JBL Tuner - Kad svira, dobro svira

Lako prenosivi Bluetooth zvučnik, sposoban reproducirati FM i DAB+ radio, na papiru zvuči sjajno. U praksi, JBL-ov Tuner ima poneku nezgodnu manu

Aron Paulić petak, 30. kolovoza 2019. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Forma/Izvedba Bluetooth zvučnik s tunerom
Platforme Android, iOS
Ulazi Bluetooth 4.1, 3,5 mm
Jamstvo 2 godine

Ime ovog zvučnika je i njegova glavna karakteristika. Naravno, ima FM i DAB+ radio, i upravo to je ono čime se izdvaja iz gomile. Postoji, doduše, mnoštvo drugih zvučnika koji imaju ugrađeni radio, ali najčešće uz sat i budilicu, i namijenjeni su držanju na noćnom ormariću, te često nemaju bateriju.

JBL Tuner ima taj jednostavni dodatak radija i time osiguran autonomni izvor zvuka, koji tako dobro dođe kada vam se ne da povezivati mobitel ili biste baš slušali neki radijski program.

Ulaz za napajanje i 3,5-milimetarski AUX ulaz
Ulaz za napajanje i 3,5-milimetarski AUX ulaz

Nažalost, isprobali smo prijem na nekoliko mjesta u Zagrebu i okolici, i nismo bili oduševljeni rezultatom. Unutar dvije zgrade nije uopće bilo DAB+ signala, a FM signal bio je promjenjive kvalitete. Usporedbe radi, na tim istim mjestima daleko bolje radi nekoliko prastarih FM radija, a DAB+ na istim smo pozicijama dobili na, doduše, daleko skupljoj mini liniji Onkyo CR-775D.

Na pozicijama izvan zgrada prijem je, naravno, bio bolji, ali i dalje ispod mogućnosti prijema običnog auto-radija. No, kada već uhvati signal, zvuk je vrlo pristojan, kao što smo i navikli od JBL-a. Ovaj model nema, doduše, pasivne membrane kao Flip i Charge, ali je jasnoća srednjih i visokih tonova zadovoljavajuća.

JBL Tuner je mono zvučnik s 5 W snage. Uređaj ima bateriju od 2.000 mAh, koja bi trebala izdržati osam sati sviranja na nekoj osrednjoj glasnoći. Može se memorirati 5 FM i 5 DAB+ stanica, te ima mali LED displej za prikaz naziva stanice ili frekvencije. JBL Tuner nije moguće spojiti sa softverom Connect+, a nema niti 3,5-milimetarski izlaz, pa ga se ne može koristiti kao radioprijemnik koji bismo slušali na slušalice ili na neki drugi zvučnički sustav.

Krajnji dojam nam je dosta podijeljen. Kombinacija tuner-Bluetooth upravo je ono što bi mnogima dobro došlo, ali slab prijem limitirajući je faktor za širu primjenu.

JBL Tuner

  • DAB+
  • Kvaliteta vanjske izrade
  • Slab prijem signala
Izrada 9
Zvuk 6
Baterija 8
UKUPNI DOJAM 6
Cijena 799 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sonus Art