Trust Tyro - Može na monitor, može na stol

Trustova web-kamera jedan je od najpovoljnijih modela sa sposobnošću automatskog fokusiranja slike. Drugi adut su joj praktički neograničene mogućnosti montaže

Davor Šuštić petak, 30. travnja 2021. u 00:00
 SPECIFIKACIJE
Razlučivost 1.920x1.080 @ 30 FPS
Kut snimanja 64°
Kabel Fiksirani USB (1,5 m)
Dodaci Automatsko fokusiranje, sklopivi stolni tronožac
Dimenzije i masa 115 x 80 x 35 mm, 80 g
Jamstvo 2 godine

Jedna od izravnih “posljedica” pandemije oživljavanje je već pomalo zaboravljenog tržišta web-kamera. Kako su se sastanci iz ureda preselili na Zoom, Teams, Skype i srodne alate, odjednom su mnogi bili prisiljeni kupiti taj dodatak – jedni kako bi zamijenili aljkavu web-kameru njihova prijenosnika, a drugi s ciljem da njome opreme svoje stolno računalo.

S cijenom od 350 kuna, Trustova web-kamera Tyro nije najjeftinija na tržištu, već pozornost nastoji privući kombinacijom razumne cijene i natprosječno bogate liste mogućnosti. Dvije bismo istaknuli kao ključne, u odnosu na konkurentske modele iz sličnog cjenovnog razreda: sposobna je automatski fokusirati sliku (u ovoj kategoriji uobičajen je fiksni fokus) te nudi više načina montaže.

Ugrađeno postolje temeljeno je na poznatom dizajnu, koji je prije mnogo godina popularizirao Logitech. Opremljeno je s dva zgloba, koja omogućuju reguliranje nagiba objektiva kad Tyro počiva na radnoj površini, ali i njegovo pridržavanje za stražnju stranu monitora, što je najtipičniji način korištenja. U kutiji je također priložen sklopivi metalni tronožac. Kad kameru učvrstimo na njega, za što se koristi standardni fotografski navoj, slobodni smo rotirati ju u svim smjerovima i naginjati ju na sve zamislive načine. Tronožac će biti koristan dodatak za svakoga tko će kameru držati na stolu (primjerice, ako imate monitor s vrlo tankim rubovima), jer podiže kameru za oko 12 centimetara, i time donekle umanjuje problem snimanja iz žablje perspektive – sugovornici vam neće toliko gledati u nozdrve.

Postolje Trustove web-kamere ima dva zgloba pa ju je lako natjerati da čvrsto stoji na vrhu monitora
Postolje Trustove web-kamere ima dva zgloba pa ju je lako natjerati da čvrsto stoji na vrhu monitora

Samo kućište kamere relativno je veliko, ali na sebi ne sadrži ništa osim objektiva i prednjeg mikrofona. Dobro bi došla LED-ica, koja bi nas informirala da kamera radi, a cijenili bismo i zasun za privatnost, no ta dva dodatka nisu dostupna. Za stražnju stranu kućišta učvršćen je gumirani USB kabel, duljine 1,5 metara.

Trust ne specificira koji senzor kamera koristi, no sigurno je da video bilježi u Full HD razlučivosti (1.920x1.080), pri 30 sličica u sekundi. Objektiv ima kut snimanja od 64°, a podržano je automatsko balansiranje bijele boje te već spomenuto automatsko fokusiranje, koje traje između tri i pet sekundi te biva zadovoljavajuće precizno.

Kvaliteta slike otprilike je u skladu s očekivanjem, uzmemo li u obzir koliko Trustova web-kamera košta. U povoljnim svjetlosnim uvjetima slika je solidna, sa zadovoljavajućim bojama i kontrastom te nešto slabijom oštrinom, a kako količina svjetla u prostoriji pada, javlja se sve više šuma, iako ne toliko da bi on mogao smetati ljudima koji vas gledaju u prozorčiću vaše preferirane aplikacije za videokonferenciranje. Dobro je što kamera ne smanjuje brzinu zatvarača u mračnijim uvjetima, stoga ne dolazi do drastičnog pada fluidnosti pokreta. Sve u svemu, premda ni po čemu natprosječna, slika ove kamere zaslužuje prolaznu ocjenu.

Sklopivi tronožac pokazuje se vrlo praktičnim kada Tyro želimo držati na radnoj površini
Sklopivi tronožac pokazuje se vrlo praktičnim kada Tyro želimo držati na radnoj površini

Prolaznu ocjenu zaslužuje i kvaliteta mikrofona. Premda on ne uspijeva uhvatiti nikakvu dubinu glasa, ipak ne zvuči suviše “telefonski” i u stanju je izvršiti svoju temeljnu namjenu. Naravno, planirate li govoriti pred većom publikom – primjerice, držite predavanje na nekoj poslovnoj konferenciji – tada ćete svakako htjeti posegnuti za kvalitetnijim mikrofonom.

Dodatnih kontrola i spomena vrijednih mogućnosti nema, jer Tyro ne dolazi ni s kakvim upravljačkim softverom. Za reguliranje parametara, poput svjetline, kontrasta, zasićenosti boja, vremena ekspozicije i kompenzacije svjetla u nepovoljnim uvjetima, koristi se generički driver Windowsa 10. Općeniti dojam jest kako Trust zapravo nije zamislio da vlasnici web-kamere Tyro prčkaju po tim opcijama, već da sve oblike upravljanja slikom prepuste samoj kameri.

U konačnici, Tyro će ponajprije biti zanimljiv korisnicima koji potrebuju stolno postolje i automatsko fokusiranje slike, dva “dodatka” koja su u njegovoj cjenovnoj kategoriji rijetkost.

Trust Tyro

  • Automatsko fokusiranje
  • Praktični stolni tronožac
  • Solidno ugrađeno postolje za fiksiranje na monitor
  • Nema LED-icu koja bi nas informirala o radu kamere
  • Nema zasun za privatnost
Video 7
Zvuk 6
Ergonomija 8
UKUPNI DOJAM 7

 

Bug 342 svibanj 2021.