca, kada novi Radeoni dođu na police dućana (službeno, 7. veljače).

Ryzen 3000 sredinom godine

Druga velika novost s AMD-ove konferencije za medije jesu nove informacije o stolnim procesorima Ryzen 3000, a koji su temeljeni na kombinaciji 7-nanometarskog proizvodnog procesa i nove arhitekture Zen 2. Ako se sjećate naše reportaže iz San Francisca prije koji mjesec, AMD je otkrio da se kompletan Zen 2 dizajn vrti oko chipleta odnosno da je dizajn procesora još više modularan u odnosu na Zen 1 generaciju. Dok su kod Zena 1 na jednoj pločici silicija kombinirane procesorske jezgre i I/O logika (memorijski, PCIe, SATA, USB kontroler), na Zenu 2 su oni odvojeni u chiplete. Imamo 14-nanometarski IO chiplet koji se onda kombinira sa 7-nanometarskim CPU i GPU chipletima.

Novi procesori razvijani su pod kodnim imenom Matisse, a stižu na tržište sredinom ove godine. AMD je demonstrirao inženjerski primjerak koji se sastoji od jednog IO chipleta koji sadrži dvokanalni memorijski kontroler i PCIe 4.0 kontroler, te jednog CPU chipleta s osam Zen 2 jezgri. I dalje je riječ o Socket AM4 procesoru koji se može ugraditi u sve Socket AM4 ploče. Za pretpostaviti je da to znači da će kompatibilne ploče automatski dobiti i podršku za PCIe 4.0 na prvom PCIe utoru koji je najbliži procesoru.

No ono što je najzanimljivije su naravno rezultati testiranja. AMD je ovaj procesor usporedio s konfiguracijom s Core i9-9900K procesorom pri izvođenju legendarnog Cinebencha R15. Matisse konfiguracija u ovom je testu dostigla 2.023 boda, a i9-9900K 2.042 boda. Prema našem internom testiranju i9-9900K na standardnim postavkama u ovom testu daje 2.045 bodova, uz maksimalni takt svih jezgri pod opterećenjem od 4,7 GHz. Još zanimljivija je potrošnja – Intelova konfiguracija u Cinebenchu ovdje "pije" 180 W, a AMD-ova s Mattiseom svega 130 W. Impresivno, doista impresivno.

Valja napomenuti da AMD nije otkrio takt procesora već je navedeno da je riječ o inženjerskom primjerku koji ne radi na maksimalnom taktu. Dakle uz pretpostavku da IPC nije ništa bolji od Intelovog pulena, možemo zaključiti da je takt svih jezgri pri ovakvom opterećenju 4,7 GHz. Aktualni Ryzen 7 2700X s istim brojem jezgri u ovom testu ide na 4 GHz. Uz pretpostavku da AMD sa Zenom 2 nije napravio nekakav svemirski iskorak u IPC-u (vjerojatno nije), za pretpostaviti je da onda i Mattise u ovom slučaju radi na 4,6 ili 4,7 GHz, a da će finalni taktu svih jezgri pod opterećenjem vjerojatno biti oko 4,8 GHz.  

Do lansiranja Ryzena 3000 u stolnoj varijanti ostaje joj poprilično vremena, tako da ćemo o Mattise procesorima tijekom narednih mjeseci sigurno doznati još puno pojedinosti.