Intel ulaže 900 milijuna dolara u tehnologiju za autonomne taksije

Intel je kupio izraelski startup Moovit koji se inače bavi prikupljanjem podataka o prijevozu urbanim sredinama, a zajedno planiraju postati pružatelj usluga autonomnog prijevoza automobilima

Sandro Vrbanus srijeda, 6. svibnja 2020. u 19:30

Intel je jučer izvijestio kako su za 900 milijuna dolara u cijelosti preuzeli izraelski startup Moovit. Ova kompanija proslavila se svojom aplikacijom koja omogućava planiranje prijevoza u gradovima kombinirajući podatke taksi službi, javnog prijevoza, usluga za najam bicikala i ostalih sudionika ovog tržišta. Intelu će njihova tehnologija poslužiti u tome da već do 2022. godine na ceste pusti svoja autonomna vozila koja će biti u stanju samostalno prometovati i pružati usluge taksi prijevoza.

Tehnologija i podaci

Procjene im govore da će u narednih deset godina ovo tržište u svijetu biti vrijedno 160 milijardi dolara, a oni žele u njemu sudjelovati vlastitom naprednom tehnologijom koja ima potencijal donijeti revoluciju u gradski prijevoz, naveli su u priopćenju.

Moovit će sa svojih više od 800 milijuna korisnika u preko 100 zemalja diljem svijeta biti vrijedan izvor podataka. Startup će biti integriran u Intelovu drugu izraelsku akviziciju, tvrtku Mobileye koju su preuzeli 2017. godine (za više od 15 milijardi dolara!), a koja se bavi autonomnom vožnjom i tehnologijama za pomoć vozačima.

Već sada Mobileyevu tehnologiju koristi 25 proizvođača automobila koji su je ugradili u preko 60 milijuna vozila. Iako će Moovit i njegov tim biti operativno pridodani ovoj kompaniji, usluge će u preko tri tisuće gradova diljem svijeta nastaviti pružati pod vlastitim imenom.

Krajnji je cilj Intela s ove dvije kompanije dobiti sustav za autonomnu vožnju koji može inteligentno, na temelju aktualnih podataka s cesta, birati ulice kojima će prometovati te slati autonomnu flotu taksi vozila u one predjele grada gdje bi mogla biti najveća potreba za njima.