AV-Test objavio popis najboljih antivirusnih rješenja za Android

Njemački institut AV-TEST objavio je popis najboljih antivirusnih rješenja za Android, prvo mjesto sa 13 osvojenih bodova dijele osam tvrtki, a među lošijima se pokazao Google Play Protect

Stjepan Bilić ponedjeljak, 24. prosinca 2018. u 18:02

Njemački institut AV-TEST objavio je popis najboljih antivirusnih rješenja za uređaje temeljene na Androidu. Testiranje je odrađeno tijekom studenog, a rezultati istog su objavljeni krajem prosinca 2018. godine.

Kako bi otkrio koje je antivirusno rješenje na tržištu najbolje za uređaje s Androidom, AV-TEST je morao suziti izbor te je testirao one najpopularnije. Svaki od njih je prošao kroz rigorozne testove kod kojih se ocjenjivala zaštita koju pružaju, njihova upotrebljivost te funkcije kojima su opremljeni.

Ono što pomalo iznenađuje – prvo mjesto na ljestvici najboljih ne dijele dvije ili tri tvrtke, već njih osam. Maksimalan broj bodova, njih 13 uspjela su osvojiti antivirusna rješenja - Trend Micro Mobile Security, Tencent WeSecure, Symantec Norton Mobile Security, Sophos Mobile Security, McAfee Mobile Security, Kaspersky Lab Internet Security, G Data Internet Security i Bitdefender Mobile Security.

AV-TEST je navedenim antivirusnim rješenjima dodijelio po šest bodova za ime zaštite i upotrebljivosti, te jedan dodatni bod za funkcije kojima su opremljeni. Ono što posebno iznenađuje je loš rezultat Googleovog antivirusnog rješenja Play Protect kojim provjerava aplikacije postavljene na Google Play. Google je na ime zaštite i funkcija dobio nula bodova, a na ime upotrebljivosti 4,5 boda. Buduči da je ovo bio ujedno i najgori rezultat na testu – Google Play Protect nije dobio AV-TEST certifikat.

Kako su prošla ostala antivirusna rješenja na ovom testu možete vidjeti u prilogu. Kako bi AV-TEST ostao neutralan, odnosno kako ga se ne bi moglo optužiti da neka antivirusna rješenja preferira više nego druga, sva testirana antivirusna rješenja su poredana abecednim redom. Shodno tomu, prvo mjesto na popisu ne znači i da je dotični softver i najbolji.

Bez obzira koristite li neki od navedenih antivirusa, nije zgorega svaki put prije instalacije neke aplikacije provjeriti kakva sve prava i dozvole traži te kakva joj je ukupna ocjena na Google Playu. Također obratite pozornost i na komentare drugih korisnika.