MUP počeo s izdavanjem e-vozačkih dozvola druge generacije

Ministarstvo unutarnjih poslova i AKD su započeli s izdavanjem novog dokumenta elektroničke vozačke dozvole. Dizajn otporan na krivotvorenje i kriptografski zaštićeniji čip novi su, dok cijena ostaje ista

Sandro Vrbanus srijeda, 20. prosinca 2023. u 12:55

Od ponedjeljka, 18. prosinca 2023., Ministarstvo unutarnjih poslova RH i AKD su započeli s izdavanjem novog dokumenta elektroničke vozačke dozvole (Gen2). Deset godina od izdanja prve elektroničke vozačke dozvole s beskontaktnim čipom taj je dokument sada moderniziran i tehnološki unaprijeđen.

Grafički elementi zaštite osuvremenjeni su i dodatno osnaženi novim, modernim DOVID elementom, čime je značajno umanjena mogućnost krivotvorenja. No, najveće promjene nastale su na hardverskoj komponenti – beskontaktnom čipu – koji ima najnoviji kriptografski mehanizam, certificiran prema najvišim standardima sigurnosti.

eVD Gen2 – sigurnija i modernija

"Promjena čipa uvjetovala je nadogradnju cjelokupnog ICT sustava, a dokument je podvrgnut zahtjevnim testiranjima u međunarodnim akreditiranim laboratorijima koji su potvrdili sigurnost i interoperabilnost nove vozačke dozvole", rekao je Jure Sertić, glavni direktor AKD-a, i istaknuo kako Republika Hrvatska zauzima visoko mjesto kada je riječ o kvaliteti izrade i isporuke dokumenata.

Stari (lijevo) i novi (desno) izgled e-vozačke dozvole
Stari (lijevo) i novi (desno) izgled e-vozačke dozvole

"Vozačka dozvola RH je visokotehnološki proizvod, elektronički čitljiv u svim državama članicama EU, a svojom tehnologijom će moći odgovoriti na sigurnosne izazove u narednim godinama", izjavio je potpredsjednik vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Cijena ostaje ista

Cijena vozačke dozvole ostaje nepromijenjena, a građani je mogu zatražiti i elektronički putem servisa e-Građani, koristeći elektroničku ili digitalnu osobnu iskaznicu, ili pak fizički u svim policijskim upravama i postajama koje obavljaju upravne poslove.

Izrada vozačke dozvole plaća se u redovnom postupku 20,04 eura, odnosno 24,02 eura kada se ona dostavlja na adresu vozača. U ubrzanom postupku izrada košta 26,54 eura, a u žurnom postupku 59,73 eura. Prilikom predavanja zahtjeva nije potrebno priložiti fotografiju ako je podnositelju zahtjeva u proteklih pet godina izdana biometrijska putovnica, elektronička osobna iskaznica, osobna iskaznica koja sadrži OIB ili e-vozačka dozvola.

Podsjetimo, 1. srpnja 2013. Republika Hrvatska je kao jedna od prvih država članica EU započela s izdavanjem elektroničke vozačke dozvole, dokumenta s beskontaktnim čipom, potpuno usklađenog s relevantnim međunarodnim normama. Uz softverske komponente na čipu, razvijen je i uspostavljen kompleksan ICT sustav koji se sastoji od sustava prikupljanja, provjere i dostavljanja podataka za personalizaciju, te sustava za personalizaciju, praćenje proizvodnje i završnu kontrolu. Čip sadrži sve osobne podatke vozača, kao i sve ostale podatke ispisane na dokumentu.