Robotika

Prezentacija Optimusa, Teslinog humanoidnog robota nataknutog na šipku

Igor Berecki subota, 1. listopada 2022. u 18:09

Tesla će prema najavama Elona Muska za tri do pet godina biti spremna prihvatiti masovne narudžbe za Optimusa, inteligentnog robota s ljudskim obličjem. Ne zna se je li u cijenu uključen i stalak.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk je jučer (30.09.2022.) u Palo Altu prikazao Optimus, prototip humanoidnog robota s umjetnom inteligencijom, najavljujući kako će Tesla, kompanija do sada poznata kao jedan od vodećih svjetskih proizvođača električnih vozila, u budućnosti proizvesti milijune primjeraka Optimusa i prodavati ih po cijeni manjoj od 20.000 dolara, što je jedva trećina cijene Teslinog modela Y.

Ples na šipki

Prezentacija je – koliko se može vidjeti na svježim snimkama uploadanim na društvene mreže – bila tipično muskovska: nakon što je tjednima i mjesecima spektakularno najavljivao Optimusa, uključivši groteksni happening na kojem je živi plesač odjeven u bijeli spandex-kombinezon s kacigom robota otplesao par minuta karikiranim kretnjama nalik na korake twista i charlestona, na jučerašnoj prezentaciji u okviru Teslinih AI Days 2022. (koja je najavljena kao prikazivanje konačne, „ozbiljne“ verzije robota), ipak se došlo i korak dalje. I doslovce samo korak: Optimus je pred publiku izašao načinivši nekoliko koraka i podigavši ruke u trijumfalnu gestu dostojnu Oca Domovine.

U drugoj "rundi" predstavljanja prikazana je verzija koja je dizajnerski bliža konačnom obliku Optimusa, no tada je bilo je potrebno pet snažnih momaka kako bi na pozornicu fizički izgurali humanoidnog robota -- nataknutog na stalak.

Dakle, i dalje nije viđeno puno od obećanog Optimusovog "...samostalnog hoda, govora, interakcije, hvatanja predmeta", pa čak ni komičnog plesa. I napredniji Optimus je, nakon što su ga pomalo nespretno izgurali na pozornicu, načinio tek pokret rukom nalik mahanju publici i potom podigao obje noge u zrak (pritom otkrivajući kako mu je u stražnjicu zabodena nosiva šipka). I to je bilo sve od njega.

Da bi utisak prijevremenosti ove prezentacije bio još izraženiji, Musk je taj pomalo smiješni igrokaz popratio izjavom kako očekuje da će Tesla za tri do pet godina biti spremna prihvatiti narudžbe za Optimusa. Ukratko je opisao planove za razvoj robota kao masovnog proizvoda tijekom idućih deset ili nešto više godina, što je – sve tako oskudno i pomalo neuvjerljivo – ipak bila do sada najdetaljnije prezentirana vizija o budućnosti posla za kojega je još prošle godine najavljivao kako će Tesli u budućnosti donositi više prihoda od njenih električnih vozila.

Od električnih automobila do pametnih čovjekolikih robota

Željno iščekivano otkrivanje prototipa robota u Teslinom uredu u Palo Altu u Kaliforniji bilo je dio onoga što je Musk opisao nastojanjem da se Tesla vidi kao lider u području razvoja umjetne inteligencije, a ne samo kao tvrtka koja proizvodi "cool automobile".

Eksperimentalni testni robot za kojega je rečeno da je definitivno osmišljen u veljači 2022., izašao je mahati okupljenima (ne, nije izašao, sorry… iznesen je), a u pozadini je paralelno prikazivan video na kojem Optimus obavlja jednostavne zadatke poput zalijevanja biljaka, nošenja kutija i podizanja metalnih šipki. Zašto takva prezentacija Optimusovih mogućnosti nije učinjena uživo, a ne tek prikazana na snimkama, nije objašnjeno. Musk je samo rekao kako ovaj uživo prikazani robot bitno bliži onome kojega se planira staviti u proizvodnju, pa je zato morao biti postavljen na platformu i polako mahati publici. Dodao je kako će za nekoliko tjedana moći i hodati. „Ima još puno posla kako bi se Optimus poboljšao“, dodao je Musk. „Mislim da će Optimus za pet ili deset godina biti nevjerojatan, posebice njegov um.“

Prema Muskovim riječima, postojećim humanoidnim robotima „...nedostaje mozak“, a time i sposobnost da samostalno rješavaju probleme. U tom svjetlu je i najavio kako bi Optimus trebao biti „izuzetno sposoban robot“, kojega Tesla namjerava proizvoditi u milijunima primjeraka.

Drugi proizvođači automobila, uključujući Toyotu Motors i Honda Motors, razvili su prototipove humanoidnih robota sposobnih za komplicirane stvari poput preciznog ubacivanja košarkaške lopte, a proizvodni roboti iz ABB-a i drugih glavni su oslonac u proizvodnji automobila. No, Tesla je jedina tvrtka koja najavljuje dizajn i proizvodnju robota koji bi se mogli koristiti kao radnici na tvorničkim poslovima, ali istovremeno biti tako svestrani da bi mogli biti ponuđeni i za masovno tržište, za domaćinstva, pa čak i kao „životni partneri“ nemoćnima i osamljenima.

Masovna proizvodnja za transformaciju civilizacije

Optimus (koji nosi i nadimak „Tesla bot“) će u idućoj generaciji koristiti komponente dizajnirane u sâmoj Tesli, uključujući bateriju od 2,3 kWh koja se nalazi u trupu robota, te sustav čipova i motore za pokretanje njegovih udova. Robot je dizajniran da teži 73 kg. Teslini inženjeri, koji su kao i Musk svi nosili crne majice kratkih rukava sa slikom metalnih robotskih ruku koje prave oblik srca, opisali su kako su razvili značajke robota - uključujući složene radnje poput kretanja prstiju - s fokusom na smanjenje troškova proizvodnja.

„Pokušavamo slijediti najbržu proizvodnu putanju do konačnog proizvoda, korisnog robota koji se može proizvesti u masovnim količinama“, rekao je Musk. „Razvojem posla s robotikom, Tesla pomiče granice privlačnosti za investitore i klimatske aktiviste obvezujući se da će 'ubrzati prijelaz svijeta na održivu energiju'. No, Optimus za sada još nije izravno u skladu s promoviranjem održive energije“, priznao je Musk.

Razvoj Testa-bota (Optimusa) od prošlogodišnjeg koncepta do verzije prikazane na jučerašnjoj prezentaciji
Razvoj Testa-bota (Optimusa) od prošlogodišnjeg koncepta do verzije prikazane na jučerašnjoj prezentaciji

Za one koji se – poput autora ovoga teksta – pitaju zašto je uopće prezentiran ovakav pred-prototip koji ne pokazuje nijedno od svojstava i sposobnosti koje su obećane, Musk je rekao da je primarna svrha ovoga happeninga regrutiranje novih radnika – programera, inženjera i ostalih koji su voljni uložiti svoje znanje i rad u razvoj humanoidne umjetno inteligentne robotike. Inženjeri koji su izgurali Optimusa na pozornicu publici su detaljno opisali proces kojim su dizajnirane šake robota, kao i tehnologiju simulacije sudara korištenu za testiranje sposobnosti robota da podnosi padove bez značajnih oštećenja.

Musk je na kraju dodao da masovna proizvodnja i prodaja inteligentnih čovjekolikih robota ima potencijal „…transformirati civilizaciju i stvoriti budućnost obilja, budućnost bez siromaštva“.

Mješovite recenzije

Mnoge od prvih reakcija na Twitteru su pozitivne, popraćene isticanjem Teslinih napora u razvoju projekta Optimus od kolovoza prošle godine, kada je bio najavljen onim komičnim trikom u kojem plesač u spandex-odijelu simulira humanoidnog robota. Međutim, ima i solidan broj ne baš oduševljenih komentara.

Henri Ben Amor, profesor robotike na Sveučilištu Arizona State, komentirao je kako je Muskova ciljana cijena od 20.000 dolara „povoljna ponuda“, budući da se trenutno troškovi proizvodnje humanoidnih robota kreću oko 100.000 dolara. „Ipak, vidljivo je da postoji znatna razlika između naših očekivanja, njihovih ambicija i onoga što su realno predstavili", rekao je  Ben Amor. „Obećana cijena je u redu, ali kada je riječ o spretnosti, brzini, sposobnosti stabilnog hoda i tako dalje, na razvoju Optimusa ima još puno posla.“

Aaron Johnson, profesor strojarstva na Sveučilištu Carnegie Mellon, komentirao je kako je potreba za ovakvim tipom robota diskutabilna. „Ono što je impresionira jest brzina kojom su u Tesli došli do ove razine razvoja projekta. No, ono što je još uvijek nejasno je odgovor na pitanje Optimusove praktične korisnosti: koja bi trebala biti njegova namjena, a da pritom opravdava serijsku proizvodnju u milijunima primjeraka?“, rekao je Johnson.

Teslini predstavnici su na prezentaciji raspravljali i o svojoj dugo najavljivanoj i još duže odgađanoj AI-tehnologiji robotske samoupravljivosti. Programeri koji rade na razvoju softvera za samostalno donošenje odluka u najavljenim samovozećim automobilima (a sada temeljne značajke tih algoritama primjenjuju na Optimusa) opisali su kako je softver predviđen da samostalno odabire buduće radnje na temelju informacija o zadanom zadatku i trenutnim uvjetima okoliša, kao što je primjerice „odluka“ samovoznog taksija kada se uključiti u promet, te kako kod Optimusa rade na dodatnom ubrzanju računalnog procesa donošenja odluka.

Nakon što je u svibnju izjavio da će Tesla, trenutno najvrjedniji svjetski proizvođač automobila "vrijediti nulu" bez postizanja potpune sposobnosti samoupravljanja vozila, Musk je jučer rekao da se Tesla suočava sa sve većim regulatornim i tehnološkim preprekama, ali da očekuje kako će beta-testiranje potpune sposobnosti samoupravljanja Teslinog autonomnog vozila biti spremno za globalno predstavljanje do kraja 2022.

Nadajmo se da na tom globalnom predstavljanju vozilo neće na pozornicu dovući pet teglećih goveda, nego će se dokotrljati posve samostalno.