Jesu li računalne igraonice prošlost? Posjetili smo neke od njih, evo koji su dojmovi

Iako mnogi misle da su računalne igraonice stvar prošlosti, one i dalje skupljaju velik broj igrača koji se žele opustiti u igraćoj atmosferi

Matej Markovinović nedjelja, 19. prosinca 2021. u 06:00

Neumorno igranje s prijateljima, turniri u „kanteru“, prostorije pune dima i vike, ostali su u sjećanju mnogima kojima su računalne igraonice barem na neki način obilježili djetinjstva i mlade tinejdžerske dane. Situacija je danas nešto drugačija, svako kućanstvo ima i više od jednog računala sposobnog za pokretanje popularnih multiplayer videoigara, a djeca za Božić nerijetko pod borom nalaze nove igraće konzole.

Međutim, iako ih je malo, računalne igraonice i dalje postoje te skupljaju nove (i stare) članove. Iz tog smo ih razloga odlučili posjetiti i vidjeti iz prve ruke kako rade. Prvo smo se zaputili u popularnu Friendly Fire Arenu koja u Zagrebu djeluje na nekoliko lokacija, no mi smo se odlučili za onu u Dubravi.

Friendly Fire Arena

Friendly Fire Arena na Aveniji Dubrava 47, smještena je točno preko puta Hrvatske poštanske banke. Ulaz je dovoljno dobro označen, pa ju se ne može promašiti, iako se zapravo nalazi u podrumu.

Ulaskom u igraonicu, s lijeve se strane nalazi „čekaonica“, dok je ispred odmah recepcija gdje se potrebno prijaviti i kupiti određen broj coinsa potrebnih za igranje. Budući da smo prije nekoliko godina bili redovni gost Friendly Firea, na računu nam je ostalo coinsa za nekoliko sati igranja na računalu ili pak PlayStationu 5, pa nas je ljubazno osoblje odmah uputilo na slobodno mjesto.

Nakon što smo se udobno smjestili u igraću stolicu i prijavili se u njihov sustav, koji je usput, vrlo intuitivan i jako dobro uređen, bacili smo pogled na opširni popis videoigara. Od popularnih smo naslova odabrali Call of Duty Warzone, za koji nam je bio potreban Battle.net račun. Izbor je poprilično velik, pa smo među ostalom mogli izabrati i LOL, CS:GO, Dotu 2, Valorant, Apex, PUBG, Fortnite, Overwatch, Rust, Portal 2, L4D2, GTA V, Garry's Mod, H1Z1, Insurgency, Scum, Legends of Runettera i Rocket League.

Vrlo je praktično što se u svakom trenutku može provjeriti koliko vam je coinsa preostalo na računu i koliki je trenutni rate u igraonici. Za igranje se koristi RGB Friendly Fire oprema kojoj se, barem na prvi pogled, ne može pronaći nikakva zamjerka, a zahvaljujući mehaničkoj tipkovnici s izrazito glasnim switchevima, „kliktanje“ odzvanja cijelom prostorijom.

Iza recepcije nalazi se mjesto s televizorima i PlayStation 5 igraćim konzolama, dok su računala raspoređena u dvije mračne i odvojene prostorije. Prostor nije zagušljiv iako se nalazi u podrumu, što zaslužuje pohvalu, a tu i tamo se mogu pronaći i neki božićni ukrasi.

Game Time Igraona

Stanovnici zagrebačke Dubrave mogu se pohvaliti još jednom igraonicom koja se nalazi svega dvije minuta hoda od Friendly Fire Arene. Riječ je o Game Time Igraoni koja se smjestila u Kapucinskoj 1 na prvom katu, u neposrednoj blizini pizzerije Verona, poznate po svom kukuruznom tijestu.

Nakon što smo stigli na lokaciju pozvonili smo na portafon i strpljivo pričekali. Odmah po ulasku u Game Time uočljivo je kako se radi o nešto manjoj kvartovskoj igraonici s intimnijom atmosferom, no sve u svemu prostor izgleda vrlo ugodno oku, dijelom zbog božićnih ukrasa, ali i zahvaljujući redovnom uređenju interijera.

Budući da smo u Game Timeu prvi put, ljubazni nam je gospodin na recepciji dao upute kako se registrirati. Za jedan sat igranja na računalu platili smo 20 kuna, no za tu smo cijenu mogli dobiti i sat vremena na jednoj od četiri PlayStation 4 konzole (dodatni kontroler se plaća još 20 kuna).

Nakon dezinfekcije miša i tipkovnice, odmah smo se bacili na prijavljivanje u sustav, koji se, za razliku od onoga u Friendly Fireu, doima nešto nezgrapnijim za korištenje. Nakon svega nekoliko minuta sjedenja, primijetili smo da je igraća stolica pomalo neudobna, a i neke tipke na tipkovnici štekaju, što znači da se ovdje „žestoko“ igralo.

Bez obzira na to, morali smo izabrati što ćemo odigrati te smo ubrzo bacili pogled na zakrivljeni igraći monitor. Od standardnih F2P videoigara, u Game Timeu nude se i brojni Call of Duty naslovi poput originalne Modern Warfare trilogije, WW2, Modern Warfarea iz 2019. godine i klasične „dvojke“. Mi smo se odlučili na brzinsku rundu CS:GO-a.

Nakon blagih frustracija zbog nedostatka komunikacije i bespotrebnih gubitaka rundi, odjavili smo se s računala te smo se zaputili prema izlazu. Iako se bližio kraj dana, sjeli smo u automobil i krenuli na drugi kraj grada u Hall of Game igraonicu.

Hall of Game

Nakon otprilike 40 minuta putovanja u zapadni dio grada, stigli smo do novog Z centra, smještenog kraj Španskog. Tamo se na katu nalazi nedavno otvoreni Hall of Game.

Prostor je vrlo velik i odmah ostavlja dojam kako je riječ o "ozbiljnijem" mjestu. Pri ulasku se nalazi dio namijenjen za mobilni gejming (unutar prostora dostupna je 5G mreža A1 Hrvatska), poseban prostor za VR, pozornica za e-sports turnire i jako puno kauča ispred kojih se nalaze PlayStation 5 konzole.

Budući da smo već dva sata proveli igrajući se na računalu, ovog smo puta za 25 kuna odlučili provesti sat vremena uz FIFU 2022 na PlayStationu 5 (dodatni se kontroler naplaćuje 10 kuna po satu)

Cjenik Hall of Game. Foto: Matej Markovinović/Bug
Cjenik Hall of Game. Foto: Matej Markovinović/Bug

Na svakoj se konzoli nalazi različiti set videoigara, stoga smo dobili onu na kojoj su najnoviji sportski naslovi. Zavalili smo se u žuti kauč i primili kontroler u ruke... U vrijeme našeg boravka, kasni poslijepodnevni sati radnog dana, igraonica je bila gotovo prazna. Od 50 vrhunskih računala i 11 PlayStation 5 konzola, samo su dva mjesta bila zauzeta, uključujući naravno i naše.

Nakon napetih utakmica Southamptona i Arsenala te Hajduka i Dinama, vrijeme za igranje isteklo je brzinom svjetlosti. Za kraj smo odlučili još jednom prošetati po cijeloj igraonici diveći se veličini i opremi koja se tamo nalazi, jedino što nam je nedostajalo su - igrači.  

Je li tome razlog lokacija ili smještaj unutar novog šoping centar koji tek treba steći svoju pobliku ili možda nešto više cijene za igranje na računalu (35 kuna sat vremena) nego li u drugim igraonicama, teško je reći. Uočljivo je da se voditelji igranice trude privući publiku, pa nude HoG članstva pri čemu korisnici dobivaju razne pogodnosti i popuste, a na recepciji se može pronaći i časopis u kojem se nalazi kupon za jedan sat igranja gratis. Sadržaji i oprema koji se nude  svakako su najkvalitetniji u Zagrebu.