Hyundai napravio robota na četiri kotača koji može štošta toga nositi

Osim Hyundaija, tvrtke poput Honde i Toyote također su se okušale u razvoju robota koji bi uveliko mogli olakšati život osobama s invaliditetom ili starijima

Matej Markovinović nedjelja, 19. prosinca 2021. u 06:00

Južnokorejski Hyundai slavu je stekao proizvodeći automobile, no njihov je najnoviji stroj ipak nešto manjih dimenzija. Riječ je, naime, o MobED-u (Mobile Eccentric Droidu), robotu na četiri kotača dizajniranom da pomoću njega prenesete razne stvari, od poštanskih paketa, pa sve do kolica za malu djecu.

Hyundaijev je robot dug 67 centimetara i širok 60 centimetara te ima četiri 12-inčne gume koje se zasebno mogu kontrolirati pomoću tri motora koji se nalaze na kraju svake osovine. Zahvaljujući složenom ovjesu, središnja se platforma može nagnuti u bilo kojem smjeru, što omogućava MobED-u da vješto podešava kut svog tereta kada je to potrebno.

Foto: Hyundai
Foto: Hyundai

Iz tvrtke navode da MobED može postići najveću brzinu od 30 kilometara na sat i da može voziti četiri sata s jednim punjenjem. Međutim, kako ističe The Verge, Hyundai u svojoj službenoj najavi uopće ne spominje senzore ili kamere, pa trenutno nije poznato kako će se njihov robot kretati i dolazi li s nekim softverom za autonomnu vožnju.

Nadalje, Hyundai zapravo naziva MobED-a „platformom za mobilnost“ te u priopćenju navodi da ga želi prodati industrijskim partnerima koji će ga prilagoditi specifičnoj upotrebi. Osim toga, tvrtka smatra da bi buduće verzije ovoga robota mogle čak prevoziti starije osobe ili osobe s invaliditetom, što bi moglo biti izrazito korisno.