Promo

EaseUS Video Editor - Do svog videa bez peripetija

Bug.hr srijeda, 24. lipnja 2020. u 14:48

Tvrtka EaseUS, dobro poznata po programima za spašavanje diskova i upravljanja particijama, bacila se u multimedijalne vode izradivši svoj program za videomontažu

Ako ste ikad trebali izmontirati kakav video i pokušali to napraviti u nekom od velikih, složenih, profesionalnih programa, možda ste zaključili da su vam ti programi, iako su izuzetno moćni, prekomplicirani za rad.

Ne trebaju vam sve te mogućnosti, ne želite rješavati probleme zbog toga što ste negdje krivo kliknuli pa sad više ne znate kako vratiti na staro, ne želite prolaziti kroz tutorijale, nego vam treba program u kojem možete na brzinu nasjeckati snimke, ostaviti kadrove koji vam se sviđaju, dodati kakav tekst, primijeniti kakav filtar za stiliziranje, možda staviti neke grafičke detalje preko videa, dodati tranzicije i glazbu i… To bi trebalo biti to - video je spreman za objavu. Upravo na takve korisnike cilja EaseUS Video Editor.

Projekti mogu biti u nekom od pet omjera stranica
Projekti mogu biti u nekom od pet omjera stranica

Sučelje je pregledno i jednostavno - u vrlo kratkom vremenu klikajući po njemu, ispitujući što je što, možete usvojiti princip rada s programom i krenuti s izradom svog videa. Pri dnu je vremenska linija u koju ćete stavljati video, tekstualne, zvučne i druge sadržaje.

Gornji dio prozora zauzimaju okvir s materijalima s lijeve strane (na istom mjestu prema potrebi pojavljuje se okvir za podešavanje postavki) te okvir za pregled videa s desne.

Rad s programom svodi se na odabir materijala iz okvira, ubacivanje u vremensku liniju, rezanje klikom na ikonu škarica (naredba Split) ili promjena duljina, možda kakvo podešavanje.

Radni materijal

Materijal za ubacivanje raspoređen je u kartice. U karticu Media ubacujete svoje video (uključujući 4K videozapise), audio i slikovne datoteke. Sve što ubacite bit će vidljivo svim projektima koje otvorite, odnosno na kojima radite. Može se filtrirati vrsta sadržaja (video, audio, slike), ali ne postoji mogućnost grupiranja datoteka u mape.

Kad dvaput kliknete ne neku datoteku, ona se otvara u okviru za pregled pa možete provjeriti materijal. Isto zapravo vrijedi i za sve ostale vrste materijala, za koje se preview demonstrira na slici mačke (i dva psića, ako je u pitanju tranzicija).

Jasno je da kartica Text služi dodavanju teksta - tu je četrdesetak predefiniranih vrsta natpisa, od kojih neki imaju svoju pozadinu, pa mogu služiti, na primjer, kao uvodna ili odjavna špica, neki su samo statični tekst, a neki su animirani potpisi s grafičkim elementima.

Primjer uređivanja animiranog tekstualnog potpisa
Primjer uređivanja animiranog tekstualnog potpisa

U ovoj, a i u narednim karticama, uočit ćete ikonice za download. Naime, većina dodatnog sadržaja ne dolazi u instalacijskoj datoteci programa, nego će se prilikom prvog korištenja preuzeti s Interneta. To EaseUS-u omogućava da korisnicima daje nove sadržaje, koje mogu koristiti u svojim videima, bez potrebe za ažuriranjem programa.

Nadalje, tu su filtri - od filtera koji manipuliraju bojom, do onih koji geometrijski mijenjaju sliku. Od filtera koje smo isprobali, ni jedan nije imao parametre za podešavanje. Statični i dinamični overlayi omogućavaju stavljanje "okvira" preko videa (celuloidna vrpca s perforacijama, simulacija prikaza na ekranu videokamere, razne svijetleće čestice, simulacija stranice albuma za fotografije…).

Tranzicije se mogu stavljati samo između videa u glavnoj traci, dakle ne mogu se pomoću njih animirati tekst, overlay ili sliku u slici, i u pravilu im se može mijenjati samo duljina, u okviru za uređivanje. U kartici Elements nalaze se pripremljene slike, videi i animacije, koje možete koristiti u svojim projektima, a u kartici Music tu su brojne pjesme i ponešto zvučnih efekata.

Vremenska linija

Vremenska linija ima pet osnovnih traka: snimke (video + audio), dodatni video za sliku u slici, tekst, zvuk i glas (voiceover), a traka za overlay prikaže se kad prvi put dodate tu vrstu sadržaja. Nekih vrsta traka može biti više - ako stavite sadržaj u postojeću, otvara se mogućnost stavljanja u novu - tako primjerice možete imati tri tekstualna elementa jedan preko drugog.

Vremenska linija, s alatima za uređivanje isječaka pri vrhu
Vremenska linija, s alatima za uređivanje isječaka pri vrhu

Sadržaj se dodaje povuci-i-spusti metodom u vremensku liniju ili klikom na plusić uz thumbnail konkretne datoteke. U vremenskoj liniji prilagođava se duljina, reže se i pomiče, a dvoklikom se otvara okvir s postavkama. Ako je riječ o videozapisu, u postavkama se mogu određivati brzina reprodukcije, može se zarotirati i zrcaliti, odabrati pozadinska boja, a tu je i osnovna globalna korekcija boje te nekoliko opcija za zvuk.

Program može i snimati zvuk s mikrofona. Tu je i opcija Voice Enhancement (poboljšanje glasa), čija je namjena smanjivanje šuma prilikom snimanja s mikrofona, no dosta promijeni zvuk.

Ima i mogućnost pretvorbe titlova (teksta) u govor te pretvorbu govora u tekst, no to zasad radi samo s engleskim jezikom.

Završni koraci

Kad sve posložite kako vam paše, eksportirate video klikom na gumb Export. Tu vas dočekuje jednostavan prozor u kojem birate želite li eksportirati videodatoteku, audiodatoteku ili kao datoteku prilagođenu nekom od poznatih online servisa poput YouTubea, Facebooka, Vimea… Maksimalna izlazna razlučivost je 1080p, a framerate 60 sličica u sekundi.

Ovaj bi program mogao odgovarati ciljanoj publici, dakle onima koji žele što jednostavniji program za rad, u koji mogu ubaciti svoj sadržaj, ali i iskoristiti sadržaj koji je u programu dostupan na klik miša.

Mogućnosti unajmljivanja, odnosno kupnje trajne licence EaseUS-ovog Video Editora (navedene cijene su bez PDV-a)
Mogućnosti unajmljivanja, odnosno kupnje trajne licence EaseUS-ovog Video Editora (navedene cijene su bez PDV-a)

Program se može besplatno isprobati, s određenim ograničenjima - logo programa u gornjem lijevom kutu, izlazni video maksimalne rezolucije 720p (puna verzija ide do 1080p), nisu raspoloživi svi dodatni sadržaji. Ako vam se svidi i želite koristiti punu verziju, na raspolaganju su vam dva modela nabavke - unajmljivanje programa na mjesečnoj i godišnjoj razini te trajna licenca, s besplatnim nadogradnjama dokle god se program razvija.

EaseUS je odlučio ponuditi i ekskluzivnih 40% popusta pa ćete tako, umjesto 99,94 USD (749,64 kn), EaseUS Video Editor platiti samo 59,96 USD (449,78 kn) s uključenim PDV-om. Jednom kupljeni program pokriven je trajnom podrškom i nadogradnjama.

EaseUS Video Editor

  • Jednostavnost uporabe
  • Dodatni materijali (natpisi, filtri, glazba…)
  • Mogućnost pretpregleda svih sadržaja (uključujući tranzicije)
  • Tranzicije ne rade na tekstu, filtrima, overlayima
  • Mušićavi alat za tekst
  • Nije za zahtjevnije korisnike
Cijena 449,78 kn (uz 40% popusta) Ustupio: EaseUS