Dino Pavlić, izvršni direktor Typeqasta: Uspješno koordiniramo s preko 50 aktivnih projekata

Typeqast je splitska agencija za dizajn i razvoj softvera koja zapošljava oko 250 ljudi. Pročitajte intervju s Dinom Pavlićem, izvršnim direktorom odgovornim za projekte

Typeqast petak, 22. travnja 2022. u 09:49

U IT industriji vrijedi pravilo: “Samo mijena stalna jest!” Trendovi se mijenjaju munjevitom brzinom, a na tržištu (p)ostaju konkurentni samo oni koji se mogu adaptirati novonastaloj situaciji i brzo ponuditi rješenje.

Da je tome tako najbolje zna Dino Pavlić, izvršni direktor odgovoran za projekte u splitskoj agenciji za dizajn i razvoj softvera Typeqast, koja u nepunih 5 godina postojanja zapošljava približno 250 ljudi, u Hrvatskoj ima 3 ureda, u Splitu, Zagrebu i Osijeku, te po jedan u Srbiji, Rumunjskoj i Bosni i Hercegovini.

Početkom godine akvizirao ih je nizozemski Valcon te od tada posluju pod nazivom “Typeqast, a Valcon company”, vesele se jačanju pozicije na trenutnom tržištu kao i  širenju na nova što će im ova akvizicija i omogućiti.

Dino je doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Splitu, a krajem mjeseca proslavit će 4. godišnjicu rada u Typeqastu. Iako je u firmu došao kao Project Manager i Product Owner, uskoro je preuzeo vodstvo te izgradio jedan od najvećih timova dediciranih IT Project Managera u Hrvatskoj koji trenutno broji 11 članova, a ima tendenciju rasta.

Funkcija Project Managera izuzetno je zahtjevna, a pored tehničkih, zahtjeva i cijeli set drugih vještina - uz posebni naglasak na organizacijske i komunikacijske vještine”

Trenutna uloga izvršnog direktora generira odgovornost za cjelokupni životni ciklus svih projekata tvrtke - od njihovog ugovaranja, preko izvršenja, do zatvaranja, ali i za stvaranje poticajnog okruženja u kojem će svaki član tima uživati u poslu:

  • Osim uspjeha projekata i organizacije, za mene je najvažnije da omogućimo okruženje u kojem Project Manageri uživaju u poslu koji rade. Na današnjem iznimno kompetitivnom tržištu rada to vidim kao jedini način za privući i zadržati najbolje kadrove. Primanja naših zaposlenika, koja su među najvišima u Hrvatskoj, tada padaju u drugi plan.
Dino Pavlić, izvršni direktor Typeqasta odgovoran za projekte
Dino Pavlić, izvršni direktor Typeqasta odgovoran za projekte

Projektno orijentirana organizacija

Kod projektnih organizacija većina poslovnih funkcija organizirana je u projektima, a kako smo prethodno spomenuli, Typeqast trenutno broji preko 50 aktivnih. Rade na razvijanju inovativnih softverskih rješenja za klijente iz raznih industrija, a projektni timovi sastavljeni su od različitih članova poput Project Managera, Scrum Mastera, Developera, QA analitičara, UI/UX designera i drugih.

U kontekstu upravljanja projektima agilni pristup ubire sve veću popularnost naspram tradicionalnog, a što se tiče agilnih okvira, Dino objašnjava da unutar firme svakom projektu pristupaju individualno:

  • Ne postoji metodologija koja će univerzalno riješiti probleme svakog projekta. Iako smo primarno orijentirani agilnim metodologijama vođenja projekata te koristimo metode i tehnike koje smo samostalno razvili, pristup svakom klijentu i projektu je personaliziran.

Mjesečni okrugli stolovi u službi kontinuiranog unapređenja metodologije vođenja projekata

Project Management Typeqasta do sada je jednom mjesečno organizirao tzv. Project Management Roundtable na kojem bi se sastali svi Project Manageri, a iz mjeseca u mjesec druga osoba moderira internu radionicu na određenu temu.

  • Cilj ovakvih okupljanja je učenje i kontinuirana implementacija novih i korisnih stvari u postojeće metode i tehnike Project Managementa i to nam se do sada pokazalo kao pun pogodak,

govori nam Dino i dodaje kako je motivacija Project Managera za sudjelovanje i doprinos na spomenutim radionicama tolika da se pokazalo da im radionice jednom mjesečno više nisu dovoljne, te ih sada organiziraju na dvotjednoj bazi!

Prostora za unapređenje nađe se uvijek i na svakom projektu, ali ozbiljnijih problema na projektima nemamo!”

Typeqastova Project Management metodologija dizajnirana je po uzoru na najbolje svjetske standarde u tom polju i temeljena na prijašnjim iskustvima članova tima koji upravlja projektima.

  • Imajući na umu da je većina projekata tvrtke vođena po agilnim metodama i to primarno koristeći Scrum, ali i s nešto klasičnijim waterfall elementima poput cjelovitijeg inicijalnog planiranja, možemo reći da se radi o hibridnom pristupu vođenju projekata.

Ova metoda je fokusirana na projekte s kojima aktivno upravljaju, no djelomično je relevantna te u okviru Typeqasta prilagođena i za projekte u kojima nemaju vlastitog namjenskog voditelja, već je klijent taj koji upravlja projektom. Uključuje detaljno definirane faze, aktivnosti, procedure i alate potrebne za efikasno vođenje projekata.

Ultimativni cilj nam je razvoj i isporuka izvrsnih proizvoda”

Uspjeh projekata djelomično mogu zahvaliti i iznimno visokim standardima njihovog vođenja. Naime, svaki projekt prolazi kroz točno definirane faze koje prate najnužnijom dokumentacijom:

  • Kada govorimo o dokumentaciji, iznimno nam je važno da koristimo isključivo one dokumente i izvještaje koji za nas uistinu imaju vrijednost - u suprotnom, govorimo o “dokumentiranju zbog dokumentacije” što u modernim organizacijama nikome nije u interesu, pojašnjava Dino

S aspekta kontrole, sve projekte prate minimalno na tjednoj razini i to koristeći interne upitnike i izvještajna sučelja koja su sami dizajnirali i razvili. Upravo u okviru spomenutih izvještaja, individualni Project Manageri procjenjuju opće stanje, rizike i prilike na svojim projektima. Temeljem toga određuje se koji projekti su stabilni, a koji eventualno trebaju dodatni savjet ili intervenciju od strane višeg menadžmenta.

Uključenje svakog novog Project Managera u organizaciju pomno je osmišljen proces

Nakon općenitog upoznavanja i uključenja u procese organizacije od strane ljudskih resursa, svaki novi Project Manager prolazi višednevno detaljno upoznavanje s metodologijom vođenja projekata i alatima koji se koriste.

Također, uključeni su na neke od sastanaka sa svim ostalim Project Managerima u organizaciji u ulozi promatrača, kako bi se što bolje upoznali s postojećim načinima rada i organizacijskom kulturom.

  • Glavni cilj je da iskustvo klijenata, ali i članova tima tijekom izvršenja projekata bude na jednako kvalitetnoj razini, bez obzira na to koji je od Project Managera odgovoran za određeni projekt.

Ako projekt rezultira uspjehom, to je uspjeh čitavog projektnog tima. S druge strane, ako projekt ne poluči očekivane rezultate, krivica pada na leđa Project Managera.

Upravo zbog toga, ističe Dino, jasno uspostavljeni procesi i organizacija u domeni Project Managementa, posebice kod projektnih organizacija poput Typeqasta, predstavljaju jednu od okosnica uspjeha cjelokupne organizacije,

Sudjelujte na prvom druženju Project Managera pod pokroviteljstvom tvrtke Typeqast u Splitu i Zagrebu

Typeqast u lipnju organizira zajedničko druženje svih zainteresiranih Project Managera zaposlenih u lokalnom IT sektoru naziva “Lets Talk Project Management!. Svrha ovakvih druženja, koja će se održavati dva puta godišnje u Splitu i Zagrebu, je povezivanje i međusobna razmjena znanja i iskustava.

Prvi susret održat će se 03.06. na vrhu hotela Marvie u Splitu te 14.06. na vrhu Poslovnog Centra Heinzelova 70 u Zagrebu gdje će sudionici  imati priliku saznati kako Typeqastovi Project Manageri uspješno koordiniraju s više od 50 aktivnih projekata. Troškove organizacije događaja u potpunosti snosi Typeqast, a za sve zainteresirane sudjelovanje je besplatno, ali uz prethodnu prijavu uslijed ograničenog broja sudionika.

Pronađite više informacija kako sudjelovati na Let’s Talk Project Management!