Recenzije

Apple iPhone X - Nedovršena revolucija

Dragan Petric utorak, 21. studenog 2017. u 14:25

Appleu je opet pošlo za rukom uzdrmati industriju mobitela i napraviti uređaj kojeg će usprkos cijeni željeti mnogi, no koliko god bio impresivan, teško se oteti dojmu da se na njemu još moglo raditi

Osnovne specifikacije iPhonea X
Ekran 5,8" (1.125 x 2.436)
Procesor Apple A11 Bionic, hexa-core
Memorija 64 ili 256 GB, 3 GB RAM
Dimenzije 144 x 71 x 7,7 mm, 174 g

Od jubilarnog i istovremeno slavljeničkog iPhonea kojim se obilježava desetljeće od pojave prve verzije ovog uređaja, svi su očekivali tri stvari. Najprije potpuno novi form factor kojim bi dizajn, finiš i ergonomija telefona bili prilagođeni suvremenom načinu korištenja mobilnih uređaja, revolucionarnu tehnologiju koja bi uzdrmala čitavu scenu i natjerala konkurenciju da kopiranjem te tehnologije ponovno pozicionira Apple kao vodećeg inovatora te industrije te, dakako, nadrealno paprenu cijenu koja će, više od iskazivanja statusa ili šminkanja, prije svega služiti za udovoljavanje sebi jednim trajnim i funkcionalnim luksuzom. Poput trkaćeg automobila, ali uz dohvatljiv red veličine…

Apple je s iPhoneom X ispunio sva tri očekivanja. Uređaj izgleda potpuno drugačije – moderno, netipično i futuristički. Ekran konačno nema obrube i donosi “izduženi” format s omjerom stranica 19,5:9, prilagođen najčešćoj radnji koju danas primjenjujemo na mobitelima – scrollanju palcem gore-dolje – izduženiji čak i od konkurencije koja se prva sjetila postaviti takav oblik ekrana kao novi standard. Posebnost, prepoznatljivost, pa i praktičnost novog form factora nešto je što će novom iPhoneu priznati svi, zamjerali mu odrezanu “udubinu”, odnosno “notch” pri vrhu ili ne.

Bitna novost

Tu je i revolucionarna tehnologija. Zove se TrueDepth i ugrađena je u komponentnu koja se, donedavno, činila najmanje bitnom na mobitelima – selfie kameru. Zahvaljujući toj tehnologiji, prednja kamera iPhonea X “očitava” dubinsku konstrukciju ljudskog lica, na temelju čega je u mogućnosti osigurati biometrijsko otključavanje telefona prepoznavanjem vlasnika. Ta se funkcionalnost naziva Face ID i predstavlja značajan iskorak u pitanju očuvanja sigurnosti i privatnosti mobitela, no TrueDepth zaslužan je i za niz drugih inovativnih primjena, od zabavnih – poput već sada čuvenog animiranja govanca i drugih emojija – do kudikamo ozbiljnijih, koji će donijeti svrhovitu upotrebu ARkita, developerske platforme za dopunjenu stvarnost koju je Apple donio s iOS-om 11.

Dakako – i treće očekivanje – golema cijena, je tu. Appleov iPhone X košta u prosjeku 25% više od istovjetnih konkurentskih superflagshipa, a cijena mu dalje rapidno raste ako želite malo više memorije, brzi punjač, produljeno jamstvo… Tko god si priušti iPhone X, doista će ozbiljno počastiti samog sebe i to će osjećati dosta dugo, što nikako nije zanemariv prodajni adut ovog proizvoda.

iPhone X predstavlja najinvativniju iteraciju Appleovog telefona od kada on postoji, no preskup je i nedovoljno dorađen

Sve rečeno dovoljno je da bilo kakva analitička recenzija iPhonea X izgubi smisao jer argumenti teško mogu promijeniti mišljenje onih koji su za njega odlučili kešnuti lovu, a Apple je na to i računao. Možda je baš zato u prodaju pustio uređaj koji je, realno, još uvijek nedorečen i kod kojeg su se, nekoliko dana nakon što je došao u ruke prvim kupcima, počeli pojavljivati problemi koji takvo što potvrđuju – od blokiranja telefona pri hladnim vremenskim uvjetima, preko izbijanja zelene linije preko cijelog ekrana, do krckanja u zvučniku ili burn-in efekta na ekranu… Dovoljno za zamisliti se i kada su u pitanju kudikamo jeftiniji uređaji, pa evo, ipak, analize temeljene na činjenicama.

Mali, a veliki

Novi oblik iPhonea prati tržišni trend prema kojem proizvođači nastoje što veći ekran “ugurati” u što manje kućište. Dijagonala iPhonea X tako je, zapravo, najveća do sada viđena na iPhoneima, i mjeri 5,8 inča – iPhone 8 Plus ima dijagonalu od 5,5 inča, a iPhone 8 samo 4,7 inča. Štoviše, i površina ekrana je s 84,4 cm2 rekordna u odnosu na 83,4 cm2 koje ima iPhone 8 Plus. Ipak, omjer površine ekrana i čitave prednje plohe iPhone X od 82,9% omogućio je Appleu da ga učini dimenzijama drastično manjim od iPhonea 8 Plus, kojem taj omjer iznosi skromnih i zastarjelih 67,4%. Tko god je prije iPhonea X u ruci držao bilo koji “veliki” iPhone Plus, osjetit će iznimno veliku razliku, kako u dimenzijama, tako i u masi, jer je novi uređaj, zapravo, prema tim karakteristikama puno sličniji manjem, “običnom” iPhoneu…

iPhone 8, iPhone X i iPhone 8 Plus u realnim proporcijama
iPhone 8, iPhone X i iPhone 8 Plus u realnim proporcijama

Sam ekran je, u stvarnosti, viši nego onaj na iPhoneu 8 Plus, ali i nešto uži. U praksi – vrlo se lako naviknuti na novi format, i već nakon dan-dva korištenja on se pokazuje kao najpraktičniji i najsvrhovitiji od onih koji su trenutačno dostupni. Štoviše, iPhone X vrlo lako stane u džep, ima raskošnu visinu za scrollanje palcem, dobro i čvrsto sjeda u ruci i djeluje robusno, no cijena koju za njega plaćate, i činjenica da je sprijeda i straga prekriven staklom, a da su mu obrubi od sjajećeg čelika, vrlo će brzo natjerati kupce da razmisle o nabavci zaštitne futrole. iPhone X dolazi i s certifikatom iP67, pa ako i padne u vodu – do dubine od 1 metra – ne bi mu trebalo biti ništa…

Zagriženi ekran

iPhone X ima rekordnu gustoću piksela u odnosu na sve prijašnje Appleove mobitele i ona iznosi 458 ppi, zahvaljujući razlučivosti od 2.436 x 1.125 piksela. Uz to, ovdje je riječ o AMOLED-u pa su rezultati odgovarajući brojkama – prikaz slike je impresivan, s iznimno dobro i realno saturiranim bojama te snažnim i postojanim kontrastom. Pri izloženosti sunčevoj svjetlosti ekran nimalo ne gubi ta natprosječna svojstva te je, kao i kod prijašnjih iPhonea, riječ o jednoj od karakteristika koja vrlo brzo osvaja, impresionirajući kupce već na prvi pogled.

Ne može se reći da je ekran baš u potpunosti “bez obruba”, no takav kakav je, nudi neusporedivo veću iskoristivost površine u odnosu na prethodne Appleove telefone. Drastično smanjivanje doista pretjerano velikih obruba, koji su nagrđivali Appleove mobitele puno desetljeće, donijelo je dvije posljedice – jednu više, a drugu manje logičnu. Prva je ta da uređaj više nema tipku Home, a samim time niti senzor Touch ID. Tipka Home je nadomještena gestom poteza prsta s dna ekrana prema gore te Apple, kad je to u pitanju – i ovaj put – zaslužuje sve pohvale. Na to se iznimno lako naviknuti, do te mjere da se pitate kako se toga nitko, pa niti sam Apple, prije nije sjetio? Druga je taj omraženi “notch” odnosno zagriženi komadić ekrana koji – kao i na logotipu proizvođača – stvara neprirodnu rupu uz vrh ekrana.

Rupa, zapravo, služi za razne senzore i objektiv prednje kamere pa je bilo nemoguće izbjeći je, osim da se i s njezine lijeve i desne strane produlji dio zaštitne prednje plohe koja ne čini iskoristivi dio ekrana. Ovako, s lijeve i desne strane “notcha” nalaze se statusne informacije o operateru, bateriji, vremenu… Rješenje je, da skratimo, sasvim logično, pa čak i praktično. Mnoge aplikacije – za sada – loše izgledaju uz ovaj zagriz ekrana, no jasno je da će to s vremenom biti riješeno. Štoviše, možemo biti posve sigurni da će se “notchevi” u raznim oblicima uskoro pojaviti i na mnogim konkurentskim modelima.

Stražnje kamere

Apple je postavio gotovo istu dualnu 12-megapikselnu kameru s LED bljeskalicom na iPhone X (i iPhone 8 Plus) koju je koristio na iPhoneu 7 Plus. Ona omogućuje dvostruko optičko (i deseterostruko digitalno) zumiranje, a novost je ta da sada obje stražnje kamere imaju i optičku stabilizaciju. Primarna kamera dolazi s f/1.8 blendom, dok telefoto kamera ima blendu f/2.4. Video, nažalost, čak i ovaj iPhone i dalje snima s mono zvukom.

Jedna od najbolje realiziranih mogućnosti dualne kamere je bokeh efekt, s kojim je predmet slike u fokusu, ali pozadina je zamagljena. Apple konfuzno naziva to “Portretni način”, još otkad je predstavio dualnu kameru, poboljšavajući razinu izvedbe tog efekta iz modela u model. Novost je to što se sada takvo snimanje omogućuje uz simuliranje rasvjetnih uređaja, osvjetljenjem konture, rasvjetom u pozadini i slično, a te se karakteristike mogu mijenjati i naknadno. Sve je, tobože, u beta fazi, kako biste Appleu oprostili loše rezultate ili bugove

Fotografije su, očekivano, natprosječno dobre. Apple je uvijek bio među najboljima kad je u pitanju kvaliteta dnevnih fotografija i statičnih, noćnih fotografija. Dinamični objekti uz loše osvjetljenje dosta zbunjuju pozadinske kamere iPhonea X pa slike u tim specifičnim situacijama znaju biti bolje kada se okidaju konkurentskim modelima, kakvi su flagshipi Samsunga i Huaweija. Prednja kamera je, pak, kako smo već naveli, posebna priča, s iznimnim inovacijama, o čemu pišemo u zasebnom okviru.

Mistična autonomija

Apple obećava da je jedno punjenje iPhonea X dovoljno za do 12 sati korištenja Interneta, ili do 13 sati bežične reprodukcije videozapisa. Testirali smo telefon kontinuiranim reproduciranjem videozapisa preko Wi-Fi veze, uz pozadinsko osvjetljenje na 50%, i izdržao je 10 sati i 19 minuta. To je respektabilan rezultat, premda ne onakav kakav Apple obećava. I taj test i upotreba u stvarnim uvjetima, pokazuju da će iPhone X ipak pružiti cijeli dan autonomije s potpunim punjenjem.

Ovo je jedan od prvih iOS uređaja koji podržavaju brzo punjenje, pri čemu baterija uređaja može postići kapacitet od 50% povećanja za 30 minuta. Apple, međutim, ne isporučuje kabel i punjač koji takvo što omogućuju, već je to nužno dokupiti odvojeno, što je strahovita pljuska u lice kupcima. Kao da kupujete Lamborghini, no s platnenim presvlakama na sjedalima, pa kožne morate dodatno platiti… Potpuno besmisleno za uređaj koji je zamišljen kao luksuzni proizvod i demonstracija najsuvremenijih tehnoloških dosega. Ovo je – prije svega – razotkrivanje stvarne namjere da se što više zagrabi u džep kupaca.

iPhone X također je jedan od Appleovih prvih uređaja koji podržavaju induktivno punjenje, pri čemu telefon dobiva napajanje dok je naslonjen na ploči za punjenje, bez priključivanja žica. Nevjerojatno, ali uređaj podržava standard Qi, što znači da se Apple nije odlučio kreirati vlastito rješenje. Pogađate, bežični punjač nije u paketu s uređajem – treba se dodatno kupiti.

Dodamo li svemu ovome još nekoliko brojki i buzzworda poput hexa-core A11 Bionic SoC-a, 3 GB RAM-a, 64 ili 256 GB memorije, 4G LTE radio s Cat.12 standardom, Bluetooth 5.0, Lightning port, sada već odavno preboljeni nedostatak 3,5mm audiopriključka, kapacitet baterije od 2.716 mAh, i druge detalje koje svi već znaju napamet – nije teško zaključiti: radi se o jednom od najboljih trenutačno dostupnih mobitela na svijetu, ali i o jednom od najviše precijenjenih uređaja na tržištu potrošačke elektronike uopće.

Brojni top modeli konkurencije, čak i one najrazvikanije, kakva je Samsung ili Huawei, ponudit će vam za manje novca sijaset ravnopravnih, a katkada i boljih svojstava od iPhonea X. Ipak, Appleu je uspjelo – kao i prije deset godina – demistificirati najnovije tehnološke trendove te ponuditi “ono nešto” što izaziva svjetlucanje u očima kada iPhone X primite u ruke, pa će svakako ovaj model biti preteča recepta prema kojem će se još godinama kuhati mnoge druge uspješnice mobilne industrije.

Apple iPhone X

  • Face ID
  • TrueDepth selfie kamera
  • Finiš
  • Ekran
  • Performanse
  • Cijena
  • Nema 3,5 mm audiopriključak
  • Nema brzi punjač u paketu
  • Česte prijave neispravnosti uređaja
Dizajn i finiš 10
Performanse 10
Baterija 7
Kamere 8
Ekran 9
UKUPNO 9
Cijena 9.500 kn (64 GB), 11.000 kn (256 GB) Ustupio: Hrvatski Telekom