HyperX Cloud Alpha S - Nova Alpha

Cloud Alpha S je headset s konkretnim novostima u odnosu na prethodnika, koji dokazuje kako HyperX pokušava inovirati i ponuditi više od suptilno osvježenih varijanti svojih postojećih uređaja.

Daniel Lučić srijeda, 18. prosinca 2019. u 06:00
HyperX Cloud Alpha S
Izvdeba Over-ear, closed-back
Driveri / Otpor 50 mm, 65Ω
Vrsta priključka 1 m TRRS + 2 m USB
Masa 310 g (bez kabela i mikrofona)
Jamstvo 2 godine

Čak i ako pomno pratite ponudu tvrtke HyperX, malo tko će vam zamjeriti ako zaboravite na određene modele. Liniju Cloud čine uređaji širokog raspona cijena i mogućnosti, a njezin najnoviji član je Cloud Alpha S, osvježena verzija jednog od ponajboljih headseta koji su izašli iz tvrtkinih pogona. Osvježenje nije predstavljeno samo kako bi ga bilo, već donosi nekoliko novosti koje će, nada se proizvođač, biti privlačne i vlasnicima originalnog modela.

Cloud S gotovo je identična replika svog prethodnika, uz tek nekoliko suptilnih promjena poput boje okvira
Cloud S gotovo je identična replika svog prethodnika, uz tek nekoliko suptilnih promjena poput boje okvira

HyperX Cloud Alpha S u mnogočemu je sličan svom prethodniku. Radi se o zatvorenom over-ear headsetu, koji podjednako brine o udobnosti korištenja i kvaliteti zvuka. Obnovljeni model vjerna je preslika modela Alpha, na kojem je najuočljivija razlika boja metalnog okvira, koja je plava, umjesto crvene, viđene na originalnom modelu. Plava se boja pojavljuje i na šavovima na vrhu headseta, i tu očite razlike prestaju. Gabariti headseta ostali su nepromijenjeni pa vam nitko neće zamjeriti ako na prvi pogled ne možete prepoznati da se radi o osvježenom modelu.

Na metalnom okviru headseta nalazi se spužvasti jastučić obložen umjetnom kožom, koji ravnomjerno raspoređuje masu na vrh glave, a na svakom kraju okvira nalaze se umjereno velike over-ear slušalice, koje s lakoćom prekrivaju čak i velike uši. Na slušalicama se nalaze vrlo meki jastučići obloženi umjetnom kožom. Njih je moguće zamijeniti parom jastučića obloženih tekstilom, priloženih u kutiji. Slušalice se, karakteristično za liniju Cloud, ne mogu zakretati, no usprkos tome udobne su za korištenje, čak i na dulje vrijeme. Zahvaljujući vrlo robusnom okviru i slušalicama načinjenim od kvalitetne i čvrste plastike, headset djeluje izdržljivo te ne pucketa čak ni kad ga neprirodno rastežemo i savijamo. Iako slušalice nije moguće sklopiti, ne bi nas bilo strah ovaj headset prenositi u torbi ili ruksaku.

Priložena zvučna kartica donosi podršku za 7.1 surround, ugrađeni mikser i odvojene kontrole glasnoće zvuka iz igre i omiljene aplikacije za VoIP
Priložena zvučna kartica donosi podršku za 7.1 surround, ugrađeni mikser i odvojene kontrole glasnoće zvuka iz igre i omiljene aplikacije za VoIP

HyperX Cloud Alpha S s izvorom zvuka može se povezati na više načina. Odvojivi 3,5-milimetarski TRRS kabel, koji izlazi iz lijeve slušalice, služi priključivanju na mobilne uređaje i igraće konzole jer kroz isti priključak prenosi zvuk igre i glas koji hvata mikrofon. Onima koji se igraju na PC-ju, proizvođač je namijenio vanjsku USB zvučnu karticu. Očekivani 3,5-milimetarski razdjelnik, koji bi nam omogućio da headset spojimo u postojeću zvučnu karticu, u paketu nismo pronašli. 

Priložena zvučna kartica solidne je kvalitete, a njena je glavna prednost to što uključuje mikser. Windowsi ju prepoznaju kao dvije zvučne kartice, od kojih jednu možemo koristiti za zvuk iz igre, a drugu za chat s prijateljima, sve na istom uređaju. Ta mogućnost zvučne kartice vrlo je zanimljiva, i ako se odlučite pozabaviti streamanjem, s obzirom na to da omogućuje jednostavno razdvajanje onoga što je za stream zanimljivo, od onoga što se na njemu ne bi trebalo naći. 

Na stražnjoj strani svake slušalice nalazi se klizač s tri moguće pozicije, kojim podešavamo intenzitet basa otvaranjem ili zatvaranjem komore drivera
Na stražnjoj strani svake slušalice nalazi se klizač s tri moguće pozicije, kojim podešavamo intenzitet basa otvaranjem ili zatvaranjem komore drivera

Modul u kojem se nalazi zvučna kartica opremljen je odvojenim kontrolama zvuka za oba izvora, između kojih se prebacujemo pritiskom na par namjenskih tipki – jedne za chat i jedne za zvuk iz igre. Nejasno je zašto umjesto ovog para namjenskih tipki proizvođač nije iskoristio još jedan “plus i minus” te nam tako smanjio broj potrebnih pritisaka kad podešavamo glasnoću. Na zvučnoj se kartici, osim navedenih kontrola, nalaze i prekidač za uključivanje i isključivanje mikrofona te tipka za aktiviranje virtualnog 7.1 surrounda.

Na lijevoj slušalici ovog headseta, osim utora za 3,5-milimetarski TRRS kabel, nalazi se i 3,5-milimetarski utor za odvojivi i fleksibilni mikrofon. Utor je nestandardnog oblika, što znači da je korištenje zamjenskih mikrofona ograničeno. 

Tri basa

U unutrašnjosti slušalica ovog headseta nalaze se tvrtkine 50-milimetarske zvučničke jedinice vlastite proizvodnje, nazvane HyperX Dual Chamber Drivers. Posebnost tih jedinica valja potražiti u korištenju dviju odvojenih komora, od kojih je jedna zadužena za visoke i srednje tonove, a druga za bas. U teoriji bi ta podjela trebala omogućiti jasnije prepoznavanje čitavog frekvencijskog raspona. Iako je točno da zvuk na ovom headsetu nema mnogo distorzije i da bas ne guši srednje tonove, teško nam je to pripisati upravo toj novoj tehnologiji, s obzirom na to da smo slične performanse mogli slušati i na tradicionalnim slušalicama s jednom komorom. 

Nešto nam je zanimljiviji dodatak klizača s tri stupnja na stražnjoj strani svake slušalice, koji omogućuje otvaranje spomenute komore. U zatvorenom položaju headset se ponaša identično prethodnom modelu, no pomaknemo li klizač u jedan od otvorenih položaja, bas dobiva na dubini. Razlike su marginalne, no ovisno o sadržaju koji slušamo, može im se pronaći svrha.

Relativno bogat paket uključuje zamjenske jastučiće i platnenu vrećicu za prenošenje headseta, no nedostaje nam 3,5-milimetarski TRRS razdjelnik
Relativno bogat paket uključuje zamjenske jastučiće i platnenu vrećicu za prenošenje headseta, no nedostaje nam 3,5-milimetarski TRRS razdjelnik

Zvuk koji proizvodi Alpha S vrlo je dobar. Umjereno naglašen bas u skladu je s onime što je tvrtka nudila svojim ranijim modelima. Udaran je i snažan taman toliko da ne smeta srednjim tonovima koji su, pak, razmjerno precizni i lako otkrivaju odakle dolaze koraci protivnika. Zvučna slika detaljna je te omogućuje solidno pozicioniranje po vertikali i udaljenosti, s čime se headseti za igrače često muče. Pozitivni utisci odnose se isključivo na korištenje u stereo načinu rada. Naime, jednom kad uključimo virtualni 7.1 surround, zvuk postaje vrlo metalan, mutan i neprecizan, čemu ne pomaže ni umjetno dignuta glasnoća. Uz uključeni 7.1 teško je odrediti smjer iz kojeg zvuk dolazi, a ne pomažu ni preddefinirane postavke u igrama koje podržavaju ovaj tip headseta, poput Battlefielda V.

Kvaliteta mikrofona je solidna i usporediva s ranijim modelima, što znači da je više nego dobar za brbljanje sa suborcima.

Teško je procijeniti vrijedi li Cloud Alpha S više novca od obične Alphe. Ako već imate kvalitetnu on-board ili eksternu zvučnu karticu, vjerojatno ćete veću vrijednost za novac dobiti kupnjom starijeg modela. Ipak, ako vam podešavanje jačine basa i novosti poput dvostrukih komora u slušalicama predstavljaju veselje, i k tome imate tek osrednju integriranu zvučnu karticu, Alpha S više je nego dobar headset. No – zaboravite 7.1 surround.

HyperX Cloud Alpha S

  • Iznimna udobnost
  • Kvaliteta izrade
  • Zamjenjivi jastučići
  • Dobra pasivna izolacija zvuka
  • Zvučna kartica sa mikserom
  • Dobar mikrofon
  • Cijena
  • Odvratno loš virtualni 7.1
  • Nestandardni utor za mikrofon
Zvuk 8
Udobnost 9
Mikrofon 8
Isplativost 6
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 129 eura Prikaži sve cijene Ustupio: HyperX