PC komponente

AMD najavio Radeon RX 6700 XT

Denis Arunović srijeda, 3. ožujka 2021. u 20:16

U virtualnoj prezentaciji koju su svi zainteresirani mogli pogledati (i još mogu) na Youtubeu, AMD je najavio dolazak četvrog člana grafičke obitelji RDNA2

Sukladno najavama s CES-a, ali i prošlog tjedna kada je AMD dan prije lansiranja RTX-a 3060 najavio svoju Youtube objavu o novim proizvodima, danas je najavljen četvrti član obitelji RDNA2 koju su do sad činili Radeoni RX 6900 XT, 6800 XT i 6800

Nova se kartica odaziva na ime Radeon RX 6700 XT, i premda smo očekivali da će AMD zajedno s njom predstaviti i njenu slabiju inačicu bez dodatka XT, to se nije dogodilo. RX 6700 XT nije temeljen na jednakom "velikom" Navi čipu kao postojeće RX 6000 kartice, već ima novi, osjetno manji GPU. On se sastoji od 40 CU-ova koji imaju na raspolaganju 96 MB Infinity Cache memorije, te rade na prosječnom taktu od iznimno visokih 2,424 GHz. Za usporedbu, prvi jači Radeon, model RX 6800, ima GPU s 60 CU-ova koji rade na prosječnom taktu od svega 1,815 GHz. 

Grafikon koji prikazuje memorijske zahtjeve igara klasični je primjer zavaravajućeg marketinga. Primjerice, u našim vlastitim testovima Red Dead Redemption 2 pri razlučivosti 1440p "troši" svega 4,7 GB memorije
Grafikon koji prikazuje memorijske zahtjeve igara klasični je primjer zavaravajućeg marketinga. Primjerice, u našim vlastitim testovima Red Dead Redemption 2 pri razlučivosti 1440p "troši" svega 4,7 GB memorije

GPU sukladno očekivanjima ima na raspolaganju čak 12 GB GDDR6 memorije, s tim da širina memorijskog sučelja, niti brzina memorijskih čipova, nisu otkriveni. Usprkos tome, u prezentaciji je stavljen velik naglasak na visoki kapacitet memorije, zbog kojeg je, prema AMD-u, kartica spremna na sve postojeće i buduće izazove pri razlučivosti 1440p. Ova razlučivost je ujedno takozvani "sweet spot" za RX 6700 XT. Kartica je dizajnirana da u modernim naslovima pri maksimalnoj kvaliteti prikaza (tu se ne računa ray tracing) pri 1440p isporuči debelo iznad 60 fps. 

S preporučenom cijenom od 479 dolara (što ispadne oko 4.800 kuna u hrvatskim dućanima), AMD ovu karticu pozicioniran na pola puta između modela RTX 3060 Ti i RTX 3070, baš kao što je i RX 6800 pozicioniran između RTX-a 3070 i 3080. 

S ciljem da kartica stigne u ruke što više igrača, RX 6700 XT bit će dostupan od 18. ožujka i od strane AMD-a i od AMD-ovih partnera. Drugim riječima, AMD neće krenuti prvo s refentnim karticama već će odmah pustiti i partnere da prodaju svoje izvedbe. AMD-ove kartice biti će moguće kupiti izravno s AMD-ovih web stranica, no nije nam trenutno poznato da li će biti dostupne i domaćim kupcima. 

Nažalost, u prezentaciji nije bilo ni spomena o nekakvoj strategiji ili metodi ublažavanja problema s dobavljivošću kartica i njihovim izuzetno visokim cijenama (često gotovo dvostruko višim od normalnih). Samim time za očekivati je da će dostupnost novih kartica biti jednako loša kao i u slučaju svih ostalih modela temeljenih na RDNA2 ili Ampere arhitekturi, uključujući i novog RTX-a 3060. 

Osim novih kartica, AMD je u sklopu prezentacije najavio implementaciju podrške za Resizeable BAR na procesorima Ryzen 3000, iako je originalno podrška bila dostupna isključivo na novoj seriji 5000. Podrška će naravno biti implementirana u sklop novih verzija BIOS-a koje korisnik mora sam instalirati na matičnu ploču. Resizeable BAR omogućava procesoru da pristupi kompletnoj memoriji kompatibilne grafičke kartice (RDNA2 ili Ampere), što u većini slučajeva otključava više performanse u igrama. 

Na razini softvera također je objavljeno da će nova verzija drivera omogućiti korištenje funkcije Radeon Boost u DX12 naslovima. Radeon Boost osigurava viši framerate u igrama na način da dinamički smanjuje razlučivost kada korisnik ima interakciju s igrom, čime dolazi do rasta performansi uz prihvatljiv pad kvalitete prikaza. Nažalost, AMD istovremeno nije otkrio ništa novo po pitanju implementacije tehnologije slične Nvidijinom DLSS-u. Zanimljivo je da AMD već duže vrijeme ne samo da ima ime za tu tehnologiju (FidelityFX Super Resolution) već je uredno spominje u svojim prezentacijama (uključujući i ovu), iako još uvijek nije dostupna. 

Kao i obično, AMD nam šalje referentnu inačicu svoje kartice tako da ćete naše dojmove o Radeonu RX 6700 XT moći pročitati za nešto više od dva tjedna, kada postane službeno dostupna.