Advance Paris MyConnect 60 - Glazbeni multipraktik

Korisnicima koji integrirano pojačalo i glazbeni streamer nemaju želju kupovati odvojeno, Advance Paris nudi uređaj koji objedinjuje ta dva uređaja

Davor Šuštić srijeda, 30. lipnja 2021. u 01:00
Specifikacije - Advance Paris MyConnect 60
Tip Pametno integrirano stereo pojačalo
Pojačalo 2x 70 W (pri 8 Ω), klasa AB
DAC Texas Instruments PCM51X (32-bit/384 kHz PCM)
Vrste zapisa MP3, WAV, FLAC, ALAC i AAC
Analogni konektori 3x RCA ulaz (1x RCA Phono), RCA izlaz (fiksni ili varijabilni), izlaz za subwoofer
Digitalni konektori 1x koaksijalni ulaz, 2x optički ulaz
Ostali konektori 2x USB (servisni i za vanjske diskove), 6,35-mm izlaz za slušalice
Dodaci FM/DAB radio, CD player
Mreža Ethernet, Wi-Fi, Bluetooth
Dimenzije i masa 265 x 385 x 136 mm / 5,5 kg
Softver Advance PlayStream (Android, iOS)
Jamstvo 2 godine
Dojam Glazbeni sustav koji zvuči odlično i nudi brojne mogućnosti, no nije posve intuitivan za korištenje

Prema riječima proizvođača, dokazanog francuskog Advance Parisa, MyConnect 60 svrstava se među all-in-one glazbene sustave. Riječ je o uređaju na koji treba spojiti pasivne zvučnike i – to je sve, on je spreman za slušanje glazbe. Za pogonjenje zvučnika zaduženo je pojačalo klase AB, sa 70 W snage po kanalu, a ugrađen je i digitalno-analogni konverter, Texas Instrumentsov PCM51X, koji podržava 32-bit/384 kHz PCM reprodukciju.

O specifikacijama, poput dinamičkog raspona, SnR-a i THD-a, možemo samo nagađati, jer PCM51X zapravo je obitelj DAC-ova, sastavljena od modela PCM5100, PCM5101 i PCM5102, gdje svaki od njih ima nešto drugačije tehničke specifikacije. Advance nigdje ne navodi koji točno od ta tri DAC-a ugrađuje u MyConnect 60. Bilo kako bilo, smjesta možemo kazati da ovaj sustav zvuči čisto, moćno i uvjerljivo. Iskušali smo ga s KEF-ovim podnim zvučnicima Q550 i Dalijevim bookshelfovima Opticon 2 – jedne i druge pokretao je s lakoćom, izvlačeći iz njih sve što mogu ponuditi, u čitavom rasponu frekvencija. Zaliha snage takva je da nismo mogli zaći u gornju četvrtinu raspona glasnoće bez rizika od izbijanja prozora iz okna, a raduje i to što se glasno sviranje odvija bez čujnih distorzija.

Budući da mobilna aplikacija ne nudi mogućnost prebačaja na fizičke ulaze MyConnecta 60, bit ćete prisiljeni koristiti priloženi golemi, i ne osobito atraktivni daljinski upravljač
Budući da mobilna aplikacija ne nudi mogućnost prebačaja na fizičke ulaze MyConnecta 60, bit ćete prisiljeni koristiti priloženi golemi, i ne osobito atraktivni daljinski upravljač

Budući da se radi o all-in-one sustavu, akustičke performanse tek su dio čitave priče – mnoge će podjednako, a možda i više, zanimati njegova funkcionalnost. Prije svega, MyConnect 60 treba povezati u kućnu mrežu, žično ili bežično. Za to vam može poslužiti dvoredni LCD na njegovoj prednjici, no olakšajte si život i instalirajte mobilnu aplikaciju Advance PlayStream, unutar koje ćete ga umrežiti brže i pouzdanije.

Ta će vam aplikacija ujedno biti glavni način interakcije s uređajem, premda ne i jedini. Također ćete, naime, morati koristiti njegov daljinski upravljač, koji je nepotrebno glomazan i ružan, ali je nužan da biste se s podržanih internetskih servisa prebacili na fizičke ulaze na samom MyConnectu 60. Neshvatljivo je zašto se ulazi ne mogu odabrati unutar same aplikacije, čime bismo bili lišeni korištenja daljinca te bismo čitavo upravljanje mogli obavljati na istom mjestu.

Ponuda ulaza i izlaza zadovoljavajuća je – nedostaje nam tek HDMI ARC konektor, za najintuitivnije povezivanje s televizorom
Ponuda ulaza i izlaza zadovoljavajuća je – nedostaje nam tek HDMI ARC konektor, za najintuitivnije povezivanje s televizorom

Tih fizičkih ulaza ima napretek. MyConnect 60 nudi dva optička i koaksijalni digitalni ulaz, dva analogna RCA ulaza te gramofonski (phono) ulaz, koji se, pomoću prekidača, može pretvoriti u treći AUX ulaz. Straga također nalazimo izlaz za subwoofer, analogni RCA izlaz (može biti fiksni ili varijabilni, dakle, sami odlučujemo hoće li MyConnect 60 raditi kao pretpojačalo), LAN konektor, navoj za bežičnu antenu, priključak FM/DAB antene, eksterni Bluetooth modul, servisni USB port i terminale za zvučnike. Još jedan “ulaz”, ako ga tako možemo nazvati, smjestio se sprijeda. Iza plastičnih vratašca nalazi se CD player, a iznad njega su poredane kontrole za puštanje i prebacivanje pjesama.

Na prednjoj strani još su 6,35-milimetarski izlaz za slušalice, tipka za uključenje sustava, USB port namijenjen spajanju stickova i diskova s glazbom (MP3, FLAC, ALAC, WAV, AAC) te kotačić za glasnoću, koji možete pritisnuti kao tipku i koristiti za navigaciju kroz sistemske izbornike te obavljanje konfiguracije uređaja – ako ste mazohističkog raspoloženja. Pametnije je poslužiti se daljincem, jer ćete njime ipak lakše proći kroz opcije, poput kontrola visokih frekvencija, basa, balansa kanala i loudnessa.

Malo mobitelom, malo daljincem

Kao što smo već natuknuli, streaming sadržaje pokretat ćete pomoću Advanceove aplikacije. Ona nudi konektore za servise poput Tidala, Deezera, Amazon Musica, Qobuza i Napstera, a tu su i popularni radijski servisi TuneIn, iHeartRadio i vTuner. Unutar aplikacije također možete pristupiti glazbi koju dijelite unutar lokalne mreže (DLNA), ali i reproducirati pjesme s vašeg mobitela. Uza sve to, MyConnect 60 podržava AirPlay i Spotify Connect, stoga se glazba sa Spotifya reproducira izravno iz Spotifyeve službene aplikacije, gdje će vam Advanceov sustav biti ponuđen kao uređaj na kojem možete pustiti ono što želite slušati.

U slučaju da posjedujete više od jednog Advanceovog uređaja, u aplikaciji ćete ih moći povezati u multiroom sustav. Najzad, aplikacija će vam poslužiti kako biste namjestili alarm – valja odabrati vrijeme, pjesmu s nekog od podržanih servisa i željenu glasnoću za buđenje. Iz prve ruke, najbolje funkcionira poneki od Slayerovih starijih uradaka.

MyConnect 60 proizvodi se u crnoj i akrilno bijeloj boji
MyConnect 60 proizvodi se u crnoj i akrilno bijeloj boji

Iako razmjerno nelijepa, sama aplikacija suvislo je organizirana i funkcionalna. Još važnije – radi pouzdano i brzo. Nismo nailazili na probleme s pristupom nekom podržanom servisu, prekid u reprodukciji, rušenje ili neku sličnu anomaliju.

Kao što smo ranije spomenuli, kad se sa streaminga poželite prebaciti na, primjerice, optički ulaz, preko kojeg ste MyConnect 60 povezali s vašim televizorom, morat ćete posegnuti za daljinskim upravljačem. On nudi fizičke tipke za izravni prelazak na dostupne ulaze, ali nema dvije tipke za dva optička ulaza, već ćete istu tipku morati pritisnuti dvaput, u slučaju da želite aktivirati sekundarni optički ulaz. Na streaming servise vraćate se pomoću tipke koja se iz nekog razloga zove Audio Player (valjda se misli na mobilnu aplikaciju?). Povremeno nam se događalo da smo slušali glazbu sa Spotifya i potom se prebacili na neki drugi ulaz, poput optičkog ili FM/DAB radija. Kada bismo se vratili natrag na streaming, više nije svirao Spotify, već radijska postaja s vTunera. Srećom, u većini slučajeva prebacivanje s fizičkih ulaza na streaming servise funkcioniralo je bez takvih nedaća.

Prednja ladica krije čitač CD-ova, što će njihovi vlasnici zacijelo znati cijeniti
Prednja ladica krije čitač CD-ova, što će njihovi vlasnici zacijelo znati cijeniti

Cjelokupno iskustvo korištenja MyConnecta 60 ovisit će i o tome hoćete li ga držati trajno uključenim ili ne. Naime, kad je uređaj isključen, mobilna aplikacija ga ne “vidi” te ga nije moguće uključiti ni na koji način osim pomoću tipke na daljincu ili samom uređaju. Nakon uključenja, potrebna je puna minuta da bi se začula glasovna notifikacija o povezanosti na kućnu mrežu, nakon čega mu se ponovno može pristupiti pomoću aplikacije i koristiti streaming servise. Naravno, fizički i radijski ulazi spremni su za korištenje nekoliko sekundi nakon uključenja.

Mobilna aplikacija Advance PlayStream nudi sve relevantne glazbene i radijske servise, kao i mogućnost reprodukcije glazbe koja je podijeljena unutar kućne mreže (DLNA)
Mobilna aplikacija Advance PlayStream nudi sve relevantne glazbene i radijske servise, kao i mogućnost reprodukcije glazbe koja je podijeljena unutar kućne mreže (DLNA)

U konačnici, MyConnect 60 ostavlja nas podijeljenima. S jedne strane, riječ je o glazbenom sustavu s odličnim akustičkim performansama i mnoštvom funkcija. S druge, korištenje tih funkcija u nekim je aspektima nepotrebno zakomplicirano, a ne možemo ignorirati ni izostanak podrške za formate MQA i DSD, kao i činjenicu da je jedini podržani Bluetooth kodek arhaični SBC. Srce nam govori da je njegova kvaliteta zvuka vrijedna trpljenja spomenutih manjkavosti, a razum da bi bilo bolje istražiti druge opcije.

Advance Paris MyConnect 60

  • Uvjerljive akustičke performanse
  • FM i DAB radioprijamnik
  • Ugrađeno gramofonsko pretpojačalo
  • Mobilna aplikacija nudi većinu relevantnih glazbenih servisa
  • Ogroman broj internetskih radiopostaja te multiroom podršku za vlasnike dva ili više Advanceova mrežna streamera
  • Podržan AirPlay
  • Ugrađen CD player
  • Obavezno korištenje daljinskog upravljača ili tipki na uređaju za prebačaj sa streaminga na fizičke ulaze (nemoguće birati fizičke ulaze preko aplikacije)
  • Podržan samo rudimentarni Bluetooth kodek SBC
  • Cijenili bismo HDMI ARC konektor za još praktičnije povezivanje s televizorom
Izrada 8
Performanse 9
Povezivost 7
UKUPNI DOJAM 8
Bug 344-345 srpanj/kolovoz 2021.