Nakon više od 20 godina postojanja, sajam E3 je i službeno ugašen za sva vremena

Nakon par teških godina i najavljenog povratka u prijašnjem formatu, Entertainment Software Association je objavio kako se sajam E3 više neće održavati

Damir Radešić srijeda, 13. prosinca 2023. u 12:31

Premda je mijenjao oblik u kojem se održavao, sajam E3 u Los Angelesu je do 2017. godine bio okupljanje koje je uživo privlačilo najviše posjetitelja i izlagača, no tu je titulu od njega 2018. preuzeo njemački Gamescom. Uz izuzetak 2007., E3 je imao kontinuirani raspored od 1995. pa sve do 2019. kada je posljednji put otvorio svoja vrata, a kako svi znamo, naredne godine je svijet poharao COVID zbog čega su otkazivana sva okupljanja, pa tako i voljeni E3. Prije dvije godine je ESA pokušala s digitalnim formatom što je rezultiralo polovičnim uspjehom, a prošle ga ponovo nije bilo.

Iako smo slušali obećanja o uskrsnuću, E3 je očito mrtav za sva vremena. Naime, ove je godine uz pomoć ekspertnog tima ReedPop koji su specijalizirani za organizaciju masovnih manifestacija poput PAX-a, ESA je planirala povratak u vidu sajma E3 2023 u starom obliku, no ubrzo su svoje prisustvo odmah otkazala praktički sva veliki imena poput Microsofta, Sonyja i Nintenda, dok su neki izdavači ipak pričekali razvoj situacije i naknadno to odlučili napraviti, poput primjerice Ubisofta.

Logična je odluka bila otkazati čitavu stvar, a u rujnu ove godine je nakon otkazivanja partnerstva s ReedPopom, ESA potvrdila da sajma neće biti ni iduće godine zbog navodne reorganizacije poslovanja i pripreme velikog povratka 2025.

Svježom objavom na Twitteru, ESA je napokon prihvatila poraz i objavila oproštajnu objavu. "Nakon više od dva desetljeća sajma E3, od kojih je svaki bio veći od prethodnog, došlo je vrijeme za reći zbogom. Hvala za uspomene", kaže ESA u objavi koju završava gamerskim pozdravom GGWP.

Premda nam je svima jasno da je izdavačima daleko lakše (i jeftinije) doći do potrošača na pristupačnije načine, susreti uživo imaju svoju posebnu draž u što smo se opetovano uvjerili na nedavno održanom zagrebačkom Reboot Infogameru, te je nemoguće ostati ravnodušan na ovakve vijesti.