AudioQuest Beetle - Akustički multipraktik

AudioQuestova plastična “buba” svestran je uređaj koji se baca ukoštac s lošim digitalno-analognim konverterima u uređajima koji nas okružuju, a koje smo, silom neprilika, prisiljeni svakodnevno koristiti

Davor Šuštić petak, 19. travnja 2019. u 06:00
SPECIFIKACIJE
DAC ESS Sabre 9010 (24-bit/96 kHz)
Ulazi USB, optika (TOSLINK), Bluetooth
Izlazi 3,5 mm (linijski i za slušalice)
Jamstvo 2 godine

Iako je mnogo poznatiji po svojim odličnim DAC-ovima s integriranim pojačalima za slušalice, okupljenim pod nazivom DragonFly, američki AudioQuest također nudi Beetle, uređaj čija vam namjena možda neće smjesta biti očita, no zapravo rješava problem s kojim se svakodnevno susreću gotovo svi ljubitelji visokokvalitetnog zvuka. Ova mala, plastična kutija, tek nešto veća od kutije šibica, u svojoj utrobi krije kvalitetan digitalno-analogni konverter (DAC), ESS-ov Sabre 9010, te raspolaže s tri digitalna ulaza i jednim analognim izlazom. Signal se u Beetle može dovesti preko USB-a, optike (TOSLINK) i Bluetootha, a ugrađeni 3,5-milimetarski konektor funkcionira kao izlaz za slušalice te linijski izlaz za aktivne zvučnike, pojačala, pretpojačala i AV receivere. Ugrađeni DAC podržava 24-bit/96 kHz reprodukciju preko USB-a i optike, ali ne zna raditi sa DSD i MQA zapisima. Osim za prijenos podataka, USB sučelje koristi se i za napajanje Beetlea. Ako ga nećete koristiti kao USB DAC za računalo, svejedno ćete mu preko USB-a morati dovesti energiju za rad, što se može izvesti pomoću priloženog linearnog naponskog adaptera. Prema AudioQuestu, baš ovaj adapter odabran je nakon testiranja njih gomilu, s time da su, prije puštanja u prodaju, svi jeftini ugrađeni keramički kondenzatori zamijenjeni folijskima. Taj detalj spominjemo jer zorno opisuje tvrtkinu posvećenost svojim proizvodima.

Koji to problem Beetle rješava? Taj da su mnogi uređaji u našoj okolini, poput televizora, konzola i TV boxova s Androidom, opremljeni lošim DAC-ovima, nerijetko odabranim prema principu “da se nađe”. AudioQuestova ideja jest da ćete audiosignal s takvih uređaja u digitalnom obliku proslijediti u sam Beetle te prepustiti da ga njegov, mnogo kvalitetniji DAC pretvori u analogni i tada pošalje dalje, na pojačanje i reprodukciju.

Ovo su svi Beetleovi konektori – USB i optički ulaz te analogni 3,5-milimetarski izlaz
Ovo su svi Beetleovi konektori – USB i optički ulaz te analogni 3,5-milimetarski izlaz

Kombinacija dvaju žičnih digitalnih ulaza (USB i optika) te jednog bežičnog (Bluetooth) sa sobom donosi niz mogućnosti i potencijalnih mjesta korištenja Beetlea. Primjerice, ako posjedujete stereo pojačalo bez ugrađenog DAC-a, a samim time i bez digitalnih ulaza, Beetle će vam omogućiti da na njega dovedete zvuk s vašeg televizora, a bez posezanja za suludim kombinacijama, poput izravnog spajanja s televizorovim izlazom za slušalice. TV i Beetle u tom ćete slučaju povezati optikom, a Beetle i pojačalo kabelom koji na jednoj strani ima 3,5-milimetarski, a na drugoj par RCA konektora.

Isti takav spoj Beetlea i pojačala može vam biti zanimljiv čak i ako u kombinaciji nema televizora. Beetle će vam, naime, omogućiti da se na njega povežete pomoću Bluetootha te puštate glazbu s mobitela, tableta ili laptopa (koriste se kodeci SBC i AAC). Vaše pojačalo, ma kakvo bilo, time efektivno dobiva funkciju bežičnosti. Istina, taj se slučaj još kvalitetnije (i jeftinije) može riješiti pomoću Chromecast Audija, koji za bežično streamanje nije ovisan o Bluetoothu, već koristi mnogo robusniji kućni WiFi. Tu je zanimljivo spomenuti da se Beetle može upariti i s Chromecast Audijem, tako da Chromecast Audio koristimo za streamanje, ali da digitalni signal s njega, pomoću optike, prenesemo u Beetle, čiji je DAC za nekoliko redova veličine kvalitetniji od Chromecastovog.

Beetle se može koristiti i na klasičniji način, tako da ga spojimo na računalo ili laptop pomoću USB-a i u njegov 3,5-milimetarski izlaz utaknemo slušalice ili aktivne zvučnike. Ugrađeno pojačalo za slušalice samo za sebe je solidno i dostatno snažno za tjeranje umjereno zahtjevnih slušalica (formalno su podržane slušalice impedancija od 20 do 300 Ω), a performanse cjelokupnog sustava ekvivalentne su DragonFlyu Black.

Beetle u nekim zemljama košta poput DragonFlya Red, dakle dvostruko je skuplji od DragonFlya Black, pa u tom slučaju na tržištu ima mjesta za sva tri uređaja. Budući da se u Hrvatskoj cijena između Beetlea i DragonFlya Black razlikuje za samo 120 kuna, a Beetle donosi mnogo širi spektar funkcija, definitivno predstavlja isplativiju kupnju – osobito ako ga ne planirate svakodnevno prenositi i spajati s mobitelom (što je, doduše, također moguće).

AudioQuest Beetle

  • Širok spektar mogućnosti i načina primjene
  • Žični i bežični digitalni ulazi
  • Mogućnost softverske nadogradnje firmwarea
  • Nema podrške za DSD i MQA
Kvaliteta zvuka 9
Dodatne mogućnosti 8
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 899 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sonus Art