Garmin je navodno hakerima platio milijunsku otkupninu za kriptirane podatke

Veliki hakerski napad paralizirao je Garminove cloud usluge ali i interne sustave na nekoliko dana. Prema dostupnim informacijama, kompanija je na kraju ucjenjivačima platila za dekripcijski ključ

Sandro Vrbanus utorak, 4. kolovoza 2020. u 19:35

Prije desetak dana Garmin je bio žrtvom prilično ozbiljnog sigurnosnog incidenta, kada su hakeri uspjeli provaliti u njihove sustave i tamo pokrenuti ucjenjivački malware. Tada se doznalo kako je riječ bila o ransomwareu WastedLocker, koji je moguće prilagoditi, te koji je u stanju zaobići i neke uobičajene zaštite od ove vrste napada.

Nakon nekoliko se dana pojavila i informacija o otkupnini od 10 milijuna dolara koje su napadači tražili za dekripcijski ključ. Nakon napada, koji se dogodio 23. srpnja, Garmin danima nije uspijevao oporaviti svoje sustave, a potom je 27. srpnja primijećeno da se dijelovi sustava polako vraćaju u funkciju.

Plati pa otključaj

Portal Bleeping Computer, koji je prvi doznao da o kojem je malwareu riječ i donio informaciju o višemilijunskoj traženoj otkupnini, sada je doznao i da je Garmin u konačnici dobio ključ za dekripciju svojih podataka. Iz kompanije poznate po svojim sportskim satovima i GPS navigacijskim sustavima službenih informacija nema, no vrlo je izgledno kako su za taj ključ ipak hakerima platili traženi iznos, ili barem njegov dio – na drugi način bilo bi gotovo nemoguće doći do istoga.

Skripta za dekriptiranje koje su se domogli u Bleeping Computeru pokazuje da je radila već 25. srpnja, što bi značilo da je Garmin samo dan ili dva nakon napada postigao dogovor o otkupnini. Informaciju o plaćenoj otkupnini u visini od nekoliko milijuna dolara potvrdili su i drugi neovisni izvori.Multiroom Hi-Res WiFI zvučnik

DENON Home 250

Internet radio, Heos, Alexa, Airplay 2, Bluetooth

3379 kn Kupi

Gramofon sa predpojačalom

DENON DP-300F black

Masivna baza za smanjenje vibracije, aluminijska izrada, MM zvučnica

2199 kn 2990 kn Kupi