Boston Dynamics najavljuje još boljeg "životinjskog" robota

Roboti koji se kreću poput ljudi i životinja specijalnost su ove kompanije. Najnoviji uradak izgleda potpuno fascinantno

Sandro Vrbanus srijeda, 15. studenog 2017. u 12:35

Ponekad je dovoljno samo 20-ak sekundi videa da vam dočara trud stotina inženjera i stručnjaka, te da shvatite koliko je tehnologija napredovala u posljednje vrijeme – čak i bez nekog dodatnog opisa. No, pokušat ćemo ukratko pojasniti o čemu je riječ prije nego vas uputimo na gledanje spomenutog videa.

Kompanija Boston Dynamics, nekada u vlasništvu Googlea, a sada japanskog SoftBanka, specijalizirala se za izradu robota koji se kreću poput životinja i ljudi. Prvi njihov uradak koji je privukao veliku pažnju bio je još 2005. transportni robot BigDog, a cijeli niz njihovih pokušaja financiran je od strane američke vojne agencije DARPA. U posljednjih desetak godina prikazali su niz humanoidnih i sličnih rješenja, koja su donosila velika poboljšanja u načinu robotskog hodanja.

ako izgleda kao pas, kreće se kao pas i glasa se kao pas...

Najnoviji robot Boston Dynamicsa naziva se SpotMini, a najbolje bi ga se moglo opisati kao robotskog psa. Ništa o njemu dodatno se ne zna, ali iz priloženog videa može se vidjeti nevjerojatno dobro oponašanje kretanja i ponašanja psa, a čini se i da je i veličinom otprilike jednak odraslom njemačkom ovčaru.

Tijelo robota potpuno je zatvoreno, iz njega "vire" tek poneki senzor, kamera, i elegantne i vrlo pokretljive noge. Riječ je, očito, o potpuno dovršenom i zaokruženom proizvodu o kojem bismo sve detalje mogli doznati uskoro. Ekipa Boston Dynamicsa za sada je vrlo tajnovita oko ovog projekta, a u dva dana najavni je video pogledalo preko 3,5 milijuna ljudi. Pridružite se i vi njima, isplati se: