Ovakva smo vina, kažu znalci, u Dalmaciji čekali cijelu vječnost

Na najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina, onom Decanterovom, ove je godine u Londonu nagrađeno čak 226 domaćih vina. Od toga, hrvatska su vina odnijela 11 zlatnih nagrada - dvije zlatne medalje otišle su u podrume šibenske vinarije Testament Winery

Testament Winery srijeda, 23. prosinca 2020. u 09:31

U godini kad je, zbog tek polovične turističke sezone, ali i nanovo zatvorenih ugostiteljskih objekata, konzumacija vina sigurno doživjela određeni pad, hrvatska su vina, srećom, kvalitetom otišla još stepenicu više. 

Naime, na najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina, onom Decanterovom, ove je godine u Londonu nagrađeno čak 226 domaćih vina. Od toga, hrvatska su vina odnijela 11 zlatnih nagrada. Za usporedbu, prošle nam je godine nagrađeno 170 vina, uz sedam zlatnih medalja.

Dvije zlatne medalje otišle su u Dalmaciju i to u podrume šibenske vinarije Testament Winery

Vinograd šibenske vinarije Testament Winery
Vinograd šibenske vinarije Testament Winery

Prvo zlato otišlo je Dalmatian Dog Babiću iz 2016. godine, a drugo Testament Pošipu iz 2019. godine, a ogromne zasluge za to idu vodećim dalmatinskim enolozima Juraju Sladiću, Igoru Radovaniću i Nikoli Maroševiću koje su angažirali Testament Winery te sestrinska im vinarija Black Island s Korčule. 

I, kad smo već kod toga, Testament i Black Island svoj su uspjeh odlučili podijeliti i s vama pa tako u web shopu možete kupiti karton s po tri butelje dva nagrađena vina i to za tek 340 kuna! Poštarina je besplatna.

Dalmatian Dog box – Decanter edicija
Dalmatian Dog box – Decanter edicija

Siniša Lasan, poznati sommelier i jedan od članova komisije najvećeg svjetskog ocjenjivanja vina, objasnio je da je odlična vijest zastupljenost tri hrvatske regije čija su se vina kući vratila sa zlatom. Naime, osam je medalja otišlo u Istru, dvije u sjevernu Dalmaciju, u Testament, te jedna u Zagorje-Međimurje. 

Decanter zlatan u čak tri regije

– Istra je svakako dominantna, kada je o medaljama naših vinara riječ, ali treba spomenuti i brojne druge uspjehe. Svakako vinariju Testament iz okolice Šibenika čiji su Pošip i Babić u zlatu, objasnio je Lasan te pohvalio vinare iz Varaždina i Ludbrega ‘koji su po prvi puta značajnije nominirali svoja vina na ovo prestižno ocjenjivanje’. 

Njemu se pridružio još jedan domaći sommelier i Decanterov sudac, Saša Špiranec, koji je ovogodišnji uspjeh hrvatskih vina nazvao "monumentalnim". 

Uz tri platine i 11 zlata, domaći su vinari osvojili i 68 srebrnih, 88 brončanih medalja te 56 priznanja. 

I s nekima od njih su se s Decanterovog ocjenjivanja vratila vina Testament i Black Island vinarija Merga Victa Pošip 2019. srebro i Dalmatian Dog Pošip 2018. bronca.

Inače, brojna nagrađena vina možete kupiti u sklopu Decanter Testament Boxa za tek – pazite sad – 445 kuna. Radi se o kutiji koja sadrži 6 boca:

  • 1 x Dalmatian Dog Pošip 2018. (Decanter Bronca)
  • 1 x Testament Pošip 2019. (Decanter Zlato, IWC Srebro)
  • 2 x Merga Victa Pošip 2019. (Decanter Srebro, IWC Srebro)
  • 1 x Dalmatian Dog Babić 2018.
  • 1 x Testament Babić 2017. (Decanter Bronca, IWC Bronca)

Ukoliko je ova godina bila ovoliko uspješna za hrvatska vina, sljedeća može biti samo još bolja. Jedva čekamo!