ASUS ROG Strix X670E-E Gaming WiFi - Za igrače s dubljim džepom

Asusove matične ploče ROG Strix manje su okrenute prema overklokerima, a više prema igračima, no to ne znači da nisu sposobne i za ekshibicije s ekstremnim hlađenjem

Bug.hr srijeda, 30. studenog 2022. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Čipset AMD X670E
Socket AM5
Memorija 4x DDR5 (maks. 128 GB)
PCIe konektori 2x PCIe 5.0 x16, 1x PCIe 4.0 x4
SATA / M.2 4/4
Mreža 2,5 GBit/s Intel LAN, Intel Wi-Fi 6E (2,4, 5 i 6 GHz), Bluetooth 5.2
Zvučna kartica Realtek ALC4080 (Savitech SV3H712 pojačalo)
USB portovi 1x USB 3.2 Gen 2×2 (1 x Type-C), 12x USB 3.2 Gen 2 (10x Type-A, 2x USB Type-C)
Jamstvo 3 godine
Dojam Najmoćnija ploča iz linije ROG Strix namijenjena je igračima sladokuscima i onima koji si to mogu priuštiti

Matična ploča ROG Strix X670E-E Gaming WiFi najmoćniji je pripadnik te Asusove linije. Opremljena je čipsetom X670E i namijenjena novim AMD-ovim procesorima Ryzen 7000. Nudi brojne korisne mogućnosti i bogatu opremu, poput termalne podloške za M.2 SSD-ove, vezice za aranžiranje kabela, ROG naljepnice, ROG držač za grafičku karticu i koješta drugo.

Novosti u odnosu na prethodni model iz iste serije, ROG Strix X570-E Gaming, uključuju novi AM5 socket, PCIe 5.0 slotove, M.2 PCIe 5.0 slotove i podršku za DDR5 memoriju. Drugačiji su i hladnjaci, napojna jedinica, kao i broj M.2 utora. Zadržana je doza decentnosti u dizajnu, premda je novi model mrvicu šareniji. Tko želi malo vizualne živosti, tu je ARGB osvjetljenje na pokrovu stražnjih konektora.

Raspored elemenata na ploči vrlo je dobar – Asusovi inženjeri znaju što rade, i tu više nema iznenađenja. Svi su konektori i headeri smješteni uz rubove, gdje su lako dostupni, a to drastično olakšava i aranžiranje kabela. Ploča je od ruba do ruba krcata čipovima i drugom elektronikom, praktički nema slobodnog prostora, no sve je pametno organizirano. Hladnjaci su masivni, kako oni na napojnoj jedinici, tako i oni na M.2 utorima i čipsetima. Ploča je stoga i dosta teška, no u Asusu se nisu odlučili za montažu donje ploče, koja bi pojačala konstrukciju. Umjesto toga, na donjoj strani PCB-a nalazi se zanimljiva grafika, ali i poneka važna komponenta, poput VRM kontrolera.
 

Oko AM5 socketa nalaze se masivni hladnjaci, kako na napojnoj jedinici, tako i na prvom M.2 utoru. Taj je posebno zanimljiv jer ima toplovodnu cijev s direktnim kontaktom (preko termalne podloške) i gornji element u kojem toplovodna cijev završava. Znamo koliko se M.2 SSD-i znaju zagrijavati, pa su takvi veliki hladnjaci dobrodošli.

Memorijski utori desno su od AM5 ležišta, a primaju četiri memorijska modula u dvokanalnom režimu rada. Maksimalni kapacitet DDR5 memorije je 128 GB, a propusnost prilikom overklokinga seže preko 6.400 MT/s. Memorijski kontroler na procesoru podržava profile EXPO, a ploča podržava tehnologiju OptiMem II. Ploča ima i dovoljno 4-pinskih konektora za ventilatore – četiri na gornjoj i isto toliko na donjoj strani. Uz to, posjeduje i korisnu LED dijagnostiku, četiri RGB headera, tipku Start te interne USB konektore, među kojima svakako treba izdvojiti USB 3.2 Type-C Gen 2. Ono što nam se posebno sviđa na Asusovim novim matičnim pločama jest iznimno koristan mehanizam za izbacivanje PCIe kartica, koji znatno olakšava život kada treba izvaditi grafičku karticu.

Obilje snage

Napojna jedinica vrlo je bitna za nove procesore, s obzirom na to da oni troše više no ikada. Napojna jedinica na ovoj ploči ima "teamed up" arhitekturu s 18+2 faze i 110-amperskim integriranim MOSFET-ima (SiC850A). VRM kontroler (DIGI+) nalazi se s druge strane 8-slojnog PCB-a. Asus je koristio i kvalitetne prigušnice te 5K solid kondenzatore. Sve je, dakle, spremno i za ekstremnije overklokiranje. Hladnjaci na napojnoj jedinici klasični su rebrasti aluminijski, a povezani su toplovodnom cijevi. IC termometrom smo pod maksimalnim opterećenjem procesora Ryzen 9 7950X izmjerili 65,4 °C na najtoplijem dijelu, točnije, na samoj toplovodnoj cijevi (njenom pregibu između dva hladnjaka). Hladnjak se, dakle, dosta zagrijava, no spomenuti je procesor veliki potrošač.

Napojna jedinica broji čak 18+2 110-amperskih integriranih MOSFET-a
Napojna jedinica broji čak 18+2 110-amperskih integriranih MOSFET-a

Na ploči se nalaze tri PCIe x16 utora, od čega su gornja dva pojačana metalnim okvirom i podržavaju PCIe 5.0 x16 standard (x16 ili x8/x4), a donji je PCIe 4.0 x4. Tu je i PCIe alternate mode prekidač, koji usporava rad PCIe utora radi kompatibilnosti.

Integrirana zvučna kartica je ROG SupremeFX 7.1 Surround, koju čini Realtekov ALC4080 kodek (podržani su PCM zapisi kvalitete do 32-bit/384 kHz). Tu su kvalitetni audiokondenzatori, Savitechovo SV3H712 pojačalo za slušalice, kao i pozlaćeni konektori.

LAN kontroler standardni je Intelov 2,5-gigabitni s ASUS LANGuard tehnologijom. Za bežičnu povezivost tu je Intelova Wi-Fi 6E bežična mrežna kartica. Dotična radi u tri frekvencijska pojasa: 2,4, 5 i 6 GHz. Ugrađeni bežični modul podržava i Bluetooth 5.2. Uz okretnu štapnu antenu, prijem je sasvim solidan, kao i propusnost.

Priložena vanjska antena pobrinut će se za dobar prijem bežičnog signala
Priložena vanjska antena pobrinut će se za dobar prijem bežičnog signala

Četiri su M.2 utora na ploči, i svi su pokriveni hladnjacima. Prvi je PCIe 5.0 x4, ima veliki hladnjak s gornje i aluminijsku ploču s donje strane, a podržava SSD-ove formata 2280. Onaj smješten ispod drugog PCIe x16 utora također je PCIe 5.0 x4, a podržava 22110 uređaje. Desno od njega, gornji M.2 utor također je kontroliran od procesora i prema PCIe 5.0 x4 je standardu, te podržava 2280 uređaje, dok je onaj ispod njega spojen na čipset i podržava 2280 uređaje. Svi imaju Q Latch sustav kopčanja, koji nas lišava potrebe za natezanjem sa sićušnim vijcima, jer se M.2 SSD-ovi fiksiraju pomoću plastične kopče. Dva su čipseta smještena ispod velikog hladnjaka i razmaknuti jedan od drugog, kao na ostalim Asusovim X670E pločama.

USB portova je i sa stražnje strane sasvim dovoljno, a i za prednji ih panel na ploči ima pregršt. Zanimaju nas, naravno, oni najbrži: straga je jedan Type-C Gen 2×2 port, a za prednji je panel također rezerviran jedan Type-C Gen 2×2 interni port.

Decentno i nenametljivo

Na vrhu plastičnog pokrova stražnjih I/O portova nalazi se osvijetljena pločica, koja je ukrašena ROG Strix grafičkim dizajnom i svijetli u RGB bojama. Osvjetljenje se može kontrolirati pomoću softvera Aura Sync, a i kombinirati s ostalom RGB rasvjetom, koju je moguće spojiti preko četiri headera na ploči – tri ARGB i jednog Aura RGB.

Stražnji I/O panel potpuno je popunjen. Zanimljivo je da ima čak tri USB Type-C porta, od kojih je jedan propusnosti 20 Gbps
Stražnji I/O panel potpuno je popunjen. Zanimljivo je da ima čak tri USB Type-C porta, od kojih je jedan propusnosti 20 Gbps

UEFI sučelje je kao i na svakoj drugoj ROG/ROG Strix ploči: prepuno opcija za igranje, podijeljeno na dva dijela – EZ i Advanced Mode. Tu su sada neke nove funkcije, kao što su EXPO profili memorije, Core Flex, AI značajke treniranja ploče i rashladnog sustava, i mnoge druge. Opcija je zaista pregršt, kao i mogućnosti za LN2 overklokiranje.

Matične ploče ROG Strix oduvijek su namijenjene igračima i entuzijastima koji nemaju visoke ambicije za ekstremno overklokiranje, a ni budžet za najbolje ROG modele. No to ne znači da su manje sposobne, premda ni drastično jeftinije, tako da će vas model ROG Strix X670E-E stajati oko 4.700 kuna. Jasno, inflacija je učinila svoje, i cijene su otišle u nebesa.

Za navedeni iznos dobit ćete odlično opremljenu ploču, koja ima sve što bi vam moglo zatrebati: odlično riješeno hlađenje, moćnu zvučnu karticu, Wi-Fi 6E, 2,5-gigabitni LAN, dovoljno USB portova (od toga dva Gen 2×2 Type-C), vrlo robusnu napojnu jedinicu i sasvim dovoljan broj M.2 utora, od kojih su čak tri temeljena na PCIe 5.0 standardu. Mogućnosti overklokiranja i konfiguriranja ploče u UEFI-ju su impresivne, a i softverska podrška poslovično je besprijekorna.

ASUS ROG Strix X670E-E Gaming WiFi

  • Dizajn
  • Visoka kvaliteta izrade
  • Moćna VRM jedinica
  • Dobro hlađenje
  • Raskošna oprema (Wi-Fi 6E, 2,5 Gbit/s LAN, ALC4080)
  • Odlično UEFI sučelje
  • Dobar softver
  • Bogat bundle
  • Nešto više latencije memorije u odnosu na druge X670E ploče
  • Cijena (uvjetno rečeno)
Dodatne mogućnosti 10
Ponuda konektora 10
VRM i hlađenje 10
Performanse 9
Cijena 4
UKUPNI DOJAM 9
Cijena Oko 4.700 kuna Prikaži sve cijene Ustupio: ASUS
Bug 361 prosinac 2022.