1MORE Triple Driver Over-Ear - Triput je triput

1MORE uspješnu je karijeru u svijetu slušalica nastavio prvim naglavnim modelom koji je uspješno implementirao više zvučničkih jedinica u “velike” ušne školjke

Davor Šuštić petak, 17. kolovoza 2018. u 06:30
SPECIFIKACIJE
Izvedba Zatvorene, on-ear (držač gore)
Zvučnički driver Dinamički bas-srednjotonac (40 mm) + keramički visokotonac + bas-reflektor
Impedancija 32 Ω
Povezivost 3,5-mm (6,25-mm adapter u paketu)
Sklopive Da
Kabel 1,2 m (opleteni)
Jamstvo 2 godine

Kineski 1MORE ime je izgradio na doista odličnim i, s obzirom na performanse, povoljnim in-ear slušalicama, specifičnima po tome što unutar svojih kućišta imaju tri ili četiri zvučničke jedinice, umjesto uobičajene, jedne. Triple Driver Over-Ear njihov je prvi pokušaj prenošenja tog koncepta u svijet naglavnih slušalica.

Za početak, ispravak netočnog navoda. Ove slušalice ne možemo kategorizirati kao “pravi” over-ear model, jer jastučići ušnih školjki djelomično naliježu na uši, dakle riječ je o on-ear dizajnu. Ipak, ne radi se o lažnom oglašavanju – na domaćem, kineskom tržištu ovo doista jesu over-ear slušalice, jer tamošnji korisnici imaju znatno manje glave i sitnije uši od nas. Važno je istaknuti da su jastučići od umjetne kože iznimno mekani, a sila pritiska aluminijskog obruča odlično pogođena, tako da slušalice na glavi stoje posve stabilno, a istovremeno ne uzrokuju nikakvu bol ili žuljanje. Naravno, udobnost poboljšavaju i mekani jastučići na unutarnjoj strani metalnog obruča, ali i povelika sloboda rotiranja samih ušnih školjki, zahvaljujući kojoj se one lako prilagođavaju glavama raznih oblika. Načelno nismo ljubitelji on-ear dizajna, ali ovdje se radi o jednoj od najboljih njegovih implementacija s kojima smo se susreli.

Slušalice su sklopive, što olakšava njihovo prenošenje. Uokolo ih možemo nositi u odličnoj priloženoj čvrstoj futroli
Slušalice su sklopive, što olakšava njihovo prenošenje. Uokolo ih možemo nositi u odličnoj priloženoj čvrstoj futroli

Slušalice su gotovo u potpunosti metalne pa je cjelokupna kvaliteta izrade još jedan aspekt u kojem oduševljavaju. Kako to kompaktnim, putnim slušalicama priliči, mogu se sklopiti, a prilikom prenošenja možete ih spakirati u priloženu tvrdu futrolu. Od ostalih dodataka, u kutiji ćete dobiti izdržljivi, opleteni, odvojivi kabel duljine 1,2 metra i adapter za spajanje u 6,35-milimetarske konektore za slušalice. Nažalost, kabel ne raspolaže upravljačkim modulom, stoga ćete namještanje glasnoće, odabir pjesama i telefoniranje morati obaviti na mobitelu, ako ste 1MOREove slušalice spojili u njega.

Uz slušalice dolazi odlična tvrda futrola, koju možete iskoristiti za prenošenje njih i svih pripadajućih dodataka (odvojivi kabel, adapter za 6,35-mm audio utor)
Uz slušalice dolazi odlična tvrda futrola, koju možete iskoristiti za prenošenje njih i svih pripadajućih dodataka (odvojivi kabel, adapter za 6,35-mm audio utor)

Što se samog dizajna tiče, nismo sigurni što da vam kažemo, osim kako 1MORE ima neki oblik suradnje s Maseratijem, zbog čega vanjske strane ušnih školjki nalikuju felgama sportskog automobila. Iza njih se nalazi staklo, ispod kojeg možemo donekle vidjeti strukturu ugrađenih zvučničkih jedinica.

Staklo na vanjskoj strani ušnih školjki slušalice čini zatvorenima, a dozvoljava nam pogled na stražnju stranu ugrađenih zvučničkih jedinica
Staklo na vanjskoj strani ušnih školjki slušalice čini zatvorenima, a dozvoljava nam pogled na stražnju stranu ugrađenih zvučničkih jedinica

Druga netočnost iz naziva 1MORE Triple Driver Over-Eara odnosi se na broj drivera (zvučničkih jedinica). Strogo gledajući, te slušalice nemaju tri drivera, već jednu 40-milimetarsku dinamičku jedinicu, prekrivenu grafenom (sloj grafita debljine jednog atoma, karakterističan po iznimno maloj masi i visokoj čvrstoći), jedan keramički visokotonac te jedan bas-reflektor, koji je pasivan. Potonji je namijenjen poboljšanju dubine i mesnatosti basa pri frekvencijama nižim od 200 Hz. Naravno, sva tri drivera implementirana su tako da proizvode jedan, objedinjeni, bešavni zvuk – uho ne može razaznati što konkretno svaka od spomenutih jedinica radi.

Eksplodirani prikaz unutarnje strukture 1MOREovih slušalica prikazuje implementaciju triju drivera (točnije, dvaju aktivnih i jednog pasivnog)
Eksplodirani prikaz unutarnje strukture 1MOREovih slušalica prikazuje implementaciju triju drivera (točnije, dvaju aktivnih i jednog pasivnog)

Akustičke performanse ovih slušalica izvrsne su. Proizvode topao, vrlo zabavan zvuk, s razmjerno naglašenim, ali ne i pretjeranim basom, te izrazito čistim srednjim i visokim frekvencijama. Duboki tonovi u najnižem dijelu spektra pomalo su rastresiti. U žanrovima gdje se od basa poglavito traži da bude izrazito brz i precizan, poput metala i rocka, to može prouzročiti blagi gubitak detalja. S druge strane, u elektroničkoj glazbi nastat će osjećaj grandioznosti i punoće zvuka. Porastom frekvencija iznad 60 Hz basovi gotovo linearno postaju sve čvršći i udarniji. Koliko god su masivni, nikad ne remete čistoću i rafiniranost vokala svih raspona. Visoke frekvencije impresivno su uglađene te odlično zaokružuju cjelokupnu zvučnu sliku, brinući se da 1MOREove slušalice ne postaju naporne ni nakon višesatnog slušanja. Zbog opisanih karakteristika basa, Triple Driver Over-Ear apsolutni maksimum daju u elektroničkoj i ambijentalnoj glazbi, hip-hopu i sličnim žanrovima, gdje velik dio zadovoljstva proizlazi iz mesnatosti i raskoši donjeg dijela frekvencijskog raspona. No, podjednako smo uživali slušajući žanrove gdje se traže agilnost, čistoća i profinjenost srednjih i visokih tonova. Sa svime tim na umu, ovo su odlične slušalice, posve vrijedne traženih dvjestotinjak eura. Definitivna preporuka!

1MORE Triple Driver Over-Ear (H1707)

  • Odlična kvaliteta zvuka
  • Izvrsna metalna konstrukcija
  • Udobnost
  • Mogućnost sklapanja
  • Kvalitetan kabel
  • Priložena futrola
  • Nema upravljačkog modula na žici
  • Dizajn neće biti svima po volji
Kvaliteta zvuka 9
Izrada 10
Udobnost 9
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 200 eura Prikaži sve cijene Ustupio: 1MORE