Recenzije

Tangent Spectrum X5 BT - Uspjela transformacija

Davor Šuštić utorak, 3. rujna 2019. u 06:00

Transformiranjem svojih poznatih pasivnih hi-fi zvučnika u aktivne i bežične, Tangent je dobio vrlo svestran i zaista zanimljiv proizvod, koji zvuči jednako lijepo kao što izgleda

SPECIFIKACIJE
Zvučničke jedinice 1” visokotonac + 5” woofer
Pojačalo 2x 30 W
Frekvencijski odaziv 60 Hz – 20 kHz
Ulazi Bluetooth 4.2 (SBC, aptX), 3,5 mm AUX, RCA (linijski/phono), optički, koaksijalni
Izlazi Aktivni subwoofer, USB (za punjenje baterije spojenih uređaja)
Dimenzije i masa (po zvučniku) 166 x 345 x 205 mm / 7 kg
Jamstvo 2 godine

Danski Tangent svoje je poznate zvučnike Spectrum X5 opremio pojačalom i dodao im svojstvo bežičnosti. Tako smo dobili Spectrum X5 BT, aktivne zvučnike s podrškom za reprodukciju glazbe preko Bluetootha. Naravno, podržana je i većina uobičajenih žičnih načina spajanja s računalom, televizorom i drugim komponentama. Kako bismo bili posve precizni, jedino čega nema jest mogućnost spajanja preko USB-a – koristite li kao izvor zvuka PC, konekciju s Tangentovim zvučnicima uspostavit ćete pomoću optike (S/PDIF). Istina, USB bi bio praktičniji, ali kako integrirane zvučne kartice većine stolnih računala posjeduju optički izlaz, izostanak USB povezivosti zakomplicirat će vam život samo prilikom spajanja zvučnika na laptop (uz pretpostavku da ne želite koristiti Bluetooth). Za tu varijantu morat ćete se isprsiti za eksternu zvučnu karticu s optičkim izlazom, kakve su, srećom, dostupne za manje od 150 kuna.

Na poleđini lijevog zvučnika nalazimo sve potrebne analogne i digitalne ulaze – nema samo USB-a. Postojeći USB konektor funkcionira kao izlaz, a koristi se za punjenje baterije spojenih uređaja. RCA ulaz može funkcionirati kao linijski i phono, stoga je na zvučnike moguće izravno spojiti gramofon
Na poleđini lijevog zvučnika nalazimo sve potrebne analogne i digitalne ulaze – nema samo USB-a. Postojeći USB konektor funkcionira kao izlaz, a koristi se za punjenje baterije spojenih uređaja. RCA ulaz može funkcionirati kao linijski i phono, stoga je na zvučnike moguće izravno spojiti gramofon

Na stražnjoj strani lijevog zvučnika zapravo ćete pronaći jedan USB port, ali njegova svrha je punjenje baterije spojenog mobitela, prijenosnog svirača ili nekog drugog gadgeta. Ne očekujte velike brzine punjenja – port na izlazu daje jakost struje od samo 500 mA (pri 5 V). Od drugih konektora, ovdje se još nalaze RCA i 3,5-milimetarski ulazi, izlaz za aktivni subwoofer, optički i koaksijalni digitalni ulazi te terminali za desni zvučnik. Lijevi i desni zvučnik se, naime, ne povezuju bežično, već klasičnim zvučničkim kabelom, priloženim u paketu. Sva elektronika (DAC, pojačalo, Bluetooth čip i ostalo) nalazi se u lijevom zvučniku pa je on jedini koji je potrebno spojiti u strujnu utičnicu. Zanimljivo je da se RCA ulaz, pomoću pripadajućeg prekidača, može prebaciti iz linijskog u phono, nakon čega na zvučnike možemo spojiti gramofon s MM zvučnicom, i to izravno, bez potrebe za korištenjem gramofonskog pretpojačala.

Podloga od drva

Sami zvučnici izgledaju izrazito dopadljivo, kako u testiranoj crnoj, tako i bijeloj boji. Precizno i čvrsto sklopljene kutije ne naliježu izravno na radnu površinu, već se oslanjaju o drvenu podlogu. Taj suptilni detalj iznimno podiže estetiku zvučnika, a istodobno se pokazuje korisnim u smislu odvajanja zvučničkih kutija od površine na koju se postave. U to smo se uvjerili prilikom korištenja Spectruma X5 BT na stolu – nije dolazilo do vibracija, tutnjave basa i sličnih anomalija, čak ni prilikom vrlo glasnog slušanja.

Kutije nisu prevelike za držanje na stolu, stoga se Spectrum X5 BT bez problema mogu koristiti za računalom
Kutije nisu prevelike za držanje na stolu, stoga se Spectrum X5 BT bez problema mogu koristiti za računalom

Na prednjoj strani zvučnika nalazimo 1-inčnu mekanu visokotonsku te 5-inčnu bas-srednjetonsku zvučničku jedinicu, pri čemu Tangent ne specificira materijale od kojih su one izrađene. Nije ga moguće ni “opipati”, jer su oba drivera potpuno zaštićena metalnim mrežicama. Bas-refleksni otvor nalazi se straga pa zvučnike nećete htjeti posve priljubiti uza zid; Tangent sugerira da od zida budu odmaknuti barem 25 centimetara.

Drugih sugestija oko prostornog pozicioniranja nema, što je sasvim pošteno – svaka prostorija ponašat će se drugačije, i uvijek će trebati eksperimentirati. Kad smo ih testirali u dnevnom boravku, najbolje su svirali kad su “gledali” gotovo posve ravno. S druge strane, nakon što smo ih postavili lijevo i desno od računalnog monitora te slušali u nearfieldu, stereo slika zvučala je najkohezivnije s nešto jačim zakretom zvučnika prema unutra (popularni “toe-in”).

Sveprisutni balans

Ne oduševljava dizajnom i ergonomijom, ali daljinski upravljač nudi sve potrebne kontrole, uključujući namještanje i resetiranje ugrađenog DSP-a (ekvilizatora)
Ne oduševljava dizajnom i ergonomijom, ali daljinski upravljač nudi sve potrebne kontrole, uključujući namještanje i resetiranje ugrađenog DSP-a (ekvilizatora)

U oba slučaja cjelokupna je kvaliteta zvuka prilično dojmljiva. Zvučnici Spectrum X5 BT isporučuju topao i muzikalan zvuk, s bogatim, prilično brzim i zadovoljavajuće udarnim basom, fino istaknutim, detaljnim vokalima te neumarajućim, rafiniranim visokim frekvencijama. Čitava zvučna slika odlično je izbalansirana – ni u jednom dijelu raspona ne idu u ekstreme, ničega nema previše ni premalo, a sve to čini ih iznimno lakima i ugodnima za slušanje. Tangentovi zvučnici podnijet će nižu kvalitetu glazbenog zapisa i pobrinuti se da on još uvijek zvuči dobro. Nipošto se ne morate bojati analitičnosti, koju neki automatski vežu uz aktivne zvučnike. Spectrum X5 BT zvukom su mnogo bliže tipičnim hi-fi zvučnicima nego studijskim monitorima.

Pojačalo D-klase, ugrađeno u lijevi zvučnik, isporučuje 30 W snage po kanalu, što se čini mršavim, ali više je no dostatno za postizanje dostatne glasnoće za prosječno velike dnevne boravke, radne sobe i urede. Odlično će poslužiti i za manji tulum. Kad se koriste u bežičnom načinu rada, zvuk se prenosi preko Bluetooth kodeka SBC i aptX, ovisno o tome što izvor zvuka podržava. Ne bismo imali ništa protiv ni da su podržani kodeci aptX HD i LDAC, zato što zvučnici svakako imaju razlučivost i čistoću potrebnu da bi se čule prednosti naprednijih Bluetooth kodeka.

Shvatite ovu fotografiju kao ilustraciju dizajna zvučnika. U praksi ih nećete ovako pozicionirati, zato što im je bas-refleksni otvor smješten straga pa iziskuju da ih se barem donekle odmakne od zida
Shvatite ovu fotografiju kao ilustraciju dizajna zvučnika. U praksi ih nećete ovako pozicionirati, zato što im je bas-refleksni otvor smješten straga pa iziskuju da ih se barem donekle odmakne od zida

Integrirani DSP dozvoljava dodavanje ili oduzimanje basova i visokih frekvencija, s po tri koraka u svakom “smjeru”. To se obavlja pomoću daljinskog upravljača, koji je vizualno razmjerno neugledan, ali mu je Tangent pametno dodijelio apsolutno sve funkcije koje bismo mogli zatrebati. Osim namještanja glasnoće i spomenute regulacije basa i visokih frekvencija, daljinac dozvoljava brzi odabir svih ulaza, aktivaciju uparivanja preko Bluetootha, prebacivanje i pauziranje pjesama koje se bežično reproduciraju, isključenje zvučnika (iako se isključuju i automatski, ako neko vrijeme ne prepoznaju signal na ulazu) te povratak postavki DSP-a na tvorničko, “neutralno” stanje.

Sve u svemu, radi se o svestranim, oku ugodnim i akustički lijepo ugođenim zvučnicima, čija se cijena od 3.500 kuna ne čini nerazumnom. Podsjećamo da ta cijena uključuje ugrađeno pojačalo, DAC i svu ostalu elektroniku potrebnu da bi zvučnici funkcionirali. Drugim riječima, radi se o sve-u-jedan sustavu, koji je dovoljno spojiti s izvorom zvuka – televizorom, računalom, mobitelom, prijenosnim sviračem, CD ili Blu-ray playerom, čak i gramofonom. Osjećate li potrebu za naprednijim mogućnostima streamanja glazbe i većom slobodom od one koju pruža Bluetooth, ne treba zaboraviti na Chromecast Audio, koji se pomoću optike (ili 3,5-milimetarskog konektora, premda tada digitalno-analognu konverziju signala ne obavljaju zvučnici, nego Chromecast Audio) može povezati sa Spectrumom X5 BT, čime zvučnici dobivaju još širi spektar primjene.

Tangent Spectrum X5 BT

  • Fino izbalansiran i vrlo ugodan zvuk
  • Podjednako pogodni za dnevni boravak i slušanje s male udaljenosti (nearfield)
  • Brojni načini spajanja
  • Mogućnost izravnog spajanja gramofona
  • Vrlo dopadljiv dizajn
  • Funkcionalan daljinski upravljač
  • Rado bismo vidjeli naprednije Bluetooth kodeke (aptX HD, LDAC)
  • Niska amperaža USB porta za punjenje mobilnih uređaja
Zvuk 9
Izrada 9
Povezivost 10
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 3.499 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Audio Cinema Art