Recenzije

Isprobali smo IKEA FREKVENS, zabavnu kolekciju bežičnih zvučnika i rasvjetnih elemenata

Davor Šuštić petak, 28. veljače 2020. u 16:15

IKEA je lansirala liniju proizvoda koja na nesvakidašnji način spaja Bluetooth zvučnike, rasvjetna tijela i razne dodatke, s idejom da ih međusobno povezujemo i kombiniramo na razne načine, u maniri koja pomalo podsjeća na LEGO kockice

IKEA FREKVENS nije jedan uređaj, već čitava linija proizvoda, zasnovana na konceptu modularnosti te igre zvuka i svjetla – ako to tako možemo nazvati. Službeno predstavljanje linije FREKVENS prenijeli smo na našim stranicama, a ubrzo nakon toga u redakciju je stiglo preko nekoliko uređaja koji su okupljeni unutar nje.

Preciznije, dobili smo dva Bluetooth zvučnika FREKVENS 10x20 (429 kn, crveni i žuti), jedan komplet Bluetooth zvučnika i subwoofera (FREKVENS 20x30, 999 kn), višefunkcijsko LED svjetlo (279 kn), maleni LED spot-reflektor (199 kn), dva kompleta ukrasnih dodataka za fiksiranje na rasvjetna tijela (crveni i žuti, 150 kn), četvrtasto svjetlo za podnožje zvučnika (50 kn), tronožac za fiksiranje zvučnika i rasvjete (400 kn) te punjive baterije za subwoofer (150 kn) i punjive baterije za spomenute Bluetooth zvučnike (100 kn).

Primjer "slaganja" FREKVENS Bluetooth zvučnika, subwoofera i dvaju rasvjetnih elemenata (višefunkcijsko LED svjetlo i LED spot-reflektor)
Primjer "slaganja" FREKVENS Bluetooth zvučnika, subwoofera i dvaju rasvjetnih elemenata (višefunkcijsko LED svjetlo i LED spot-reflektor)

Prije no što se pozabavimo karakteristikama i performansama FREKVENS zvučnika i rasvjetnih tijela, par riječi o smislu ove linije proizvoda. Premda vam neće nužno smjesta biti jasno koja je poveznica između Bluetooth zvučnika, malenih reflektora i pripadajućih ukrasnih dodataka, kako se pojedini elementi iz ove kolekcije vade iz kutija i pomnije proučavaju, postaje očito da njihov proizvođač želi da se – igramo. FREKVENS Bluetooth zvučnici i rasvjetna tijela na svim stranama imaju utore, koji se koriste da bismo ih međusobno fizički povezivali u željenim kombinacijama, gradeći na taj način nesvakidašnji "toranj" zvuka i svjetla.

Kolekcija FREKVENS sadrži izvrstan tronožac (400 kuna), na koji možemo fiksirati rasvjetne elemente
Kolekcija FREKVENS sadrži izvrstan tronožac (400 kuna), na koji možemo fiksirati rasvjetne elemente

Tako se, primjerice, na LED spot-reflektor može postaviti žuti ili crveni valjkasti nastavak, ili nastavak koji izgleda poput pasivnog hladnjaka, čime se smjesta mijenja estetika samog reflektora, ali i izgled njegove svjetlosti. Usto, višefunkcijsko LED svjetlo i LED spot-reflektor opremljeni su mikrofonima, koji prate zvukove iz okoline i prema njima reguliraju rad rasvjete: ona miruje kad u prostoru vlada tišina, a aktivira se prilikom slušanja glazbe, gledanja televizora, pričanja i u svim drugim situacijama kad mikrofoni začuju bilo kakav zvuk. Sami mikrofoni prilično su osjetljivi te ih "okida" čak i tipkanje po tipkovnici, škripanje stolice i slične aktivnosti.

Prednje stranice zvučnika također se mogu skinuti i zamijeniti stranicama u drugoj boji – crvenoj ili žutoj, ovisno o tome koji smo konkretni model zvučnika kupili. Prednjica zvučnika podijeljena je na dva kvadratna dijela, pri čemu jedan prekriva bas-srednjetonsku jedinicu, a drugi naliježe preko visokotonca, kotačića za glasnoću i prednjeg bas-refleksnog otvora. To znači da zvučnik FREKVENS 10x20 može biti i crno-žuti, odnosno crno-crveni, ako tako poželimo. Sa svim nastavcima i dodacima koje linija FREKVENS nudi, mogućih kombinacija zaista je mnogo.

Još ih je više kad uzmemo u obzir da je čitavo rješenje proširivo putem nekoliko desetaka dodataka koji se mogu izraditi 3D printanjem. Potrebne datoteke za 3D ispis pronaći ćete na stranicama Teenage Engineeringa. Teenage Engineering je, usput budi rečeno, švedska tvrtka koja stoji iza čitavog sustava kojeg IKEA prodaje pod nazivom FREKVENS.

Naravno, ništa vas ne tjera da zvučnike i rasvjetna tijela grupirate u jedan "oblik", ako biste ih radije imali razmještene po prostoru. Ipak, one koji se odluče držati ih zajedno, razveselit će informacija da svi zvučnici i rasvjetna tijela imaju ulazni i izlazni konektor za napajanje te kao takvi podržavaju ulančavanje. Drugim riječima, umjesto da svakog zasebno spajate u strujnu utičnicu, bit će dovoljno da napajanje iz gradske mreže dovedete do jednog uređaja u sustavu (zvučnik ili rasvjetni element) te tada, pomoću priloženih kabela za premošćivanje, međusobno povežete sve ostale uređaje. Na ovaj se način drastično smanjuje gužva sa žicama. Minus je što ne postoji način da se svi uređaji u sustavu uključe pritiskom tipke na jednome od njih, već ih valja aktivirati pojedinačno.

FREKVENS Bluetooth zvučnici

Akustički dio linije FREKVENS sastoji se od tri Bluetooth zvučnika: malenog, "džepnog" modela FREKVENS 6x10 (130 kn), većeg FREKVENS 10x20 (429 kn), a tu je i FREKVENS 20x30 (999 kn) – potonji je zapravo kombinacija modela FREKVENS 10x20 i aktivnog subwoofera, dimenzija 20x20 centimetara. Pritom je FREKVENS 10x20 dostupan u crvenoj i žutoj izvedbi (obje dolaze s dodatnim crnim prednjim maskama), a ostali navedeni modeli crne su boje. Testirali smo obje veće varijante zvučnika, dakle FREKVENS 10x20 i verziju sa subwooferom, FREKVENS 20x30.

Sami zvučnici načinjeni su od plastike te, kako smo već naveli, imaju niz rupa za fiksiranje rasvjetnih elemenata i ukrasnih dodataka. Na gornju stranu također je moguće učvrstiti priloženu platnenu traku, koja će dobro doći za lakše prenošenje zvučnika. Prenosivost im osigurava mogućnost rada na bateriji, koja se ugrađuje u utor na dnu zvučnika. Baterija nije dio tvorničkog pakiranja, već ju treba kupiti odvojeno. Za FREKVENS 10x20 stoji 100 kuna, a za subwoofer 150 kuna. Kad god je zvučnik spojen na vanjsko napajanje, baterija se automatski puni do maksimalnog kapaciteta.

FREKVENS 10x20 sprijeda ima 7-centimetarsku bas-srednjetonsku jedinicu i 1-centimetarski visokotonac s mekanom kupolom. Zanimljivo je da je bas-srednjetonski driver postavljen iznad visokotonskog – uobičajeno je da se visokotonac nalazi na gornjem dijelu zvučnika, radi relativno uske usmjerenosti visokih frekvencija. Ipak, obzirom da se vlasnici ovog zvučnika neće baviti manevrima poput minucioznog prostornog pozicioniranja, za pretpostaviti je da je Teenage Engineering zaključio kako položaj zvučničkih jedinica u ovom slučaju nije osobito važan. Desno od visokotonca nalazi se kotačić za glasnoću, koji se slobodno okreće u punom rasponu od 360° te digitalno upravlja glasnoćom zvuka izvora spojenog putem Bluetootha. Na samom dnu zvučnika smjestio se maleni bas-refleksni otvor.

Na stražnjoj strani zvučnika nalazimo tipku za uključivanje i uparivanje putem Bluetootha, te tri konektora: linijski ulaz i izlaz i izlaz za subwoofer
Na stražnjoj strani zvučnika nalazimo tipku za uključivanje i uparivanje putem Bluetootha, te tri konektora: linijski ulaz i izlaz i izlaz za subwoofer

Straga su smješteni tipka za uključivanje i uparivanje zvučnika (istovremeno može biti povezan s do sedam uređaja) te tri konektora: linijski ulaz, u koji ćete moći žicom spojiti vanjski izvor zvuka (MP3 svirač i slično), linijski izlaz te izlaz za subwoofer. Namjena izlaza za subwoofer očita je, a linijski izlaz može se iskoristiti za, primjerice, spajanje dvaju zvučnika FREKVENS 10x20, kako bi oni svirali zajedno. Pritom valja imati na umu da na ovaj način nećemo dobiti lijevi i desni stereo kanal, već će oba zvučnika svirati u mono načinu.

Zvučnik koristi Bluetooth 4.2 konekciju, a jedini kodek s kojim znade raditi jest SBC. Veza s mobitelima, koje smo koristili za testiranje, bila je potpuno stabilna i nije dolazilo ni do kakvih prekida u krugu od desetak metara od zvučnika, čak ni kad smo mobitel odnijeli u drugu prostoriju, zidom odvojenu od samog zvučnika. Reprodukcija glazbe, podcastova i sličnih sadržaja funkcionira besprijekorno, a jedino s čime se nećete usrećiti jest video, radi pozamašnog kašnjenja zvuka za slikom, što je izravna posljedica starije verzije Bluetooth standarda i izostanka podrške za naprednije Bluetooth kodeke, kao što je aptX.

U smislu kvalitete zvuka, prvo što nam je privuklo pažnju jest iznimna glasnoća zvučnika FREKVENS 10x20. S udaljenosti od jednog do dva metra, ni u jednom trenutku nismo osjećali potrebu potjerati ga na više od polovice ukupnog raspona glasnoće. Pri maksimalnoj glasnoći poslužit će i za situacije u kojima bežični zvučnici ove veličine obično nemaju što tražiti, poput tuluma na otvorenom. S obzirom na veličinu bas-srednjetonske jedinice, zvučnik proizvodi iznenađujuće mnogo basa. Premda ne doseže ekstremne dubine, punoće i udara ima dovoljno da bi glazba zvučala zabavno. Ugodnih iznenađenja ne manjka ni u srednjim i visokim frekvencijama, gdje možemo čuti zadovoljavajuću čistoću i detaljnost zvuka, kao i posve solidno slaganje instrumenata i vokala, bez problema s gušenjem jednog ili drugog.

Kad se FREKVENS 10x20 upari sa subwooferom, kvaliteta zvuka postaje još bolja, budući da donji dio frekvencijskog spektra dobiva na mesnatosti. Tome unatoč, treba kazati da subwoofer nije nimalo napadan. Štoviše, čitavo vrijeme smo ga držali na maksimalnoj glasnoći ili blizu nje (za reguliranje se koristi kotačić na stražnjoj strani subwoofera).

Kotačić na stražnjoj strani aktivnog subwoofera namijenjen je regulaciji njegove jačine. Većinu vremena smo ga držali u blizini maksimuma
Kotačić na stražnjoj strani aktivnog subwoofera namijenjen je regulaciji njegove jačine. Većinu vremena smo ga držali u blizini maksimuma

Sve u svemu, radi se o vrlo zanimljivim Bluetooth zvučnicima, kojima se, s obzirom na cijenu, može zamjeriti tek to što nemaju nikakav vid zaštite od tekućina, što im donekle umanjuje upotrebljivost na otvorenom.

FREKVENS rasvjeta

Rasvjetni elementi iz linije FREKVENS vrlo su dopadljivi, do te mjere da nam je sasvim zamislivo kako ih netko nabavlja bez ostalih elemenata iz ove kolekcije, budući da mogu funkcionirati i sami za sebe. Ugrađeni senzori, koji aktivnost višefunkcijskog LED svjetla i LED spot-reflektora reguliraju s obzirom na postojanje zvuka u prostoru, rade s bilo kakvim izvorom zvuka – nije nužno da on dopire iz zvučnika FREKVENS. Ipak, poanta čitave ove kolekcije je slaganje zvučnika, rasvjetnih elemenata i pripadajućih dodataka u razne unikatne kombinacije, stoga stvar najbolje funkcionira upravo u simbiozi s ostatkom FREKVENS kolekcije.

Višefunkcijsko LED svjetlo (279 kn) sastavljeno je od 16x16 točkaste mreže LED-ica, na kojoj se mogu animirati strelice, pomične trake, krugovi, sinusoide, ekvilizator i poneki drugi efekt. Između konkretnih efekata prebacujemo se pomoću tipke na stražnjoj strani svjetla. Na istom mjestu nalazi se i tipka za uključivanje i isključivanje. Straga su još i konektori za napajanje, pri čemu jedan služi izravnom spajanju na utičnicu, a drugi za ulančavanje s drugim uređajima iz linije FREKVENS.

LED spot-reflektor (199 kn) može funkcionirati kao stroboskop, pulsirati ili isijavati statičnu svjetlost pozamašnog intenziteta. Svakako ćete ga htjeti usmjeriti na način da vam ne udara u oči. Odlično funkcionira, primjerice, kad se zakrene prema zidu i polici. Osobito je efektan kad se upari s nekim od ukrasnih dodataka, budući da ga oni čine estetski nesvakidašnjim i vrlo upečatljivim, te svjetlosti daju žutu ili crvenu primjesu – ovisno o boji samih dodataka.

Kako to sve izgleda u praksi, razgledajte na fotografijama unutar ovog teksta - gotovo su sve nastale za vrijeme našeg druženja s uređajima iz linije FREKVENS.