Američki obavještajci savjetuju građanima da ne koriste Huawei i ZTE mobitele

Direktori šest američkih obavještajnih agencija izrazili su nepovjerenje prema kineskim proizvođačima zbog rizika od prisluškivanja

Sandro Vrbanus četvrtak, 15. veljače 2018. u 11:46

Kineski proizvođači mobitela Huawei i ZTE našli su se pod velikim i ozbiljnim kritikama upućenima od strane šest šefova obavještajnih agencija iz SAD-a. Direktori agencija među kojima su i FBI, CIA i NSA, izrazili su svoje nepovjerenje prema navedenim kineskim kompanijama zbog veza s tamošnjim vlastima. Iz istih razloga naveli su i da ne bi preporučili građanima SAD-a da koriste mobitele ovih proizvođača.

Ove izjave plasirane su u sklopu istrage koja traje u američkom Senatu

Najveću zabrinutost izazova činjenica da bi putem Huaweija i ZTE-a kineske vlasti i obavještajne agencije mogle pristupiti podacima o korisnicima ili o telekomunikacijskom sustavu SAD-a. Davanje ovakvog pristupa Kinezima nosi rizik od preuzimanja kontrole nad infrastrukturom, krađe ili mijenjanja osjetljivih podataka, te od obavljanja neprimjetne špijunaže, kažu obavještajci.

Iz Huaweija su u priopćenju odbacili ove sumnje i naveli kako njihovi uređaji ne nose ništa veći rizik nego oni bilo kojeg drugog proizvođača, prenosi CNBC.