Recenzije

Acer Predator Triton 500 - Kompaktni igrač visoke klase

Denis Arunović nedjelja, 21. travnja 2019. u 14:00

Nakon Asusova SCAR-a II, opremljenog RTX-icom 2070, na test nam je stigao još jedan laptop za zahtjevne igrače. Ovaj put riječ je o Acerovom Tritonu 500, koji u kompaktnom kućištu nudi blagodati kombinacije 144-hercnog G-Sync monitora, i7 procesora i RTX-ice 2080 Max-Q

specifikacije
Ekran 15,6” / Full HD (1.920x1.080) / IPS / G-Sync 144 Hz
Procesor Intel Core i7-8750H 2,2-4,1 GHz (6 fizičkih / 12 logičkih jezgri)
Grafička kartica NVIDIA GeForce RTX 2080 8 GB GDDR6 Max-Q
Memorija 1 × 16 GB DDR4 2666
Disk 2 × 512 GB SSD NVMe
LAN/WiFi/Bluetooth/4G Da  / Da / Da / Ne
Videoizlazi HDMI 2.0, mini DP
Konektori 3 × USB 3.1 Gen1, Thunderbolt 3
Masa 2,14 kg
Dimenzije 255 × 359 × 18 mm
Operacijski sustav Windows 10 Home
Jamstvo 2 godine

Novi Acerov pulen iz premium segmenta namijenjen je korisnicima koji žele moćno računalo za igranje (ili rad), no koje istodobno ima gabarite zbog kojih nećete zazirati od toga da laptop ponesete sa sobom na put, teren ili u školu. To je vidljivo već pri vađenju laptopa iz kutije. Iako se može pohvaliti 15,6-inčnim ekranom i vrlo moćnim hardverom, laptop ima dimenzije 255 × 359 mm, kada govorimo o širini i duljini, i debeo je samo 18 mm. Za usporedbu, Asusov SCAR II GL704, kompaktni 17-inčni gamerski laptop, ima dimenzije 274 × 400 × 26 mm. Još je veća razlika u pogledu mase. Asus ima 2,89, a Acer samo 2,14 kilograma. Kad ovakve gabarite kombinirate s elegantno i decentno dizajniranim kućištem od aluminija, rezultat je uređaj koji plijeni pozornost, kako svojim izgledom, tako i dimenzijama.

Iako je laptop zaklopljen vrlo klasičnog, četvrtastog dizajna, s hrpom posve ravnih ploha, prednji kutovi blago su odsječeni radi efektnijeg izgleda. Finiš aluminija je mat, tamnosive boje, što, nažalost, nije baš najbolja kombinacija u pogledu vidljivosti otisaka prstiju, no to je, nažalost, neizbježno kada se koristi bilo koja tamnija boja. Tu tamnosivu boju razbijaju sitni detalji plave boje, koja je korištena za rashladni sustav, USB 3 portove i okvir metalnog logoa Predator koji razbija jednoličnost sivog poklopca.

Poklopac je na laptop spojen preko dvije bočne šarke, koje stvaraju primjeren otpor. Kako je glavnina mase laptopa u kućištu, a sam poklopac je dosta tanak, moguće ga je otklopiti jednom rukom. Dobro je i to što je maksimalni kut do kojeg je ekran moguće otvoriti punih 180 stupnjeva. Iako poklopac nije čvrst kao kamen, nemamo zamjerke na kvalitetu izrade, pogotovo zato što je sam ekran dodatno izoliran od poklopca.

Ništa od Optimusa

Ispod poklopca smješten je FHD IPS monitor, koji se može pohvaliti brzinom osvježavanja od 144 Hz te podrškom za G-Sync. S druge strane, zbog podrške za G-Sync nema podrške za Optimus, što, pak, negativno utječe na trajanje baterije, jer je diskretna grafička kartica uvijek uključena. Naime, iako raspolaže vrlo moćnom 88-vatsatnom baterijom, Triton 500 u PCMarkovom testu baterije (Work podtest) izdržao je tri i pol sata. To nije loše vrijeme autonomije, no očekivali smo koji sat više, s obzirom na to da je laptop orijentiran na korisnike koji ciljaju na mobilni rad.

Tri od četiri bočne stranice monitora vrlo su tanke, čime su smanjene dimenzije kućišta laptopa u odnosu na ekran, ali je i poboljšan općeniti izgled. Kad je u pitanju kvaliteta prikaza, monitor je vrlo solidan. Nudi maksimalnu svjetlinu od oko 330 cd/m2, uz pokrivenost sRGB palete boja od 96%. Uniformnost ekrana, s druge bi strane mogla biti bolja, a isto možemo reći i za svjetlinu. Prosječnom korisniku ove značajke neće smetati, no trebalo bi ih imati na umu ako kupujete laptop za neke druge profesionalne namjene. Tvornička kalibracija ekrana također ne oduševljava, s bijelom točkom podešenom na visokih 8.800 kelvina (dakle, plavičast prikaz) i gamma krivuljom 2.4. To se, srećom, može srediti kalibratorom.

Rashladni sustav čine tri ventilatora koji svježi zrak uvlače i s gornje i s donje strane baze laptopa, a izbacuju ga preko stražnje i bočnih stranica
Rashladni sustav čine tri ventilatora koji svježi zrak uvlače i s gornje i s donje strane baze laptopa, a izbacuju ga preko stražnje i bočnih stranica

Odmah ispod ekrana smještena je stilizirana grilja, koja služi za uvlačenje zraka za rashladni sustav, a ispod nje tenkeyless tipkovnica, odnosno tipkovnica bez desnog numeričkog dijela. Crne tipke izvedene su s bijelim obrubom, s iznimkom WASD, kursorskih i Predator Sense tipki, koje imaju plavi trim. Zbog tog drugačijeg obruba te tipke su svjetlije kada se koristi pozadinsko osvjetljenje tipki, koje je tvornički podešeno na plavu boju. Ako vam plava nije draga, softverski je moguće podesiti i druge boje, s time da je osvjetljenje tipkovnice podijeljeno u tri zone (lijeva, srednja i desna), koje je moguće kontrolirati odvojeno. Tipkovnica je izvedena kvalitetno, i na iskustvo tipkanja nemamo zamjerki.

Ispod tipkovnice smješten je touchpad solidne veličine, malko utisnut u aluminijsku ploču koja prekriva gornju stranu baze. Njegova je površina slične teksture kao i mat tijelo laptopa te raspolaže integriranim tipkama. Za korištenje je vrlo ugodan, u čemu veliku ulogu ima korištenje Microsoftova Precision drivera.

Tipka Predator Sense inače poziva istoimeni Acerov softver koji nudi praćenje temperatura i brzina ventilatora, konfiguraciju rashladnog sustava, podešavanje RGB osvjetljenja tipkovnice te kreiranje aplikacijskih profila, koji nakon pokretanja određene aplikacije učitavaju željenu konfiguraciju RGB osvjetljenja te postavki rashladnog sustava.

Ubojita mreža

Kad je u pitanju ponuda konektora, Tritin 500 također je dosta dobar. S lijeve strane imamo okrugli konektor za napajanje, RJ-45 konektor mrežne kartice, USB 3.1 Gen1, HDMI 2.0b i dva konektora za spajanje mikrofona i slušalica. S desne su strane Thunderbolt 3, mini DisplayPort i dva USB-a 3.1 Gen1 te Kensington bravica. Čitača memorijskih kartica, nažalost, nema, što bilježimo kao minus.

Triton 500 može se pohvaliti vrlo nestandardnom konfiguracijom žične i bežične mreže. U oba aspekta laptop se oslanja na Killerova rješenja, pa se tako žicom spajamo na Killerov E3000 2.5 kontroler, a za bežično spajanje služi Killer Wireless-AC 1550i u 2x2 MIMO konfiguraciji. Ethernet kontroler nije samo gigabitni, već podržava i 2,5-gigabitnu brzinu, a WiFi adapter također podržava vrlo visoke performanse (do 1,73 Gb/s), pod uvjetom da je spojen na kompatibilni hardver s druge strane. Killerova rješenja specifična su i prema softverskom paketu, koji običnim korisnicima omogućuje da optimiziraju mrežne performanse u igrama prioritiziranjem mrežnih paketa koji su vezani uz igru.

Za pristup unutrašnjosti laptopa potrebno je odviti Torx T5 vijke, no organizacija unutrašnjosti je takva da memorija i SSD-ovi nisu lako dostupni
Za pristup unutrašnjosti laptopa potrebno je odviti Torx T5 vijke, no organizacija unutrašnjosti je takva da memorija i SSD-ovi nisu lako dostupni

Donja strana laptopa također je izrađena od aluminijske legure, a fiksirana je na gornji dio baze pomoću Torx T5 vijaka. Otvora za pristup komponentama nema, no problematičnije je to što ni nakon skidanja kompletnog poklopca nemamo dobar pristup komponentama. Možemo pristupiti bateriji i ventilatorima, no SSD-ovi i memorija skriveni su ispod nekakve crne zalijepljene folije, ili su smješteni s druge strane matične ploče. Na prednjem dijelu donje strane laptopa smješteni su i zvučnici, s kojima je Acer odradio dosta dobar posao.

Ustupci radi prenosivosti

Performanse sustava za pohranu podataka su izvrsne, a razlog nije neki ultra skup SSD već kombiniranje dva normalna NVMe SSD-a u polje RAID 0
Performanse sustava za pohranu podataka su izvrsne, a razlog nije neki ultra skup SSD već kombiniranje dva normalna NVMe SSD-a u polje RAID 0

Što se tiče konfiguracije komponenti, već smo spomenuli da je u igri moćni, šesterojezgreni Core i7-8750H, kombiniran s RTX 2080 karticom u štedljivoj (i sporijoj) Max-Q izvedbi. Točnije, za razliku od punokrvnog RTX-a 2080, koji ima TDP od 150 W, Max-Q verzija ima samo 80, što u kombinaciji s nižim taktom GPU-a i memorije znatno smanjuje performanse. Uz računalu su također i dvije 16-gigabajtne pločice memorije te čak dva 256-gigabajtna WD-ova NVMe SSD-a, koji su tvornički preko BIOS-a sklopljeni u RAID 0 polje. Rezultat toga odlične su performanse sustava za pohranu podataka, no uz cijenu niže pouzdanosti kompletnog sustava. Kako laptop istodobno nema utor za 2,5-inčni klasični SSD, proizvođač implicira da korisnik za dodatni prostor spas mora potražiti u vanjskim SSD-ovima ili diskovima, ili, pak, unutar oblaka. Samim time, bili bismo sretniji da laptop nudi terabajt umjesto 512 GB prostora za pohranu podataka. 

Teoretski ovakva hardverska kombinacija obećava odlične performanse, no kada govorimo o laptopima, nije preporučljivo teoretske performanse hardvera uzimati zdravo za gotovo. Na njih dosta utječe kvaliteta rashladnog sustava laptopa, ali i konfiguracija hardvera od BIOS-a. Acerov pulen pokazao je slabije performanse procesora pod konstantnim opterećenjem u odnosu na Asusov ROG SCAR II od 17”, koji ima jednak i7 procesor.

Acer Predator Triton 500 NH.Q4WEX.006 - rezultati testiranja
Cinebench R15*  
Multi-core 1.015
Single-core 169
Cinegy Cinescore  
CPU 11.938
GPU 9.836
Corona 1.3 Benchmark  
Rays/s 2.369.970
3DMark  
Time Spy Extreme 3.274
Time Spy 7.239
First Strike 16.756
Far Cry 5  
Ultra 88
High 93
Witcher 3  
Ultra 85
High 124
Battlefield V  
Ultra 90
High 99
Shadow of the Tomb Raider  
Highest 83
High 90
TW: Warhammer  
Ultra 90
High 110
Apex Legends  
Highest 127
*rezultat 5-tog izvođenja

Grafičke performanse tu su negdje, s time da SCAR ima običnu RTX 2070 koja troši više nego Tritonov Max-Q model. U svakom slučaju, RTX 2080 Max-Q kartica nudi i više nego dovoljne performanse za uživanje u najzahtjevnijim naslovima pri nativnoj razlučivost Full HD. Buka rashladnog sustava pod opterećenjem nije osobito visoka, no temperature kućišta koje smo izmjerili tijekom igranja mogle bi biti i nešto manje. Konkretno, temperature tipkovnice kreću se od 37 do 40 stupnjeva (40 u sredini), a donji dio laptopa osjetno je hladniji, uz vršnu temperaturu od 31 stupanj. Iako nismo imali prilike isprobati više sličnih laptopa, čini nam se da je ovo nužan kompromis kad se ovako jak hardver kombinira s aluminijskim (dakle, toplinski provodljivim) kućištem kompaktnih gabarita.

Sve u svemu, Acer je s Tritonom 500 odradio dobar posao i napravio laptop impresivnih značajki za korisnike dubljeg džepa, koji žele uređaj koji objedinjuje vrhunske performanse i stilizirano kompaktno kućište. Mala napomena na račun cijene – od Acerova ureda dobili smo na testiranje njihov uzorak za testiranje koji nema posve jednaku konfiguraciju kao model koji će se prodavati na našem tržištu. Konkretno, prodajni model ima 16 GB radne memorije u obliku jednog modula, ali s druge strane nudi dvostruko više mjesta za pohranu podataka u obliku kombinacije dva 512-gigabajtna NVMe SSD-a.

Acer Predator Triton 500 NH.Q4WEX.006

 • Odlične CPU i grafičke performanse
 • Vrlo brza kombinacija SSD-ova
 • Pristojan G-Sync IPS ekran
 • Metalno kućište
 • Kvaliteta konstrukcije
 • Solidni zvučnici
 • Thunderbolt 3
 • Dobra tipkovnica i touchpad
 • Vrlo kompaktno kućište s obzirom na performanse
 • Moćna kombinacija mrežnih kontrolera
 • Ograničene performanse procesora
 • Nametljiv tvornički instaliran softver (McAfee)
 • Teži pristup komponentama
Performanse 9
Izrada 10
Ekran 8
Buka 8
Baterija 6
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 23.999 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Instar informatika