Recenzije

MacBook Pro s M1 — Softverska strana tranzicije (2. dio)

Dario Sušanj ponedjeljak, 18. siječnja 2021. u 06:00

Drugi dio testa novog MacBooka Pro s Appleovim vlastitim procesorom M1 nije, zapravo, toliko direktno vezan uz sam hardver: donosimo nešto više detalja o softverskoj situaciji na novim Macovima. Koliko je aplikacija već prilagođenih M1, kako rade “stare” aplikacije napravljene za računala s Intelovim procesorom i kako se na macOS-u sada ponašaju iOS aplikacije? Uspjeli smo na novom Macu “dići” i Windowse (pa čak i Intel aplikacije za Windows!) a razgovaramo i s foto i video profesionalcem koji među prvima u Hrvatskoj koristi Mac s M1 u profesionalnom radu

Od svih tehnoloških tvrtki, Apple ima najviše iskustva s ovako velikim tehnološkim tranzicijama i migracijama — ovo im je, naime, već četvrta procesorska arhitektura koju koriste na svojim računalima. S Motorolinih procesora 68k Macovi su prelazili na PowerPC, potom s PowerPC-a na Intel te konačno, sada, s Intela na procesore vlastitog Appleovog dizajna, temeljene na ARM arhitekturi. Prilikom prijelaza s PowerPC arhitekture na Intel, translacijski sloj Rosetta sjajno je odradio posao, omogućivši korisnicima da nastave koristiti stare aplikacije i na novoj platformi. Apple također maksimalno olakšava posao developerima tako što im, kroz Xcode, nudi mogućnost jednostavnog kompiliranja aplikacija za novu platformu — većina aplikacija postaje native, odnosno direktno kompatibilna s M1 jednostavnim ponovnim kompiliranjem uz odgovarajuće postavke.

Stanje s aplikacijama

Rosetta se sada vraća u verziji 2: prvi puta kada pokrenete neku aplikaciju koja još uvijek postoji samo u Intel verziji, Rosetta 2 jednokratno je prevodi u kod za ARM arhitekturu. Kako ne bi bilo zabune, valja dodatno naglasiti da Rosetta 2 nije emulator: aplikacije se prevedu jednom i kao takve, u ARM verziji, ostaju pohranjene na disku te se kao takve i izvode. To znači da je prilikom prvog pokretanja neke aplikacije kompilirane za Intel potrebno pričekati tridesetak sekundi, no svako daljnje pokretanje (osim u slučaju nadogradnje aplikacije kada će biti potrebno ponovno odraditi jednokratno “prevođenje”) jednako je brzo kao da smo pokrenuli native aplikaciju za M1 — nema naknadne emulacije i usporavanja. Autori aplikacija, baš kao i kod zadnje tranzicije na novu platformu, svoje aplikacije sada mogu isporučivati kao universal pakete koji sadržavaju i kod za Intel i kod za M1, a prilikom instalacije iz App Storea ili drugih izvora računalo “uzima” onu verziju koja mu odgovara.

Niti dva mjeseca nakon što su se prvi Macovi s M1 pojavili na tržištu, stanje s universal aplikacijama, dakle onima koje nativno podržavaju M1, izuzetno je dobro. Sve Appleove aplikacije koje su dio operacijskog sustava ili se uz njega isporučuju su, dakako, native za M1. Googleov Chrome postoji u novoj verziji (premda je Google, zbog nekog razloga, odlučio ne isporučivati universal binary već prilikom preuzimanja morate odabrati želite li Intel ili M1 verziju), baš kao i Firefox i ostali browseri.

Microsoftov Edge trenutačno ima universal verziju za M1 samo u Canary channel distribuciji, no s obzirom na dinamiku objave beta i stabilnih verzija vjerojatno možemo očekivati betu pa potom i stabilnu verziju za mjesec i pol do dva. Cijeli je Microsoftov Office 365 raspoloživ kao universal aplikacije, uključujući i OneNote, ali s izuzetkom OneDrivea (o čijoj se universal budućnosti još ne zna niti ne šuška baš ništa, no Intel verzija radi sasvim dobro), Skypea i Teamsa. Microsoft je, sve u svemu, bio izuzetno brz u podršci za M1.

Status pojedinih aplikacija — radi li se isključivo o verziji kompiliranoj za Intel ili pak Universal aplikaciji koja sadrži i kod posebno kompiliran za ARM arhitekturu — možete provjeriti u informacijama o sustavu (About This Mac).
Status pojedinih aplikacija — radi li se isključivo o verziji kompiliranoj za Intel ili pak Universal aplikaciji koja sadrži i kod posebno kompiliran za ARM arhitekturu — možete provjeriti u informacijama o sustavu (About This Mac).

Gotovo sve najpopularnije aplikacije za Mac — Affinity Photo, Designer i Publisher, iA Writer, Ulysses, Bear, TeamViewer, PDF Expert, Fantastical, Transmit, Drafts, Slack, Todoist… i da sad ne nabrajamo dalje — odavno su već na raspolaganju u verzijama prilagođenima M1. No, čak i one koje to još nisu — poput, primjerice, mail klijenta Spark, FTP klijenta Cyberduck te aplikacija za bilješke Notability i GoodNotes — bez ikakvog problema rade u Intel verzijama. Kreativce će svakako zanimati kako je Adobeov Lightroom prva aplikacija te tvrtke koja ima native verziju za M1 u beta-verziji, a ostale, uz manje dokumentirane poteškoće s pojedinim funkcionalnostima, rade uz prethodnu translaciju kroz Rosettu.

Ukoliko već koristite Mac, možete provjeriti koje su aplikacije od onih koje već koristite dostupne kao universal app odabirom kartice Storage u informacijama o računalu (About This Mac). Zanima li vas precizniji status pojedine aplikacije koju biste tek željeli koristiti te radi li ona u Intel verziji bez problema na Macu s M1 procesorom, predlažemo da bacite pogled na www.isapplesiliconready.com.

 iOS aplikacije postale su, uz M1 i macOS Big Sur, ravnopravan sustanar na računalu: u ovom primjeru, Crossy Road i Apollo (Reddit klijent), obje izvorno iOS aplikacije, bez problema i posve funkcionalno rade na Macu.
iOS aplikacije postale su, uz M1 i macOS Big Sur, ravnopravan sustanar na računalu: u ovom primjeru, Crossy Road i Apollo (Reddit klijent), obje izvorno iOS aplikacije, bez problema i posve funkcionalno rade na Macu.

Veći je, pak, problem to što iOS aplikacije, naravno, nisu baš savršeno iskustvo na računalu bez ekrana osjetljivog na dodir, unatoč tome što macOS Big Sur implementira alternative za dodir kombinacijama s tipkovnice (kursorske i ostale tipke) i trackpada kako bi se moglo doći do svih dijelova sučelja iOS aplikacije. Primjerice, popularni Reddit klijent Apollo koristit ćete na Macu s M1 bez problema, ali brojne druge aplikacije i igre zasad ne predstavljaju baš savršeno iskustvo. No, iznimaka i posve upotrebljivih igara svakako ima — Crossy Road je, primjerice, potpuno igriv kursorskim tipkama.

Trebat će, očito, određeno vrijeme kako bi developeri procijenili isplati li im se aktivnije podržati svoje aplikacije i na Macu (te imaju li njihove aplikacije uopće smisla na računalu), a potom i popravili što se popraviti može kako bi one pružile bolje iskustvo. Stoga nas zasad, od svih novosti koje je donio M1, ova mogućnost izvršavanja iOS aplikacija na Macu ponajmanje uzbuđuje, no možda će vam biti zgodna za pokoju aplikaciju.

Profesionalci koji se bave videoprodukcijom među onima su koji će najviše profitirati tranzicijom na M1: odličan DaVinci Resolve koristi i Mario Poje.
Profesionalci koji se bave videoprodukcijom među onima su koji će najviše profitirati tranzicijom na M1: odličan DaVinci Resolve koristi i Mario Poje.

Windows na M1 Macu: Može se, ali uz ograničenja

 Windows on ARM, Insider preview verzija, instaliran unutar technical preview izdanja Parallels Desktopa. Unutar svega toga, Chrome, u standardnoj verziji za računala s Intelovim procesorom, radi prilično solidno pod Microsoftovom emulacijom za x64.
Windows on ARM, Insider preview verzija, instaliran unutar technical preview izdanja Parallels Desktopa. Unutar svega toga, Chrome, u standardnoj verziji za računala s Intelovim procesorom, radi prilično solidno pod Microsoftovom emulacijom za x64.

Jedno od glavnih pitanja koje se počelo postavljati nakon što je Apple na prošlogodišnjem WWDC-u objavio tranziciju na vlastite procesore bilo je hoće li i dalje na Macovima biti moguće koristiti operacijski sustav Windows — što je, vjerojatno bez mnogo dvojbe, određenim skupinama korisnika bila jedna od glavnih prednosti Mac računala s Intelovim procesorima. Postojala su dosad dva načina korištenja Windowsa na Macu: direktno podizanje računala u Windows kroz Boot Camp (u osnovi dual boot) ili, pak, virtualizacija i paralelno korištenje Windows i Mac aplikacija uz rješenja kakvo je, primjerice, popularni Parallels Desktop ili neka druga virtualizacijska platforma.

Boot Camp, barem zasad, otpada zbog nekoliko razloga. Službeno nije podržan na računalima s procesorom M1, a niti ne postoji verzija Windowsa za ARM koja bi se na njih mogla instalirati — jednostavno je ne možete kupiti. Craig Federighi, Appleov potpredsjednik za razvoj softvera, ostavio je donekle odškrinuta vrata da se tu nešto dogodi u narednim godinama ako Microsoft želi napraviti ARM inačicu Windowsa za Macove s M1, no Microsoft to niti neće moći napraviti sam bez podrške Apple oko cijelog Boot Camp dijela i omogućavanja podizanja nekog drugog operacijskog sustava umjesto macOS-a. Šanse da se takvo što dogodi, naročito nakon što se neslužbeno saznao podatak kako svega dva posto računala koja završe u Appleovim servisima uopće ima instaliran Boot Camp s Windowsima, smatramo malima.

Postoji, međutim, ARM inačica Windowsa koju Microsoft koristi na pojedinim proizvodima, poput Surfacea X. Službeno je ne možete kupiti kao što to možete učiniti s onom “običnom” za računala bazirana na Intelovim procesorima — licenca postoji samo za proizvođače računala — ali možete “skinuti” njezinu Insider preview verziju.

S druge strane, još na WWDC-u smo saznali da će Parallels postojati u verziji za M1, što se nedugo potom i dogodilo objavom preview verzije Parallels Desktopa za Macove s M1 čipom. Parallels Desktop je virtualizacijska platforma — ne može, dakle, emulirati Intelove procesore — i primarno je namijenjen “podizanju” VM-ova s Linuxom i drugih operacijskih sustava u ARM verzijama. No, naravno da smo pod njim isprobali i ARM inačicu Windowsa — stvar radi i izuzetno je jednostavna za instalaciju i podešavanje, unatoč tome što je Windows on ARM u Insider preview, a Parallels Desktop u nekoj inačici koja je tek technical preview, možda službeno niti alfa-verzija.

Jedan od glavnih razloga zašto Microsoftov Surface X nije postigao značajniji tržišni uspjeh i zašto ARM inačica Windowsa nije našla svoje mjesto na više računala jest i ogroman teret kompatibilnosti s aplikacijama razvijenim za Intel računala, koje ARM inačica Windowsa jednostavno nije mogla pokrenuti. Baš nekako posve slučajno s pojavom M1 Macova, Microsoft je, međutim, objavio Insider Preview ARM inačice svojeg operacijskog sustava s uključenom emulacijom 64-bitnih Intel aplikacija (emulacija je dostupna od builda 21277, a u međuvremenu se pojavio i još noviji build, 21286).

Windows on ARM prepoznao je 8-jezgreni procesor, a dodijelili smo mu 3 GB memorije u sklopu virtualizacije pod Parallels Desktopom. Performanse su, primjerice za korištenje neke Windows aplikacije koja vam baš treba a inače želite biti na Macu, bile solidne za ovako rane, gotovo alfa inačice i Parallels Desktopa ali i Microsoftove Intel emulacije pod ARM Windowsima koja je javno objavljena tek prije nešto manje od dva mjeseca.
Windows on ARM prepoznao je 8-jezgreni procesor, a dodijelili smo mu 3 GB memorije u sklopu virtualizacije pod Parallels Desktopom. Performanse su, primjerice za korištenje neke Windows aplikacije koja vam baš treba a inače želite biti na Macu, bile solidne za ovako rane, gotovo alfa inačice i Parallels Desktopa ali i Microsoftove Intel emulacije pod ARM Windowsima koja je javno objavljena tek prije nešto manje od dva mjeseca.

Emulacija aplikacija kompiliranih za računala s Intelovim procesorom pod ARM inačicom Windowsa radi, dakako, uz značajan pad performansi tih aplikacija (Chrome, u Intel verziji, ostvaruje oko trećinu performansi na testu JetStream 2, ali je unatoč tome prilično upotrebljiv) pa nemojte očekivati da ćete se na ovaj način igrati. No, ukoliko u radu koristite neku specifičnu aplikaciju za Windows koje baš nema na Macovima a koja nije toliko zahtjevna u pogledu performansi — poput “uredskih” aplikacija — prilično je fascinantno da je već danas možete, iako na ovako neslužben način i s ne baš “čistom” licencom za Windows on ARM, pokrenuti na M1 Macu. Možemo lako zamisliti situaciju u kojoj Microsoft postiže dogovor s autorima Parallels Desktopa pa da uskoro možete kupiti bundle ove virtualizacijske platforme s ARM verzijom Windowsa koju Microsoft dosad nije niti prodavao krajnjim korisnicima.

Dva su važna ograničenja kojih morate biti svjesni ukoliko ste kupili ili tek planirate kupiti Maca s M1 procesorom i želite se poigrati ovime. Koristite li Parallels Desktop i Windows on ARM, radit će samo 64-bitne Windows aplikacije kompilirane za ARM budući da M1 ne podržava izvođenje nikakvih 32-bitnih aplikacija (kakvih još ima čak i na ARM inačici Windowsa), a Parallels je samo virtualizacijska platforma i ništa drugo; samim time, ne može “prevesti” 32-bitne aplikacije.

Drugo je ograničenje sličnog karaktera, a vezano je uz Microsoftovu emulaciju aplikacija izrađenih za računala s Intelom: emulacija koja dolazi uz Insider preview Windows on ARM također podržava samo 64-bitne Windows aplikacije.