Recenzije

Huawei P30 Pro - Prvih 48 sati s mobitelom koji radi najbolje fotografije

Dragan Petric četvrtak, 28. ožujka 2019. u 06:00

Ovogodišnji top-model kineskog giganta ponajviše inovacija nudi kroz svoj setup pozadinskih kamera - intenzivno smo ga koristili od trenutka kada je predstavljen u Parizu, pa donosimo prve dojmove

Polugodišnji ciklus predstavljanja top-modela, naizmjence u seriji Mate i seriji P, Huawei je prije dva dana nastavio spektakularnom premijerom telefona P30 i P30 Pro održanom u Parizu. Kako to obično biva, sve se znalo danima unaprijed, a nakon što smo se konačno i dočepali zanimljivijeg od ova dva uređaja - modela Huawei P30 Pro - nije bilo teško doći do zaključka kako je kineski gigant ovaj put odlučio ponajviše impresionirati inovacijama vezanim uz setup pozadinskih kamera.

Štoviše, tijekom same premijere, Huawei P30 Pro uopće nije predstavljan kao "najbolji telefon na svijetu", kao što je običaj kada se "lansiraju" top-modeli drugih razvikanih proizvođača, pa i kada sam Huawei razotkriva svoju seriju Mate. Predstavljen je, međutim, kao mobitel koji radi apsolutno ponajbolje fotografije na svijetu, a da se to dodatno naglasi, prikazan je i čitav niz "sample" fotografija snimljenih u istim uvjetima i na istom mjestu, kako s ovim uređajem, tako i s dva tržišno najuspješnija rivala - Samsungovim Galaxyjem S10+ i Appleovim iPhoneom XS Max.

Šteta je, utoliko, što u igri nije bio i Googleov Pixel 3 XL, telefon koji je - barem do sada - slovio kao uređaj koji stvara najbolje fotografije, no kako je njegova dostupnost prilično ograničena, a tržišni uspjeh neusporedivo manji od spomenutih konkurenata, donekle je ovakva odluka i razumljiva... Dakako, svaki pojedini primjer snimljenih fotografija koje su prikazane tijekom premijere Huaweia P30 Pro bio je takav da su fotografije snimljene upravo tim uređajem izgledale višestruko bolje nego one snimljene Samsungom i iPhoneom.

Mi smo, međutim, istu stvar učinili i sami u ovih prvih 48 sati od kada imamo kod sebe Huawei P30 Pro. U džepu su nam se, koje li sreće, našli istovremeno još i Samsung Galaxy S10+ i iPhone XS Max, pa smo par kadrova okinuli sa sva tri. Više o rezultatima slijedi u nastavku...

U praksi, Huawei P30 Pro doista je značajno unaprijeđen u odnosu na P20 Pro upravo kada je riječ o kamerama, dok su ostala poboljšanja minorna. Konkretno, promijenjen je form-factor telefona, on sada donosi 6,47-inčnu dijagonalu ekrana u odnosu na 6,1 inč kod prošlogodišnjeg modela, uz omjer stranica 19,5:9 u odnosu na lanjskih 18,7:9. Dodatna širina dobivena je s 200 piksela viška pridodanih na lijevoj i desnoj strani uređaja, pa telefon više nema ta dva obruba, već zaobljenje ekrana - onakakvo kakvo smo vidjeli na zadnje dvije generacije Samsungovih flagshipa. Rezolucija ekrana tako sada iznosi 1.080 x 2.340 piksela.

Dodano, "notch" je zamijenjen "suzom" za selfie-kameru, a u potpunosti staklenom kućištu, koje je sada dosutpno u nekoliko novih doista impresivnih boja podignuta je razina izdržljivosti na vodu i prašinu, certifikatom IP68 u odnosu na prošlogodišnji IP67. Hibridni dual-SIM utor za kartice sada, umjesto microSD katica prima Nano Memory kartice koje su istog formata kao i Nano-SIM kartice, a kapacitet baterije je provećan s lanjskih 4.000 mAh na 4.200 mAh, što je logično, obzirom na veće dimenzije novog telefona.

Preostale novosti su još i dodavanje under-screen čitača otisaka prstiju i samim time smanjivanje "brade" telefona u odnosu na P20 Pro, ukidanje stereo zvučnika, obzirom da se sada zvuk reproducira i vibracijama magnetske opne ispod ekrana te proširivanje memorijskih kapaciteta, pa tako sada svaki Huawei P30 Pro dolazi s 8 GB RAM-a, bez obzira ima li 128, 256 ili 512 GB memorije za pohranu podataka. Procesor je sada, BTW, 7-nanometarski Kirin 980 u odnosu na 10-nanometarski Kirin 970 koji se koristio prošle godine, a telefon se isporučuje Android OS-om 9 (Pie), a ne 8.1 (Oreo) kao lani. Ah, da, i cijena je promijenjena - prema gore...

Hajmo stoga na najozbiljniji novitet - shvatili ste - kamere. Na stražnjoj strani nalazi ih se čak četiri. Prve tri dijele zajednički "okvir" koji je neznatno izdignut iz poleđine telefona. Gornja donosi 20-megapikselni senzor za snamnje ultra-širokih kadrova i otvor blende od f/2.2. Srednja ima 40-megapikselni senzor s "regularnim" kutem snimanja i f/1.8 leću s optičkom stabilizacijom.

Donja, pak, ima 8-megapikselni senzor skriven iza periskopa leća koje omogućuju peterostruko optičko zumiranje s blendom f/3.4 i s optičkim stabilizatorom, a sve to smješteno je desno od samog izreza kroz koji svjetlo ulazi u leće, u položenoj formi, pokraj prizme koja svjetlo preusmjerava iz proreza prema desnoj strani...

Četvrta kamera je, zapravo, sada već neizbježne ToF (Time-of-Flight) senzor za očitavanje dubine objekta u kadru, a smješten je odmah ud duo-tonsku LED bljeskalicu...

Glavni senzor (onaj ispod leće s "regularnim" kutem snimanja) je Sonyjev te je opremljen Quad-Bayer filterom s RYYB (red-yellow-yellow-blue) rasporedom boja iznad fotoosjetljivih ćelija, umjesto uobičajenog RGGB (red-green-green-blue) rasporeda, a to je zaslužno - kako tvrde proizvođači - za prodor 40% više svjetla nego prije... Dakako, kao i prije, slike u "punoj kvaliteti" izlaze van u rezoluciji od 10 megapiksela, kada se za svaki piksel koriste informacije dobivene kroz sva četiri polja na filteru, no moguće ih je spremati i u rezoluciji od 40 megapiksela, samo ne tako da ispadaju top-topova dobre...

Ultra-široki senzor već smo vidjeli na modelu Huawei Mate 20 Pro gdje je predstavljen kao novitet, a u odnosu na taj model poboljšani su softverski algoritmi za snimanje u tzv. Night Modeu kada se koristi ova kamera.

Najveća novost, utoliko, doista je peterostruka "periskop-kamera", kako je vole nazivati u Huaweiju, čiji najuži kut snimanja nudi fokusnu duljinu od 125 mm, izraženu u jedinicama ekvivalentnim 35-milimetarskom filmu iliti 5x zumiranje. Koristeći kombinaciju softverskih algoritama i pet leća unutar ove kamera, s njom je moguće ostvariti i deseterostruki hibridni zum, odnosno čak pedeseterostruki digitalni zum...

Kakva li je kvaliteta fotografija snimljenih ovim čudesnim setupom, pitate se... Pa, kada je riječ o "regularnom" senzoru, dakle onom glavnom, s 27 mm fokusnom duljinom, nemoguće je ne složiti se da se radi o do sada ponajboljim fotografijama koje smo imali prilike vidjeti snimljene mobitelom. Izuzetno visokra razina vidljivih detalja, fantstičan dinamički raspon, vrlo precizna saturacija i interpretacija boja, superioran kontrast i odmjereno i situacijama prilagođeno sotversko procesiranje dovedeni su do savršenstva.

10-megapikselne fotografije izgledaju izuzetno dobro, što se ponajviše osjeti pri noćnom snimanju. Čak i kada je svjetla toliko malo da niti vlasittim očima ne možete vidjeti što snimate, Huawei će napraviti fotografiju sa zapanjujućim bojama, kontrastom i dinamičkim rasponom kakvima nije dorasao niti jedan rival. S ovim telefonom svatko po noći može glumiti "profi" fotografa ili barem entuzijasta koji, inače, mukotrpno prčka po postavkama na svojem DSLR-u. Ako imate imalo talenta za prepoznati dobar kada, nikakvo prčkanje vam neće trebati da automatskim postavkama, usred noći, okinete izvanrednu sliku. Ovome, dakako, pridonosi i to što je maksimalna ISO osjetljivost ovog senzora deklarirana na nešto više od nevjerojatnih 400.000.

U nastavku, pogledajte isti noćni kadar snimljen s tri telefona: Huawei P30 Pro, Samsung Galaxy S10+ i Apple iPhone XS Max...

Huawei P30 Pro:

Samsung Galaxy S10+:

Apple iPhone XS Max:

40-megapikselne fotografije, jasno, nisu baš tako spektakularne, no i dalje su iznadprosjene. Valja im zamjeriti tek "bježanje" prema zelenom i crvenom dijelu spektra, koji kao da su presaturirani, no teško da će to ikoga zabrinjavati. Slično je i s ultra-širokim fotografijama koje nemaju toliko iskoraka u saturaciji pojedinog dijela spektra, koliko im nedostaje detalja na razini piksela, no smanjite li sliku okinutu kroz ovu leću s 20 na 10 megapiksela nećete dobiti puno manje kvalitetan rezultat od onog napravljenog glavnom kamerom.

Pogledajte sada još jedan kadar snimljen s tri aktualna flaship modela Huaweija, Samsunga i Applea...

Huawei P30 Pro:

Samsung Galaxy S10+:

Apple iPhone XS Max:

Konačno, pohvale zaslužuje i telefoto kamera. Kada peterostruko zumirate - dakle maksimalno kada je riječ o optičkom zumiranju - dobit ćete 10-megapikselni rezultat (da, izgleda da Huawei softverski upscalea sliku dobivenu 8-megapikselni senzorom na 10-megapikselni) koji je, po danu, identičan onome kakav bi dobili kada bi "cropali" isti kadar okinut glavnom kamerom, samo što tada rezolucija ne bi bila tolika.

Evo peterostruko zumiran prethodni kadar, snimljen periskop-kamerom na Huaweiju P30 Pro:

U nastavku pogledajte seriju četiri fotografije Eiffelovog tornja koje je s Huaweijom P30 Pro snimio fotograf Domagoj Sever (a čije predavanje o fotografiranju mobitelom ste mogli poslušati na Bug Future Showu 2019). Snimio ih je koristeći regularnu kameru, zatim 5x zum s periskop-kamerom, 10x hibridni zum i 30x digitalni zum. Kadar je, btw, slikan iza prozorskog stakla...

Po noći, pak, rezultati nisu baš tako oduševljavajući, no itekako su ugodno iznenađujući i nude puno više no što biste očekivali od f/3.3 blende. Uvjerljivo su, dakako, najbolji na tako uskom kutu snimanja u usporedbi s bilo kojim drugim telefonom na tržištu.

Domagoj je Eiffela s iste pozicije snimio i po noći. Dakle, ponovno, iza stakla, pa je rezultat tim više impresivan zbog brojnih refleksija kojih ipak na slikama nema. Ovo je 4x zum snimljen periskom-kamerom:

Pogledajte i seriju fotografija od 1x do 50x zuma koje je s iste pozicije snimio Fotios Fotiadis naš grčki kolega iz EISA-e, koristeći, dakako, Huawei P30 Pro:

 

#huaweiP30Pro from 1x to 50x zoom

Posted by Fotios Fotiadis on Wednesday, March 27, 2019

Fotios je snimio i video koristeći Huawei P30 Pro, pogađate iz kadra - u Parizu:

 

#Paris under the Eiffel tower #huaweip30pro

Posted by Fotios Fotiadis on Tuesday, March 26, 2019

Valja spomenuti i selfie-kameru kojoj je sada rezolucija narasla s prošlogodišnjih 24-megapiksela na 32-megapiksela, uz zadržavanje f/2.0 blende i 26 mm kuta snimanja, ali, nažalost, i uz zadržavanje fiksnog fokusa. Slelfiji, ipak, ispadaju iznimno dobro, osobito zahvaljujući AI algoritmima koji jeko dobro prepoznaju (ne)prilike s kontra-svjetlom, noćne panorame i sliče situacije u kojima najčešće volimo okinuti same sebe, pa se iznenadimo kako nam njuška nije jednakog dinamičkog raspona kao i pozadina - s ovom kamerom su takva iznenađenja svedena na minimum.

Za kraj - jedno ugodno iznenađenje za potencijalne kupce ovog telefona u Hrvatskoj. Osim što je dostupan i u našoj zemlji već od onog trenutka kada je premijerno predstavljen u Parizu, Huawei P30 Pro ima - pazite sad ovo - manju cijenu od one koja je na toj premijeri objavljena kao preporučena. Konkretno, model sa 128 GB memorije za pohranu košta 6.999 kuna (u odnosu na preporučenih 999 eura), dok model s 256 GB košta 7.499 kn (u odnosu na preporučenih 1.099 eura). Skupo i dalje, reći ćete, ali nimalo pizdunski kao kada se kod nas formiraju cijene za sve druge mobitele, a osobito za iPhone...