AMD EPYC CPU-ovi protiv Intelove dominacije na tržištu poslužiteljskih CPU-ova

AMD je svojom novom serijom EPYC poslužiteljskih procesora temeljenih na Zen 2 platformi postigao određeni uspjeh na tržištu kojim je dosad suvereno dominirao Intel

Matija Pavlić ponedjeljak, 3. prosinca 2018. u 18:08

Čini se kako je nedavno predstavljena AMD-ova serija EPYC poslužiteljskih procesora koja se bazira na Zen 2 platformi postigla pun pogodak.

Prema posljednjem istraživanju DRAMeXchangea, Intel više nema više tržišni udio od 100% na tržištu poslužiteljskih procesora, već se on spustio na 98%, upravo zahvaljujuću uspjehu AMD-ove serije EPYC procesora.

Iako se radi o malom padu tržišnog udjela riječ je velikom dobitku za AMD, koji je svoj uspjeh duguju svojim klijentima kao što su Amazon, Alibaba i Baidu koji koriste AMD-ove procesore za svoje cloud usluge.

Stručnjaci predviđaju daljnji rast tržišnog udjela AMD-ovih EPYC procesora i to na udio od 5% do kraja 2019. godine. AMD već razvija iduću generaciju poslužiteljskih procesora s EPYC Rome CPU jezgrama koji se na tržištu očekuju u drugoj polovici iduće godine.

Bit će temeljeni na novom 7-nanometarskom proizvodnom procesu tvrtke TSMC, a sam AMD će upravo u taj proces uložiti 70% svojih proizvodnih kapaciteta.