Noise cancelling slušalice (2/13) - Bose QuietComfort 35

Možda i najpoznatiji predstavnik slušalica s aktivnim blokiranjem buke s dobrim razlogom nosi titulu jednog od najboljih takvih modela

Davor Šuštić četvrtak, 3. svibnja 2018. u 10:00
SPECIFIKACIJE
Veličina drivera Nije specificirano
Povezivost Bluetooth 4.1, žica
Podržani Bluetooth kodek SBC
Mikrofon Da (na slušalici)
Rotacija ušnih školjki Da
Mogućnost rada bez baterije Da
Deklarirano trajanje baterije 20 h
Dodatna oprema Audiokabel, Micro-USB kabel za punjenje baterije, avionski adapter, futrola za prenošenje
Masa 309 g

Bose se tijekom godina etablirao kao prvi izbor među kupcima slušalica s aktivnim noise cancellingom, a QuietComfort 35 svakako je jedan od najzaslužnijih modela za takvo stanje stvari. Riječ je o impresivno udobnim slušalicama s odličnom kvalitetom zvuka, uvjerljivom izradom, jednim od najboljih sustava za aktivno blokiranje vanjske buke koji uopće postoje, ali i odličnom mobilnom aplikacijom, koja naprosto – radi.

Krenimo od konstrukcije. Kostur slušalica je metalni, a sve kontaktne površine oklopljene su iznimno robusnom plastikom, koja je potpuno imuna na škripanje i slične neugodnosti. Obruč je napravljen tako da im daje izrazitu fleksibilnost – možete ih saviti gotovo u “perec”. To znači da ćete biti potpuno bezbrižni prilikom uguravanja u natrpanu putnu torbu, a ni pad s visine neće rezultirati lomom obruča. Ušne školjke mogu se rotirati za 90°, ali, začudo, u smjeru obrnutom od očekivanja. Kad vam slušalice počivaju oko vrata, ispod brade vam se neće naći vanjska strana ušnih školjki, već jastučići. Nejasno je zašto se Bose odlučio na takvu izvedbu; potencijalne funkcionalne prednosti nisu nam očite. Sami jastučići prekriveni su umjetnom kožom i posve okružuju uši. Finoća odabranih materijala i tvornički podešena sila pritiska takvi su da QuietComfort 35 s lakoćom plasiraju među jedne od najudobnijih bežičnih slušalica koje trenutačno postoje.

Na desnoj slušalici nalaze se tri tipke. Dvije vanjske namijenjene su namještanju glasnoće zvuka, a srednja služi puštanju i pauziranju pjesama te odgovaranju na pozive (jedan klik), prebačaju na sljedeću pjesmu (dva klika), ili povratku na prethodnu (tri klika)
Na desnoj slušalici nalaze se tri tipke. Dvije vanjske namijenjene su namještanju glasnoće zvuka, a srednja služi puštanju i pauziranju pjesama te odgovaranju na pozive (jedan klik), prebačaju na sljedeću pjesmu (dva klika), ili povratku na prethodnu (tri klika)

Izvrsnoj kvaliteti izrade i udobnosti Bose pridodaje doista sjajno aktivno blokiranje vanjske buke. Tek se Sonyjeva implementacija može usporediti s ovom. Pri najvišoj postavci ANC-a, uredski žamor bit će vam posve nečujan, a drastično će biti utišani i tutnjava avionskih motora te buka gradskih ulica.

Osobito raduje što aktivacija ANC-a ne devastira kvalitetu zvuka, štoviše, morat ćete imati doista uvježbano uho da biste čuli razliku kad je on uključen ili isključen. Taj se zahvat, usput budi rečeno, izvodi unutar Boseove izvrsne mobilne aplikacije Bose Connect. Dotična je lijepo dizajnirana, intuitivna za korištenje i informativna. Služi nadogradnji firmwarea samih slušalica, provjeri stanja baterije i spojenih uređaja, odabiru jezika glasovnih notifikacija (čujemo ih prilikom spajanja s mobitelima, uključenja slušalica i u sličnim situacijama), aktivaciji isključenja slušalica nakon zadanog vremena (korisno ako ne želite trošiti bateriju nakon što zaspite) te upravljanju funkcijom Music Share. Potonja može reproducirati glazbu s jednog izvora na dva različita para Boseovih bežičnih slušalica.

Baterija će potrajati dvadesetak sati i napuniti se za malo više od dva sata (preko Micro-USB konektora). U slučaju da niste u blizini punjača, moći ćete posegnuti za priloženim kabelom i QuietComfort 35 koristiti u žičnom načinu rada. Spajanje priloženog kabela automatski deaktivira Bluetooth, ali moguće je slušalice koristiti žično, a uz istovremeno aktivno blokiranje buke. Konektor na slušalicama nije standardni 3,5-milimetarski, već rjeđi 2,5-milimetarski, stoga ćete vjerojatno biti osuđeni na tvornički kabel, jer prosječni korisnici ne posjeduju kolekciju audiokabela koji na jednoj strani imaju 2,5-milimetarski konektor.

Bogata dodatna oprema sadrži baš sve što bi čestim putnicima moglo zatrebati
Bogata dodatna oprema sadrži baš sve što bi čestim putnicima moglo zatrebati

Najzad, Bose nije zaboravio na kvalitetu zvuka. QuietComfort 35 zvuči čisto, bogato, toplo i ugodno, unatoč tome što nema podršku za Bluetooth kodek aptX. Basovi su mesnati i udarni, ali i dobro kontrolirani, stoga ne utječu na detaljnost srednjih frekvencija. Visoki tonovi pročišćeni su od prodornosti pa ne dolazi do zamora bubnjića ni nakon dugotrajnijeg slušanja. Pozornica je iznenađujuće široka, s obzirom na to da govorimo o zatvorenim slušalicama – ovaj detalj ne rezultira samo višim akustičkim performansama, već također povećava ugodu korištenja jer eliminira osjećaj pritiska u glavi.

Ugrađeni mikrofon ne oduševljava kvalitetom ni glasnoćom, ali poslužit će za ono čemu je namijenjen – brzinski telefonski razgovor.

 

Ova recenzija dio je velikog usporednog testa noise cancelling slušalica dostupnih na hrvatskom tržištu. Dosad objavljene recenzije ostalih testiranih modela mogu se pronaći ovdje.

Bose QuietComfort 35

  • Kvaliteta zvuka
  • Besprijekorna udobnost
  • Ponajbolje aktivno blokiranje buke koje je trenutačno dostupno
  • Sjajna mobilna aplikacija
  • Odlična čvrsta futrola
  • Nepraktičan 2,5-milimetarski konektor na slušalici
  • Ne podržava Bluetooth kodek aptX
Kvaliteta zvuka 9
Udobnost 10
Blokiranje buke 10
UKUPNI DOJAM 10
Cijena 2.999 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Se-Mark

 Zvučnici uz koje zabava nikada ne prestaje

DALI Opticon 5 Black

51 - 32,000 Hz, 30 - 150W, 88.0 dB, 891 x 195 x 310 mm, 15.6 kg

8.099 9.589 kn Kupi

Novi dizajn stereo pojačala s zaslonom za jednostavnije korištenje

VINCENT SV-121

2x80W/8 Ohm, 2 x 130W/7 Ohm output, 20Hz, 90dB, 430 x 95 x 380mm, 10kg

3.999 kn 4.999 kn Kupi

Po mjeri i ukusu ljubitelja glazbe

MAGNAT HUMIDOR

75 / 150 watts, 90 dB, 34 – 50000 Hz, 140 x 245 x 258 mm, 4.5 kg

3.749 kn 4.299 kn Kupi