Jeste li upoznati sa svim karakteristikama pametnih TV-a?

Znate li da uz pametni TV više niste „osuđeni“ samo na gledanje redovnog TV programa? Možete „streamati“ glazbu, filmove ili igrati igrice.

Mall.hr četvrtak, 19. kolovoza 2021. u 07:00

Pametni televizori nisu obični televizori; riječ je o posebnim TV prijemnicima koji imaju mogućnost povezivanja na internet jer imaju ugrađen Wi-Fi. Samim time, dolaze s brojnim integriranim aplikacijama koje upotpunjavaju naš život na ovaj ili onaj način.

Tako na pametnom TV-u možete gledati što god poželite: video isječke na YouTubeu, možete uživati u „live streamu“ raznih događanja, sportskih ili nekih drugih, zatim filmova, možete pristupiti Netflixu i tako dalje. U biti, možete raditi sve što inače radite preko laptopa ili mobitela, dokle god imate internetsku vezu.

5 razlika između običnih i pametnih TV-a

  1. Pametni TV-i mogu pristupiti internetu, a obični ne mogu.
  2. Pametni televizori dolaze s ugrađenim internet pretraživačem, a obični nemaju pretraživač.
  3. Pametni TV-i imaju ugrađene brojne aplikacije, a obični nemaju.
  4. Pametni televizori služe za „streaming“ glazbe, videoisječaka i ostalih sadržaja. Obični televizori služe samo za gledanje TV programa.
  5. Mnogi pametni TV-i dolaze s ekranom osjetljivim na dodir, dok obični televizori nemaju takav zaslon.

Pametne značajke pametnih televizora

Brzo korisničko sučelje

Jedna od zasigurno najvažnijih značajki SMART TV-a je brzina. Ako, primjerice, imate uređaj za reproduciranje Blu-ray diskova, znate koliko dugo traje učitavanje diska. No, ako imate pametni TV, ostat ćete zapanjeni brzinom korisničkog sučelja, prebacivanjem s jedne aplikacije na drugu, uključivanjem/isključivanjem pojedinih funkcija i slično.

Video streaming

Ako su jedino što gledate na TV-u večernji filmovi te obični TV program, onda vam ne treba pametni TV. Međutim, uz pametni TV možete uživati i u video streamingu koristeći Netflix, Amazon Prime Instant, Crackle i ostale. To znači da uz odličnu internet vezu možete emitirati filmove i TV emisije kad god poželite.

Streaming servisi za slušanje glazbe

Možda slušanje glazbe i nije prvo o čemu razmišljate ako planirate kupiti pametni televizor. Međutim, budući da su streaming servisi za slušanje glazbe već ugrađeni, iznenadit ćete se koliko ćete ih često koristiti. Gotovo svakodnevno, kad god ste u kući, vjerujte nam.

Veliki zaslon i HDR tehnologija

Puno je praktičnije i zanimljivije gledati obiteljske fotografije na ekranu od 50″ (126 cm), nego da se svi naguravate oko računala ili mobitela. Osim toga, zamislite kako je tek gledati filmove na TV koji je obogaćen HDR tehnologijom. HDR tehnologiju karakterizira veći raspon boja, a sukladno tome i veći intenzitet. Izraženiji je kontrast kao i gradacije boja. Sve djeluje nekako življe, puno više nalik onome što vidimo u stvarnom životu.

Bluetooth tehnologija

Bežična Bluetooth tehnologija ugrađena u pametne TV-e omogućuje povezivanje s pametnim telefonima, laptopima, tabletima i ostalim pametnim uređajima, tako da im preko TV-a možete pristupiti u bilo koje vrijeme, sve iz udobnosti vlastitog naslonjača.

App Store

Iako je vaš pametni TV možda trenutno „najpametniji“, mora vam biti jasno da se tehnologija neprestano razvija te da se konstantno osmišljavaju nove aplikacije koje nam olakšavaju život i čine ga zanimljivijim. Zato se, prilikom kupovine SMART TV-a, pobrinite da odabrani model ima ugrađenu aplikaciju App Store odakle možete preuzimati najrazličitije aplikacije.

4K rezolucija

Današnji pametni televizori uglavnom imaju 4K rezoluciju, što znači da je riječ o puno kvalitetnijoj slici za razliku od one koju nam omogućuje HD tehnologija.

Dakle, zahvaljujući 4K rezoluciji i moguće je reproducirati sliku u puno većem kontrastu. Osim toga, slike iz bliza kao i svi drugi prikazi sitnih detalja izgledaju savršeno jasno i oštro, što kod drugih formata rezultira zamućenjem.