Hyundai napravio robota na četiri kotača koji može štošta toga nositi

Osim Hyundaija, tvrtke poput Honde i Toyote također su se okušale u razvoju robota koji bi uveliko mogli olakšati život osobama s invaliditetom ili starijima

Matej Markovinović nedjelja, 19. prosinca 2021. u 06:00

Južnokorejski Hyundai slavu je stekao proizvodeći automobile, no njihov je najnoviji stroj ipak nešto manjih dimenzija. Riječ je, naime, o MobED-u (Mobile Eccentric Droidu), robotu na četiri kotača dizajniranom da pomoću njega prenesete razne stvari, od poštanskih paketa, pa sve do kolica za malu djecu.

Hyundaijev je robot dug 67 centimetara i širok 60 centimetara te ima četiri 12-inčne gume koje se zasebno mogu kontrolirati pomoću tri motora koji se nalaze na kraju svake osovine. Zahvaljujući složenom ovjesu, središnja se platforma može nagnuti u bilo kojem smjeru, što omogućava MobED-u da vješto podešava kut svog tereta kada je to potrebno.

Foto: Hyundai
Foto: Hyundai

Iz tvrtke navode da MobED može postići najveću brzinu od 30 kilometara na sat i da može voziti četiri sata s jednim punjenjem. Međutim, kako ističe The Verge, Hyundai u svojoj službenoj najavi uopće ne spominje senzore ili kamere, pa trenutno nije poznato kako će se njihov robot kretati i dolazi li s nekim softverom za autonomnu vožnju.

Nadalje, Hyundai zapravo naziva MobED-a „platformom za mobilnost“ te u priopćenju navodi da ga želi prodati industrijskim partnerima koji će ga prilagoditi specifičnoj upotrebi. Osim toga, tvrtka smatra da bi buduće verzije ovoga robota mogle čak prevoziti starije osobe ili osobe s invaliditetom, što bi moglo biti izrazito korisno.

 

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Bežične over-ear BT slušalice

JBL LIVE 500BT

JBL Signature zvuk, handsfree pozivi, 50mm driveri, podrška za Google voice i Amazon Alexa glasovnu asistenciju, Ambient Aware i TalkThru tehnologija, odvojivi kabel s upravljačem i mikrofonom, trajanje baterije 30h, 18–20.000 Hz, 32 ohma.

849 kn 1.149 kn Kupi

BT prijenosni zvučnik s IPX7

MARSHALL EMBERTON BT

True Stereophonic, jedinstveni oblik višesmjernog zvuka Marshalla. 20+ sati prijenosnog vremena reprodukcije. Kombinacija suvremene tehnologije s kultnim Marshallovim dizajnom kako bi pružio snažan zvuk, a zadržao klasičan izgled, 60 Hz - 20 kHz, 20 W.

999 kn 1.299 kn Kupi