White Shark GWC-003 Cyclops - Povoljni kiklop

Danas su uređaji za komunikaciju na daljinu potrebniji nego ikad, a ako kojim slučajem nemate web-kameru na stolnom računalu, ili vam nešto ne štima s kamerom na prijenosniku, White Shark nudi rješenje

Mario Baksa utorak, 29. rujna 2020. u 21:00
SPECIFIKACIJE
Razlučivost 1.920x1.080@30p
Senzor OmniVision OV2735
Kabel Fiksirani USB 1,8 m
Dimenzije i masa 80 x 33 x 78 mm, 105 g
Jamstvo 2 godine

Web-kamera kojom se bavimo u ovom tekstu White Sharkov je model GWC-003, dodatno slikovito imenovan prema divovskom jednookom stvorenju iz grčke mitologije – Kiklopu, odnosno Cyclops. Nakon pogleda na kameru, teško se oteti dojmu da ste takvu kameru već negdje vidjeli. To je zato što je oblikom i funkcionalnošću slična popularnim Logitechovim modelima, poput C920 HD Pro. Tako je objektiv zaštićen pravokutnim staklom, kamera bočno ima “uši”, a stalak ima dvojaku namjenu.

Stalak omogućuje da se kamera koristi na stolu te joj se i tada može podešavati nagib. Taj isti stalak služi i kao držač kojim se kamera “uhvati” za gornji rub monitora, ako ste se odlučili postaviti je na monitor, ili ekran prijenosnika. Te dvije funkcije moguće su zahvaljujući tome što stalak ima dva zgloba za rotiranje oko iste osi.

Zahvaljujući konstrukciji stalka, ova web-kamera može stajati i na stolu
Zahvaljujući konstrukciji stalka, ova web-kamera može stajati i na stolu

Objektiv s antireflektirajućim premazom ima šest optičkih elemenata, uz otvor blende f/2. O tome da bi kamera mogla snimati u Full HD (1080p) razlučivosti, brine se OmniVisionov senzor OV2735, veličine 1/2,7”. On je u 1080p sposoban snimati pri 30 sličica u sekundi, a u razlučivostima 720p i VGA pri 60 sličica u sekundi; iako Cyclops ne iskorištava pune mogućnosti senzora – nismo uspjeli dobiti FPS viši od 30 (u specifikacijama kamere, doduše, nigdje ne piše da podržava 60 FPS).

Instalacija kamere pravi je plug & play – uštekali smo je u USB 2.0 port računala s Windowsima 10, i za manje od pola minute pojavila se obavijest da je novi uređaj “HD 1080P PC-Camera” spreman za rad. Otvorimo OBS, odaberemo taj uređaj i – stvar radi. Radi onako kako treba. Moguće je odabrati razlučivost do 1080p, framerate je 30 FPS, a iako kamera nema svoj upravljački panel, svi imalo bitniji parametri slike mogu se podešavati preko generičkog sučelja za konfiguriranje web-kamera. Kamera u radu koristi oko 1 W, a u stanju pripravnosti 0,3 W.

Slika pod dnevnim svjetlom i pod svjetlosti 100 W LED-ice reflektirane od stropa nije nimalo loša za web-kameru te klase. Boje su dobre, kontrast je tu (slika nije plošna, a opet nije problematično kontrastna). U mračnim dijelovima prostorije vidi se nešto šuma, a općenito se vidi da je aktivan algoritam za uklanjanje šuma, znači u dijelovima slike uočava se manjak detalja. Ne sviđaju joj se mrežasti uzorci – vidi se moire (prelijevanje boja) na mrežastoj tkanini kojom je presvučen stolac.

Vjerojatno najprirodnije mjesto za smještaj web-kamere jest staviti je na gornji rub monitora, a može je se staviti i na rub ekrana prijenosnika, iako joj više odgovara malo veća debljina uređaja za koji se može uhvatiti
Vjerojatno najprirodnije mjesto za smještaj web-kamere jest staviti je na gornji rub monitora, a može je se staviti i na rub ekrana prijenosnika, iako joj više odgovara malo veća debljina uređaja za koji se može uhvatiti

Slika nije puno lošija ni kad se nalazite pod samo jednom 13-vatnom LED žaruljom. Da, ima više šuma, ali ne toliko da bi doista smetalo, a pokreti ostaju fluidni, odnosno kamera nije smanjila brzinu zatvarača kako bi došla do više svjetla. Automatska promjena ekspozicije je skokovita, ali koraci nisu tako veliki. Fokus je fiksni, što znači da joj ne možete primaknuti komad papira s nekim tekstom pa da se onda tekst vidi pročitati.

Zvuk je, pak, druga priča – mikrofon je neusmjeren, što znači da lovi zvuk iz svih smjerova, a šuma ima mnogo više od očekivanog. Mikrofon ove web-kamere može se koristiti “za silu”, no bilo bi preporučljivo koristiti neki drugi mikrofon. Već neka jeftina mikrofon-bubica koji su zakačite pod bradu na majicu učinila bi veliku razliku u kvaliteti zvuka. Poslužit će i bilo kakav headset.

Iako će primarni kupci ove kamere biti korisnici stolnih računala koji nemaju web-kameru, a ne žele u takav uređaj uložiti puno novca, ovo je potencijalno dobra kamera i za vlasnike starijih prijenosnika s lošim integriranim web-kamerama. Ako Cyclopsa usporedimo s kamerom na Toshibinom prijenosniku starom nešto preko šest godina, koji smo iznutra čistili u ljetnom dvobroju Buga, ova bi kamera bila dobra nadogradnja – ima značajno bolje performanse u pogledu videa – osjetno manje šuma, više detalja, višu razlučivost, bolje boje i bolji dinamički raspon.

Sve u svemu, ovo je dobra i povoljna kamera, koju valja upariti s nekim imalo boljim mikrofonom.

White Shark GWC-003 Cyclops

  • Kvaliteta slike s obzirom na klasu
  • Praktični stalak
  • Bezbolna instalacija
  • Kvaliteta zvuka
  • Neki korisnici možda bi željeli 60 FPS, makar na nižim razlučivostima
Video 7
Zvuk 3
Ergonomija 8
UKUPNI DOJAM 6
Cijena 250 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Šmit Electronic

 

Bug 335 listopad 2020.