Službeno je - otkazano ovogodišnje izdanje sajma E3 zbog koronavirusa

Kao i velik broj ostalih događanja u igraćoj industriji koje su odgođene ili otkazane zbog koronavirusa, Electronic Entertainment Expo slijedi isti primjer

Mateja Šop srijeda, 11. ožujka 2020. u 13:30

Prvi sajam E3, punog naziva Electronic Entertainment Expo, održao je 11. svibnja 1995. godine, a po prvi put u četvrt stoljeća se ovaj sajam neće održati. U sitnim noćnim satima je Devolver Digital, koji već par godina imaju svoju verziju sajma na parkiralištu blizu lokacije na kojoj se E3 održava, objavio sljedeći cvrkut:

Nakon toga je ostatak igraće industrije počeo pričati i nagađati o tome šali li se ovaj izdavač poznat po šalama ili će ESA zbilja otkazati najznačajnije događanje u igraćoj industriji. Razni anonimni izvori su u međuvremenu također rekli da odgoda samo što nije službeno potvrđena, a organizatori su zakazali objavu za 17:30 sati.

Iako je koronavirus kap koja je prelila čašu, vijesti koje su počele kružiti oko sajma E3 već neko vrijeme nisu dobre. Otkad su procurile informacije velikog broja novinara i polaznika, stvari su krenule nizbrdo. Sony je već treću godinu rekao da će preskočiti tradicionalnu prezetaciju na pozornici i ugledali su se na Nintendo i njihove Direct prezentacije. Već kad smo kod Nintenda, ni oni par godina nemaju tipičnu prisutnost na sajmu, iako su za ovu godinu planirali svašta pokazati posjetiteljima. EA također svoje prezentacije održava van samog sajma već od 2016. godine, a kompanija koja je trebala unijeti dašak svježine u sajam je prošlog tjedna rekla da odustaje od sudjelovanja, kao što je jedan od poznatijih ljudi u igraćoj industriji, Geoff Keighley, rekao da ove godine neće pomoći u organizaciji.

Do sada su zbog virusa COVID-19 otkazani GDC, na PAX East nisu došle sve kompanije koje su trebale, a sigurno će taj popis biti veći zato što sve više država proglašava izvanredno stanje. Kakve će ovo posljedice imati na 2020. godinu u igraćoj industriji zasad je još teško reći, ali čini se da bi Microsoft i Sony mogli odgoditi izdavanje svojih novih konzola, dok neki developeri smatraju kako će se otkazivanje sajmova kao što su GDC i E3 osjećati dugo godina.

DOPUNA IZVORNE VIJESTI:

Službeno je, ESA je otkazala ovogodišnje izdanje sajma E3 zbog straha oko koronavirusa. Na službenim stranicama stoji sljedeća izjava:

"Nakon savjetovanja s našim kompanijama članicama oko zdravlja i sigurnosti svih u igraćoj industriji - naših fanova, zaposlenika, izlagača i dugogodišnjih E3 partnera - donijeli smo tešku odluku i odlučili otkazati E3 2020, koji se trebao održati između 9. i 11. lipnja u Los Angelesu.

Zbog sve veće zabrinutosti oko virusa COVID-19 smatramo da je to najbolje što smo mogli napraviti za vrijeme do sada neviđenog globalnog stanja. Veoma smo razočarani što ne možemo održati ovo događanje za naše fanove i one koji nam pružaju podršku, ali znamo da je ovo ispravna odluka donesena na temelju informacija koje trenutno imamo.

Naš tim će direktno kontaktirati izlagače i posjetitelje o vraćanju cijelog iznosa uplata.

Također, s partnerima i članovima razmatramo opcije za koordiniranje online iskustva kako bismo prikazali sve najave i vijesti iz igraće industrije u lipnju 2020. Sve novosti objavit ćemo na portalu E3Expo.com.

Zahvaljujemo svima koji su s nama podijelili mišljenja o promjenama koje bi E3 ove godine trebao uvesti. Veselimo se što ćemo vam za E3 2021 godine pružiti tu novu viziju koje će okupiti fanove, članove medija i industriju u prikazu koji slavi globalnu industriju video igara."

Uz službenu potvrdu o otkazivanju najvažnijeg sajma, Microsoft i Ubisoft objavili su kako će oni održati svoje prezentacije i novosti online, a obje kompanije su poručile kako će više znati reći u narednim tjednima. I jedni i drugi su uvijek imali veliku prisutnost na sajmu E3 i čuvali većinu svojih najvažnijih najava za taj sajam, pa ćemo vidjeti kada će podijeliti ovo što imaju.