Asus ROG Fusion II 500 - Žica za svaku priliku

Prilagodljivo rješenje za one koji od headseta očekuju sve osim mobilnosti

Borna Pleše ponedjeljak, 31. siječnja 2022. u 18:00
specifikacije
Izvedba Zatvoreni, naglavni
Driveri 50 mm, 32 Ω, 20 Hz – 40 kHz
Vrsta priključka 3,5 mm, USB-A, USB-C
Masa 310 g
Jamstvo 2 godine

Od svih proizvoda u koje su ugrađene bežične tehnologije, od miša do frižidera, slušalice su nesumnjivo jedan od onih kojemu je oslobađanje od žica najviše koristilo. Bez obzira na to, neki od nas provode veći dio vremena na jednom mjestu, bilo da se radi o radnom stolu ili u udobnom kauču. Takvim korisnicima neće smetati jedna žica više, ako zauzvrat ne moraju imati na umu održavanje baterije u još jednom uređaju (jer znamo da su svi punjači ionako uvijek zauzeti). Kao što se prema imenu može naslutiti, Asus ROG Fusion II 500 druga je verzija otprije poznatog modela Fusion 500, a novo izdanje uvodi značajne promjene.

Dizajn je vrlo ugodan i funkcionalan s jedinim nedostatkom u tome što težina slušalica nije idealno raspoređena, ponajviše zbog tankog obruča na vrhu
Dizajn je vrlo ugodan i funkcionalan s jedinim nedostatkom u tome što težina slušalica nije idealno raspoređena, ponajviše zbog tankog obruča na vrhu

Najzanimljivija novost svakako je dodavanje 3,5-milimetarskog konektora, koji značajno povećava kompatibilnost headseta. Općeniti trend uklanjanja 3,5-milimetarskog priključka s raznih prijenosnih uređaja ne znači da i dalje ne postoji velik broj uređaja i korisnika koji preferiraju koristiti analogno sučelje. Brojni uređaji novije proizvodnje, poput DualSense kontrolera za PlayStation 5, i dalje podržavaju taj standard. U paketu s headsetom dolaze obje vrste podržanih kabela te USB-C na USB-A adapter, ako imate uređaj bez USB-C priključka.

Jedini komad opreme za koji bismo rekli da nedostaje jest razdjelnik s jedinstvenog na zasebne 3,5-milimetarske priključke za mikrofon i zvuk, kakav će vam trebati za spajanje na matičnu ploču vašeg računala. Time bi podrška za sve uređaje bila potpuna. Ne radi se o velikom nedostatku, jer se takvo što jeftino može nabaviti u informatičkim dućanima, no svejedno bismo preferirali da ga je Asus ubacio u kutiju, pogotovo kad u obzir uzmemo pozamašnu cijenu ovog headseta.

Upravljanje se obavlja kontrolama na poleđini slušalica, a uključuje i promjenu profila za konzole
Upravljanje se obavlja kontrolama na poleđini slušalica, a uključuje i promjenu profila za konzole

Poput dodavanja podrške za stariji standard kabela, vizualni redizajn headseta izgleda kao korak u prošlost, ali u pozitivnom smislu. Simetrične ovalne slušalice izgledaju vrlo pitomo, pogotovo u crnoj boji, ali kada se povežu preko USB-a, sa zadnje strane može se vidjeti RGB osvjetljenje. Dimenzije slušalica na prvi pogled ne odudaraju od prosjeka, ali njihov promjer dovoljno je velik da i onima s većim glavama neće biti neudobne. Promjer samih slušalica također je dovoljno velik da uši udobno stanu s unutarnje strane i da naprave zatvorene komore za idealnu akustiku. Ako vam ne odgovaraju slušalice s navlakama od umjetne kože, u paketu dolaze i zamjenske od sintetske tkanine.

Težina headseta veća je od 300 grama pa biste nakon duljeg nošenja mogli osjetiti pritisak na vrhu glave, zbog relativno tankog obruča između slušalica. Tipke za upravljanje mogućnostima Fusiona II 500 nalaze se na samim slušalicama i omogućuju upravljanje glasnoćom te prebacivanje između načina rada za PC i konzole. Potonji način otključava dodatnu kontrolu balansa glasnoće između zvuka igre i kanala za glasovnu komunikaciju, što je vrlo koristan dodatak. Ugrađeni mikrofon zanimljiva je alternativa tradicionalnim gibljivim nastavcima, kakve obično viđamo na headsetima. Kvalitetom ne oduševljava i ima stanovitih poteškoća s izolacijom zvukova okoline, ali u konačnici nije ispod prosjeka.

Navlake za slušalice mogu se zamijeniti. U paketu dolaze zamjenske navlake od sintetičke tkanine, koje se mogu postaviti umjesto umjetne kože
Navlake za slušalice mogu se zamijeniti. U paketu dolaze zamjenske navlake od sintetičke tkanine, koje se mogu postaviti umjesto umjetne kože

Ključna značajka, koja bi morala opravdati nezanemarivu cijenu ovog headseta, svakako je kvaliteta zvuka. Unatoč praktičnim dodacima, toliko skupi žični headset mora ponuditi nešto doista posebno na polju akustike. Lista specifikacija, gdje su istaknuti ugrađeni ESS Quad DAC, 50-milimetarske zvučničke jedinice te prošireni frekvencijski raspon od 20 Hz do 40 kHz, djeluje obećavajuće, a sa zadovoljstvom možemo potvrditi kako ambiciozne tvrdnje Asusova marketinga nisu mrtvo slovo na papiru. Fusion II 500 zvuči zaista dobro. Njegov profil zvuka poprilično se oslanja na basove, ali oni su vrlo dobro definirani te ne ometaju razgovijetnost ostatka raspona. Svi korisnici kojima cijena Asusova headseta ne predstavlja problem, pronaći će mnogo razloga da njime budu vrlo zadovoljni.

Uzorci

Asus ROG Fusion II 500

  • Diskretan dizajn
  • Vrlo dobra kvaliteta zvuka
  • Podrška za više priključaka
  • Virtualni 7.1 surround zvuk
  • Dodatna oprema
  • Ugrađeni mikrofon ne izolira buku dovoljno dobro
  • Težina
  • Cijena
Cijena 200 eura Prikaži sve cijene Ustupio: ASUS
Bug 351 veljača 2022.