Microsoft i partneri stali na kraj najvećoj online kriminalnoj organizaciji

Botnet mreža Necurs kojom su izvođeni milijuni cyber napada meta je velike sigurnosne akcije Microsofta i partnera u 35 zemalja diljem svijeta

Sandro Vrbanus srijeda, 11. ožujka 2020. u 13:30

Microsoft je na svojem blogu objavio kako su, zajedno s partnerima u 35 zemalja svijeta, uspjeli srušiti veliku botnet mrežu računala Necurs, najveću ove vrste na Internetu. Ovaj je uspjeh rezultat čak osmogodišnjeg planiranja i u konačnici je bio uspješan – kriminalci koji su se godinama služili ovom mrežom za pokretanje kibernetičkih napada više ne mogu za te svrhe koristiti njezine ključne dijelove.

Osam godina priprema

Procjenjuje se kako se botnet mreža Necurs proširila na preko devet milijuna računala u svijetu, te ih koristila za lansiranje raznih napada. Korištena je od 2012. godine za, primjerice, širenje trojanaca i ransomwarea, pokretanje raznih prijevara, krađu podataka, instaliranje alata za ilegalno rudarenje kriptovaluta, izvođenje DDoS napada, kao i masovnu distribuciju spam e-maila.

Microsoft kaže kako su tijekom analiziranja mreže primijetili da je samo jedno računalo u njoj, primjerice, tijekom 58 dana promatranja poslao 3,8 milijuna spam poruka prema 40,6 milijuna potencijalnih žrtava.

Vjeruje se da su Necursom upravljali ruski kriminalci. Microsoft je prošloga tjedna dobio dozvolu od američkog suda da preuzme infrastrukturu ove botnet mreže smještenu u SAD-u, a sada rade i na onemogućavanju daljnjeg širenja, registriranja novih domena i ponovnog pokretanja sličnih napada.