Meross MSS120HK - Dvostruka pametna utičnica

Pametna utičnica s bogatim mogućnostima integracije s aktualnim smart home sustavima i pouzdanim radom

Davor Šuštić subota, 29. travnja 2023. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Tip Pametna utičnica
Integracija Google Home, Apple HomeKit, Amazon Alexa, Samsung SmartThings
Jamstvo 2 godine
Dojam Pouzdana i vrlo preporučljiva pametna utičnica

Iza kriptičnog naziva MSS120HK krije se dvostruka pametna utičnica, s dvije nezavisno upravljive strane, koje možemo uključivati i isključivati pomoću pripadajućih tipki na bokovima Merossova gadgeta te pomoću tvrtkine mobilne aplikacije. Potonje je, naravno, primarni predviđeni način korištenja svake pametne utičnice.

Na oba boka nalaze se tipke za uključenje i isključenje pripadajuće utičnice
Na oba boka nalaze se tipke za uključenje i isključenje pripadajuće utičnice

Fizičke dimenzije utičnice su 10,5 x 5 x 4,5 centimetara, a razmak između lijeve i desne utičnice iznosi petnaestak milimetara. Utikači uobičajenih dimenzija međusobno si neće smetati, a ništa vas neće spriječiti ni da u jednu utičnicu spojite krupniji naponski adapter, a da još uvijek zadržite upotrebljivost druge utičnice.

Lijeva i desna utičnica dovoljno su razmaknute da si spojeni uređaji međusobno ne smetaju
Lijeva i desna utičnica dovoljno su razmaknute da si spojeni uređaji međusobno ne smetaju
Merossovom pametnom utičnicom može se upravljati pomoću tvrtkine službene aplikacije, ali i preko Google Home, Apple HomeKit i drugih podržanih smart home sustava
Merossovom pametnom utičnicom može se upravljati pomoću tvrtkine službene aplikacije, ali i preko Google Home, Apple HomeKit i drugih podržanih smart home sustava

Instalacija utičnice teško može biti jednostavnija. Nakon ubacivanja u zidnu utičnicu ili produžnu letvu, dovoljno je u Merossovoj mobilnoj aplikaciji odabrati konkretan model utičnice i odraditi povezivanje na kućnu bežičnu mrežu. Potom ona postaje dostupna u službenoj mobilnoj aplikaciji.

Na glavnom ekranu aplikacije brzinski možemo uključivati i isključivati lijevu i desnu utičnicu, pristupiti njenim postavkama te odraditi nadogradnju firmwarea. Zanimljiva je i sekcija Smart, podijeljena na kategorije Scenes i Routines. Scenes su ručno definirani nizovi radnji, koje će se odigrati kad pokrenemo konkretnu scenu. Primjerice, posjedujete li Merossov pametni termostat, difuzor i utičnicu, moći ćete konfigurirati "scenu" za večernje opuštanje u dnevnom boravku, koja će, jednim dodirom, namjestiti željenu temperaturu, uključiti svjetla spojena u utičnicu te započeti s osvježavanjem zraka, aktivacijom difuzora s eteričnim uljima.

Prema rasporedu

Kreiranje rutina, zapravo vremenskih rasporeda za uključenje ili isključenje lijeve i desne utičnice
Kreiranje rutina, zapravo vremenskih rasporeda za uključenje ili isključenje lijeve i desne utičnice

Kategorija Routines vrlo je upotrebljiva, čak i ako je utičnica MSS120HK jedini pametni uređaj u vašem domu. Tu ćete moći definirati uključenje ili isključenje utičnica u točno određeno vrijeme, kao i automatsko isključenje nakon odabranog vremena. Tu smo funkciju svakodnevno koristili za ranojutarnje uključenje aparata za kavu, kako bi se zagrijao i bio spreman za korištenje nakon ustajanja iz kreveta.

Zanimljivo je da se scene i rutine mogu kombinirati, tako da je za svaku scenu moguće odabrati točan dan i vrijeme kad će se aktivirati.

Pametna utičnica MSS120HK podržava integraciju s Google Assistantom, Apple HomeKitom, Amazon Alexom i Samsung SmartThingsom, što znači da vam Merossova službena aplikacija zapravo neće biti nužna, ako ju zbog nečega ne želite koristiti, ili u slučaju da u tim drugim sustavima za pametni dom već imate konfigurirane uređaje te kreirane scene i rutine.

Iskušali smo integraciju s Google Assistantom i HomeKitom te se utičnica MSS120HK u oba slučaja ponašala besprijekorno. Uredno smo mogli pristupiti lijevoj i desnoj utičnici zasebno te ih dodavati u Googleove rutine, odnosno Appleove scene. Prebacivanje između uključenog i isključenog stanja događalo se unutar jedne sekunde od pritiska odgovarajuće "tipke" u mobilnoj aplikaciji. Sve to vrijedi, bez obzira jesmo li se nalazili unutar kućne bežične mreže, ili smo bili izvan kuće, spojeni na mobilnu mrežu.

Izbornik s postavkama pametne utičnice
Izbornik s postavkama pametne utičnice

U Merossovom web-shopu pametna utičnica MSS120HK stoji 24,5 eura, a poštansko slanje u Hrvatsku je besplatno. S obzirom na to da sadrži dva utična mjesta, radi se o razumnoj cijeni; osobito kad uzmemo u obzir da se za taj novac dobiva proizvod koji se ponaša točno onako kako bi trebao.

Meross MSS120HK

  • Mogućnost integracije sa svim relevantnim smart home sustavima
  • Brzo prebacivanje stanja
  • Jednostavno korištenje
  • Rado bismo vidjeli mogućnost mjerenja potrošnje spojenih uređaja (dostupno na skupljim modelima)
Mogućnosti 8
Isplativost 9
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 24,5 eura Prikaži sve cijene Ustupio: Meross
Bug 366 svibanj 2023.