Ifi iDSD Diablo – Vrag osobno, referentni prenosivi DAC/pojačalo za slušalice

Odjeven u vražje crvenu boju, ovaj vrhunski prenosivi DAC/pojačalo za slušalice nudi snažni motor ispod haube, stručno podešen za uzbudljive zvučne performanse

Audiocinema art ponedjeljak, 25. siječnja 2021. u 16:08

iFi je ušao u Novu godinu s najboljim baterijskim DAC-om/pojačalom za slušalice koje je tvrtka ikad proizvela - vraški sjajnim iDSD Diablom. Dizajniran da ponosno sjedi na vrhu čuvene iFi-jeve ponude prenosivih uređaja, Diablo je stvoren za puriste - istinske ljubitelje slušalica koji žude za čistim, nepatvorenim zvučnim izvedbama.

Dimenzije od 166 x 72 x 25 mm su slične micro iDSD seriji, ali Diablo ima ugrađenu bateriju s brzim punjenjem koja olakšava prelazak s radnog stola u dnevni boravak ili u putnu torbu. Elegantni novi dizajn i vatreno crvena završna obrada čine ga izrazito različitim, ali ne samo po izgledu.

Poput sportskih automobila visokih performansi dizajniranih za beskompromisnu brzinu, iDSD Diablo izdvaja se svojim mogućnostima od drugih sličnih uređaja. Za razliku od njih, ima  opcije finog podešavanja zvuka i Bluetooth povezivost, kako bi se usredotočio na čistu zvučnu snagu, koja nudi ultra visoku kvalitetu sklopova i mogućnost upravljanja bilo kojim slušalicama na planetu. Jednostavno povežite svoj digitalni izvor putem USB-a ili S/PDIF ulaza, priključite slušalice i pripremite se za glazbeno putovanje iz ovog elitnog digitalnog audio uređaja stručno podešenog za postizanje zadivljujuće brzine, veličine i dinamičkog raspona zvuka.

DAC-ova zabava

Digitalna pozornica iDSD Diabla uključuje Burr-Brown DAC čip koji iFi intenzivno koristi, a odabran je zbog svoje prirodne zvučnosti, muzikalnosti i True Native arhitekture. Dva čipa instalirana su u prilagođenoj izmjeničnoj konfiguraciji  - što omogućuje četiri para diferencijalnih signala (dva para po kanalu) koji smanjuju razinu buke, poboljšavaju odvajanje kanala i poboljšavaju sposobnost DAC-a da razriješi fine glazbene detalje i mikro - dinamiku.

U iFiju ima iskustva s ovim Burr-Brownovim čipsetom i zna kako to iskoristiti, ali stvaranje uzornog digitalnog stupnja uključuje više od odabira određenog DAC čipa. Jedna od takvih kritičnih komponenti je XMOS čip koji obrađuje audio podatke primljene putem USB i S/PDIF digitalnih ulaza. IDSD Diablo koristi novi XMOS mikrokontroler s malim kašnjenjem sa znatno poboljšanom procesorskom snagom - u usporedbi s trenutnom generacijom osmojezgrenih čipova, ovaj novi 16-jezgreni IC donosi dvostruku brzinu takta (2000MIPS) i četiri puta veću memoriju.

Interni tim za digitalni razvoj programirao je XMOS firmware kako bi optimizirao kvalitetu zvuka i osigurao savršeno partnerstvo s DAC sklopom. Opsežne tehnologije za uklanjanje podrhtavanja (jitter) također se primjenjuju na digitalni stupanj, uključujući poboljšanu verziju iFi-jevog GMT (Global Master Timing) femto-preciznog sata koji sadrži novi kristalni oscilator.

Svaki glazbeni materijal reproduciran u najvišoj kvaliteti

Vrhunska visokorazlučiva podrška Hi-res audio manipulira PCM podatke do 32-bit/768kHz, sve razine DSD do DSD512 i jedno i dvo brzinske DXD.

Zahvaljujući četverokanalnom True Native dizajnu Burr-Brown DAC čipa, PCM i DSD idu zasebnim putovima - to omogućuje DSD-u, kao i PCM-u, da ostanu bit-perfect u svom izvornom obliku sve do analogne konverzije. Mnogi DAC uređaji  drugih proizvođača - čak i ako je navedena DSD kompatibilnost, pretvaraju DSD signale u PCM.

MQA je visokokvalitetni streaming kodek, koji koristi Tidal na Masters razini - također je podržan putem USB i S/PDIF ulaza, s potpunim dekodiranjem MQA datoteka do 384kHz zahvaljujući snazi novih 16-jezgrenih XMOS čipova. To znači da se puni postupak trostrukog dekodiranja trostrukog  izvodi interno, za razliku od samo konačnog odvijanja na način MQA renderera. Globalno, MQA je postao važan faktor za svaki sveobuhvatno opremljeni DAC; za pretplatnike Tidal Masters-a, iDSD Diablo izvrstan je način da maksimalno iskoriste vrhunski zvuk za koji je ova streaming usluga sposobna.
 

PureWave – balansirani dizajn za najčišći zvuk

Digitalni stupanj samo je pola priče u bilo kojem DAC-u/pojačalu za slušalice, a u mnogim takvim uređajima analogni sklop je bolna točka. Balansirani, diferencijalni dizajn analognog kruga potpunim odvajanjem lijevog i desnog kanala odavno je zadužen za smanjenje šuma i preslušavanja unutar signalnog puta. Međutim, ovakva izvedba je složenija i skuplja od jednosmjernih sklopova, pa se tradicionalno koristi u skupljim, vrhunskim hi-fi komponentama.

U svojim uređajima iFi je postupno uveo potpuno uravnotežen dizajn sklopova - prvo u vodećim komponentama Pro serije, a zatim u početnim uređajima ZEN serije. Dva najnovija DAC-a tvrtke, mrežni NEO iDSD i prijenosni iDSD Diablo, koriste savršenije balansirane, simetrične dual-mono topologija s kratkim, izravnim putovima signala. iFi ovaj koncept sklopa naziva "PureWave", pozivajući se na zvučnu čistoću koju postiže zahvaljujući iznimnoj linearnosti i beskrajno niskim razinama buke i izobličenja.

Snažno pojačalo donosi glazbeno zadovoljstvo

iFi je poznat po izvedbi sklopova pojačanja u svojim DAC/pojačalima za slušalice, tako da je iDSD Diablo najbolje prijenosno pojačalo ikad dizajnirano za isporuku zvuka referentne razine. Sposoban za lagani pogon svih vrsta slušalica, od visoko osjetljivih monitora u uhu do gladnih planarnih slušalica, pruža nevjerojatnu snagu (do 5000mW), pogonsku energiju i savršenu dinamiku, zajedno s izvanrednom sposobnošću razrješavanja fine teksture i detalja.

S obzirom na razlike u električnim karakteristikama različitih tipova slušalica Diablo ima tri postavke koje omogućavaju korisniku da prilagodi snagu i pojačanje u skladu s potrebama slušalica: 'Turbo' povećava razinu snage za gladne slušalice, 'Eco' bira snagu kako bi odgovarao visokoosjetljivim monitorima za uši i/ili produžio vijek trajanja baterije, a 'Normal' je podešen između njih.

U svim sklopovima iDSD Diabla koriste se vrhunske komponente u usporedbi s manjim džepnim DAC/pojačalima za slušalice. Prilagođena MOSFET operacijska pojačala s ultra niskim izobličenjima ugrađena su u digitalnom i analognom stupnju, zajedno s ručno odabranim nizom kondenzatora, uključujući višeslojni keramički tip TDK C0G i aluminijsko-polimerni tip Panasonic OS-CON. MELF tankoslojni otpornici i Taiyo Yuden i Murata prigušnice također se pojavljuju u dizajnu sklopa.

Vrhunski dijelovi imaju višu cijenu od uobičajenih komponenata, ali imaju opravdanje zbog vodeće kvalitete zvuka u klasi, poput niskog ESR (ekvivalentni otpor serije), visoke stabilnosti i niskih izobličenja. Optimalan dizajn sklopa za maksimalno glazbeno uživanje  određen je nakon mnogo sati ispitivanja, slušanja i rigoroznih mjerenja i analiza u laboratoriju.

Važan aspekt dizajna sklopa iDSD Diabla je spajanje bez veznih kondenzatora  a postignuto je bez konvencionalno primijenjenog DC serva - iFi ovakav dizajn naziva Servoless Direct Drive. Također je važna upotreba visokokvalitetnog analognog potenciometra za kontrolu glasnoće - njegova zvučna prozirnost u usporedbi s kontrolama glasnoće na temelju čipa maksimalno ističe jasnoću i razlučivost sekcije za pojačanje.
 

OptimaLoop – negativna povratna sprega koja je isključivo pozitivna

Negativna povratna sprega koristi se u krugovima pojačala za usporedbu izlaznog signala s ulaznim signalom i ispravljanje pogrešaka kako bi se kontroliralo pojačanje i smanjilo izobličenje. Za kvalitetu zvuka ovo je pozitivno, ali obično primjenjive, jednoznačne globalne negativne povratne sprege mogu istaknuti različite probleme - dok rješavaju jedne, generiraju druge – oštećenje signala, fazne pomake, kašnjenje u grupi i tako dalje, a svi mogu imati negativan utjecaj na kvalitetu zvuka.

Prepoznajući da različiti dijelovi sklopa imaju koristi od posebno optimiziranih povratnih petlji, iFi je razvio sustav koji je puno precizniji od uobičajenog pristupa. Ovo uključuje više puteva povratnih informacija umjesto jedne globalne petlje, a svaka putanja optimizirana je za određenu funkciju i sinergijski radi s drugima kako bi se postigla optimalna ukupna izvedba. Takva inovativna konfiguracija dobila je ime OptimaLoop.

Napajanje nema negativnih pojava

U skladu s fokusom iDSD Diabla na čistu, nepatvorenu izvedbu, velika pažnja posvećena je napajačkom sklopu. Baterijsko napajanje ima teoretsku prednost u performansama u odnosu na standardnu mrežu zbog čiste i stabilne istosmjerne struje, izbjegavajući probleme koje mrežna struja može dovesti uslijed padova, skokova i RFI/MI zagađenja što sve uzrokuje nepoželjnu razinu buke i šumova. Postoje i potencijalni zvučni minusi baterijskog napajanja koji su rezultat niskog izlaznog napona i nedosljedne izlazne impedancije prilikom pražnjenja baterija - dizajn napajanja iDSD Diabla riješio je sve takve potencijalne probleme.

Kako bi manje učinkovite vrste slušalica (npr. planarne) dale maksimum napon treba pojačati s 3,7 V na +/- 15 V. To se postiže korištenjem step-up pretvarača koji radi na 1,2 MHz - frekvenciji koja je daleko iznad čujnosti i koju je lakše filtrirati od tipičnog sklopnog napajanja, omogućujući visoku linearnost i ultra-nisku buku.

Svaki kritični dio dizajna ima namjensko napajanje s neovisnom linearnom regulacijom, koje pruža izvrsne PSRR (omjer odbijanja napajanja). Stupanj pojačala za slušalice izbjegava IC regulatore u korist Panasonic OS-CON kondenzatora, isporučujući 2320μF između njih. DAC odjeljak ima koristi ultra-tihog regulatora s dodatnim pasivnim filtriranjem, smanjujući harmonijska izobličenja visokog reda i posljedično podrhtavanje (jitter). Čak i USB ulazni stupanj ima koristi od namjenske regulacije i višestupanjskog filtriranja, a upravljački sklop mikroprocesora (često lokalni izvor digitalne buke) također ima zasebnu regulaciju.
 

Povežite se

Na prednjoj strani jedinice, uz standardnu 6,3 mm utičnicu za nebalansirane, smješten je 4,4 mm Pentaconn izlaz za balansirane slušalice. Sve veći broj visokokvalitetnih slušalica i monitora za uši isporučuje se tako opremljen ili daje mogućnost odvajanja kabela i nadogradnje na 4,4 mm Pentaconn konektor (ovaj se izlaz posebno preporučuje za jača opterećenja slušalica). Što se tiče snage, balansirani izlaz za slušalice daje 12,6V/4980 mW na 32 Ω i 19,2 V/611 mW na 600 Ω, dok nebalansirani daje 8,8 V/2417 mW na 32 Ω i 9,6 V/153 mW na 600 Ω.

Sa stražnje strane šasije nalaze se dva digitalna audio ulaza: USB-A i S/PDIF utičnica koja prihvaća i električne i optičke signale, prvi putem 3,5 mm konektora, a drugi putem isporučenog adaptera. Neobično je da USB-A ulaz ima "muški" konektor, a ne tipični "ženski" priključak - ovaj aranžman pruža veći mehanički integritet od USB/Micro USB priključaka koji se obično koriste kod drugih takvih uređaja. Diablo direktno prihvaća Appleov adapter Lightning – USB tako da se Apple  iPhone i iPad mogu izravno priključiti. Također je osiguran odvojeni priključak za punjenje USB-C, zajedno s balansiranim Pentaconn izlazom fiksne razine od 4,4 mm za spajanje vanjskog pojačala.
 

Paket vrijedan referentnog statusa

U skladu s referentnim proizvodom, isporučeni dodaci su velikodušni. Diablo se može napajati iz mreže kao i iz ugrađene baterije. Za optimalnu kvalitetu zvuka kada je priključen na mrežu, iFi u paket uključuje svoj iPower 5V AC/DC adapter koji stvara znatno manje smetnji od ostalih sličnih uređaja zahvaljujući aktivnom uklanjanju buke (inače se prodaje zasebno po cijeni od 390 kn).

U komplet je ključen i 4.4 mm balansirani interkonekcijski adapter Pentaconn/ XLR, koji iDSD Diablu omogućuje spajanje na pojačalo i zvučnike (ili par aktivnih zvučnika). Ostali isporučeni konektori uključuju kratki (15 cm) USB-C/ USB-A audio kabel, kao i produžni kabel - svi su u skladu s USB3.0 - plus USB-C kabel za punjenje i adapter za spajanje slušalica s 3,5 mm priključkom na 6,3 mm nebalansirani izlaz. Uključen je čak i putni kovčežić.

Uz to, prva produkcija iDSD Diabla u komplet uključuje iFi iPurifier3 koji se odvojeno prodaje po cijeni od 1.170 kn. Ovaj USB dodatni uređaj za uklanjanje šuma dizajniran je za rješavanje svih problema koji pogoršavaju kvalitetu zvuka putem USB-a zahvaljujući preciznoj mješavini tehnologije, uključujući aktivno uklanjanje buke (Active Noice Cancellation). Sve se to dodaje paketu dodatne opreme vrijednom oko 2.500 kn.

 Više informacija o iFi iDSD Diablo

Ifi iDSD Diablo
Digitalni ulazi USB 3.0 tip 'A' (USB2.0 kompatibilni)/S/PDIF (3.5 mm koaksijalni/optički)
Formati PCM -768/705.6, 384/352.8, 192/176, 96/88.2, 48/44.1kHz
DSD -512/256, 128/64 -Octa/Quad/Double/Single-Speed DSD
DXD -768/705.6, 384/352.8kHz -Double/Single-Speed DXD
MQA
Odnos signal/šum balansirani 120 dB, single-ended 114 dB
Ukupna harmonijska izobličenja balansirani 0,002 %, single-ended 0,001 %
Dinamički opseg balansirani 120 dB, single-ended 114 dB
Potrošnja turbo 12 W, normal 5 W, eco 2 W
Najveća izlazna snaga balansirani > 19.2V/611 mW (@600 Ω), > 12.6V/4,980 mW (@ 32 Ω)
single-ended > 9.6V/153 mW (@600 Ω), > 8.SV/2,417 mW (@Ω)
Frekventni odziv 10 Hz – 80 kHz (-3dB)
Audio izlaz balansirani 4.4 mm
Baterija litij-polimer 4800 mAh
Napajanje/punjenje SB-C (iFi iPower uključen), BC V1.2 do 1900 mA struje punjenja
Dimenzije 166x72x25mm
Masa 330 g
Cijena 8299 kn
Trgovina Audiocinema art