A1 predstavlja pametna rješenja za spas pčela i ekosustava

Telekomunikacijska tvrtka A1 Hrvatska postavila je hotel za pčele u zagrebačkom Botaničkom vrtu, kao svoju najnoviju društveno korisnu inicijativu

Bug.hr srijeda, 11. svibnja 2022. u 15:37

Pčele koje posjećuju florom bogati zagrebački Botanički vrt moći će se tamo i privremeno nastaniti zahvaljujući hotelu za pčele koji je u okviru svojeg projekta GigaBEEtno postavila tvrtka A1 Hrvatska. Riječ je o trećem u nizu hotela za solitarne pčele koje zbog ljudske aktivnosti gube svoja prirodna staništa u gradovima, što utječe na čitav ekosustav u kojem su pčele zbog oprašivanja biljaka ključan faktor.

GigaBEEtno je posljednja u nizu društveno korisnih inicijativa kojima A1 Hrvatska tijekom svojeg 22-godišnjeg poslovanja na domaćem tržištu nastoji pridonijeti kvaliteti života u zajednici, olakšati svakodnevicu svojim korisnicima, ali i unaprijediti kvalitetu odnosa poslovnog sektora prema okolišu. Svojim društveno odgovornim programom Čini pravu stvar tvrtka promiče ekološki, društveno prihvatljivije, učinkovitije i održivije načine rada i života.

Projektu GigaBEEtno cilj je očuvati kvalitetu života solitarnih pčela u urbanim sredinama, educirati i podizati svijest o njihovoj važnosti za naš ekosustav te poticati pozitivan odnos prema okolišu. A1 Hrvatska provodi ga u partnerstvu s Go2Digitalom.

Tri hotela za pčele u Zagrebu

U sklopu ovog projekta izgrađena su već dva hotela za pčele na području Zagreba – jedan na kampusu A1 Hrvatske na Vrtnom putu, a drugi ispred HALE Zagreb. Potonji se nalazi između dva Go2Digital ekrana i pored njega je IoT stanica za mjerenje kakvoće zraka, koja nudi transparentan uvid svih zainteresiranih korisnika u čistoću zraka kojeg udišu pčele i sva ostala živa bića u Zagrebu. S trećim hotelom za pčele u zagrebačkom Botaničkom vrtu, ova zelena oaza u centru grada dobiva smještaj za stanare koji održavaju vegetaciju parka na životu, kao i stanicu za mjerenje kakvoće zraka.

U razgovoru važnosti zaštite solitarnih pčela sudjelovali su prof. Nikola Kezić, umirovljeni profesor Agronomskog fakulteta i vodeći stručnjak za pčele u RH, Siniša Staničić, direktor odjela ICT prodaje i rješenja u A1 Hrvatska, Vanja Stamenković, voditelj Botaničkog vrta te glumica Zrinka Cvitešić, prijateljica projekta koja trenutno glumi u predstavi Povijest pčela u Hrvatskom narodnom kazalištu
U razgovoru važnosti zaštite solitarnih pčela sudjelovali su prof. Nikola Kezić, umirovljeni profesor Agronomskog fakulteta i vodeći stručnjak za pčele u RH, Siniša Staničić, direktor odjela ICT prodaje i rješenja u A1 Hrvatska, Vanja Stamenković, voditelj Botaničkog vrta te glumica Zrinka Cvitešić, prijateljica projekta koja trenutno glumi u predstavi Povijest pčela u Hrvatskom narodnom kazalištu

"Baš kao što je u košnicama sve uređeno i čisto, upravo takvi su i naši pametni gradovi budućnosti. Pomoću digitalnih rješenja, A1 Hrvatska unaprjeđuje korisničko iskustvo i podiže kvalitetu života. Svoju ponudu smart usluga i proizvoda prilagođavamo potrebama tržišta i društva, a naša uloga u projektu GigaBEEtno upravo je pokazati predanost ekološki važnim temama. IoT (Internet of Things) rješenja omogućuju mjerenje kakvoće zraka u realnom vremenu, pametnije upravljanje sustavima otpada i javno praćenje dostupnih parkirnih mjesta u gradovima te čitav niz različitih pametnih brojila, što sve umanjuje emisije CO2 i donosi uštede gradovima i kompanijama", rekao je Siniša Staničić, direktor odjela ICT prodaje i rješenja u A1 Hrvatska.

Podršku ovom projektu pružila je i svjetska organizacija za zaštitu prirode World Wide Fund for Nature (WWF).

Više informacija o pčelama i njihovoj važnosti za ekosustav nalazi se na web stranici GigaBEEtno. Uz dostupne prikaze kakvoće zraka na lokacijama hotela za pčele, ondje se mogu pronaći i edukativni sadržaji prilagođeni za djecu školskog i vrtićkog uzrasta. Prije svega, video sadržaji i korisni materijali za sve one koji žele izraditi vlastiti hotel za pčele, kao i preuzeti plakat o svijetu pčela.