CellularLine Hi-Gens - Harmonikom po bakterijama i virusima

Do početka ove godine ljudi se nisu odveć opterećivali virusima i bakterijama na stvarima poput mobitela, no korona je to sve promijenila pa su se zbog toga počeli pojavljivati sterilizatori s UV-C LED-icama

Mario Baksa utorak, 29. rujna 2020. u 21:00
SPECIFIKACIJE
Tip UV-C LED sterilizator
Osvjetljenje UV-C LED 3 x 4 mW, 260-280 nm
Konektor za napajanje USB-C
Dimenzije i masa 200 x 103 x 20,5 mm (65 mm kad je razvučen), 215 g
Jamstvo 2 godine

Za UV-C zrake poznato je da mogu uništiti patogene organizme poput virusa i bakterija, ako emitiraju zračenje specifičnih valnih duljina. CellularLineov sterilizator ima tri LED-ice od 4 mW svaka, koje emitiraju ultraljubičasto zračenje valnih duljina između 260-280 nm te bi trebale potamaniti 99,99% virusa i bakterija. Pogodan je za steriliziranje mobitela, ključeva, zaštitnih maski, naočala i drugih predmeta koji stanu u njega, a može poslužiti i za steriliziranje većih površina ako se prisloni na (ravnu) površinu koju je potrebno sterilizirati.

Kako se koristi? Ako ga već niste rasklopili, prvo ćete ga podignuti za dva zgloba silikonske “harmonike”. Tek u tom položaju USB-C port je potpuno otkriven pa se u njega spoji USB kabel. Prsten oko gumba za pokretanje sterilizacije tada će svijetliti crvenom bojom. Predmet koji želite sterilizirati stavite u podlogu, čija je površina u osnovi zrcalo.

Zatim stavite sterilizator preko podloge. Time ste se osigurali da svjetlo neće probijati van. Pritisnete gumb za pokretanje sterilizacije, nakon čega prsten promijeni boju u zelenu, i počinje jednominutna sterilizacija. Za vrijeme sterilizacije, u mračnijem okruženju, može se uočiti da se kroz sivu silikonsku “harmoniku” blago nazire plavičasto svjetlo UV-C LED-ica. Kad uređaj završi sterilizaciju, LED-ice se isključuju, a prsten ponovno postaje crven. I to je to – sterilizator dignete, uklonite sterilizirani predmet s podloge i možete krenuti na idući.

Tri UVC LED-ice zaslužne su za sterilizaciju, a uz njih objašnjeno je kako koristiti sterilizator, te stoji upozorenje da svjetlosti tih LED-ica ne izlažete oči i kožu
Tri UVC LED-ice zaslužne su za sterilizaciju, a uz njih objašnjeno je kako koristiti sterilizator, te stoji upozorenje da svjetlosti tih LED-ica ne izlažete oči i kožu

Uređaj pazi na to da bude postavljen u horizontalni položaj pa ako je pod malo većim kutom, prekinut će sterilizaciju. Poanta toga je da prekine sterilizaciju ako smatra da ste ga maknuli s podloge, kako korisnik ne bi bio izložen njegovom UV-C zračenju, iako ta funkcionalnost nije baš toliko pouzdana.

Sterilizator je dovoljno velik da u njega stanu i današnji mobiteli ovećih gabarita, kao što je Redmi Note 9 Pro u silikonskoj maski – sa svake strane ostane još pola centimetra do centimetar slobodnog prostora. Na zrcalu u podlozi nalaze se 22 izbočine visoke milimetar, koje će spriječiti ili smanjiti oštećenje zrcala kad se stavi mobitel. Možda pomognu i tome da se mobitel donekle osvijetli i s druge strane, s obzirom na to da ga malo odignu od zrcala, no kako biste bili sigurni da je i stražnja strana mobitela propisno sterilizirana, trebalo bi mobitel okrenuti pa izravno UV-C zrakama osvijetliti i stražnju stranu. Tu je i šest rupica – njihova je svrha izbacivanje i uvlačenje zraka kad se silikonska harmonika sklapa, odnosno rasklapa.

Ako biste htjeli sterilizirati neku veću površinu, to se može učiniti korištenjem sterilizatora bez njegove podloge. Sterilizator se tada jednostavno prisloni na podlogu koju želite sterilizirati. Naravno, bitno je to da se i tada sterilizator koristi tako da se njegovo svjetlo ne reflektira u oči ili na kožu.

U sklopljenom obliku pogodan je za prenošenje
U sklopljenom obliku pogodan je za prenošenje

Ugrađene UV-C LED-ice deklarirane su na 10.000 sati rada. Prema dva laboratorijska nalaza, sterilizator je uspješno prošao bakteriološko testiranje. Plijesan, pak, ne uspijeva potamaniti – za to ipak treba alkohol.

Već smo spomenuli USB-C port. S uređajem dolazi USB-A na USB-C kabel. Deklarirano je da mu treba USB izvor električne energije od 5 V/2 A, što bi dalo 10 W, no isto tako piše da je uređaj snage 1,5 W. U praksi, u stanju pripravnosti troši manje od 30 mW, a kad obavlja sterilizaciju, troši marginalno više od 1 W. Dakle, unatoč tome što načelno traži 2 A iz USB-a, može ga se koristiti praktički sa svakim današnjim punjačem za mobitel ili sa svakim USB 2.0 ili novijim portom u računalu. Ili s powerbankom.

Zbog harmonike uređaj je lako sklopiv. Ni u sklopljenom stanju nije baš tako malih dimenzija (200 x 103 x 20,5 mm), ali zbog oblika i male mase nije ga problem ubaciti u ruksak ili kakvu torbu, ako ga želite uzeti sa sobom. Uređaj načelno dublira i kao stalak za mobitel, ako se “harmonika” stisne samo s jedne strane, no to nam se baš i ne čini kao pametna ideja, jer se time silikonska harmonika nepotrebno troši.

CellularLine Hi-Gens

  • Praktičnost
  • Dovoljno velik za moderne mobitele
  • Sklopiv radi lakšeg prenošenja
  • Silikonska “harmonika” mogla bi se uništiti čestim sklapanjem
Cijena 379 kn Ustupio: Logista
Bug 335 listopad 2020.