Nećete vjerovati, pronađena je još jedna ranjivost u Flashu

Iz Adobea su potvrdili nalaze Kaspersky Laba da je novi propust omogućavao izvršavanje koda na napadnutim računalima

Sandro Vrbanus utorak, 17. listopada 2017. u 13:38

Ruski sigurnosni stručnjaci iz kompanije Kaspersky Lab otkrili su nedavno novu, do sada nepoznatu, ranjivost u Adobeovom Flashu. Kao i nebrojeno puta do sada, Flash je omogućavao napadačima preuzimanje kontrole nad računalom na kojem je instaliran te izvršavanje proizvoljnog malicioznog koda. Ranjivost je primijećena na inačicama Flasha za Windowse, macOS, Linux i Chrome OS, a iz Adobea su potvrdili i da postoji "exploit" koji su hakeri koristili kako bi iskoristili ovaj propust.

Iz Kaspersky Laba kažu da su problem otkrili tijekom praćenja aktivnosti hakerske skupine BlackOasis koja je aktivno koristila ovaj propust da bi distribuirala maliciozni program poznat kao FinSpy ili FinFisher. Njega, pak, često koriste državne obavještajne agencije u svrhe nadzora i "prisluškivanja" građana.

Iz Adobea su odmah izdali i zakrpu za ovaj sigurnosni propust (CVE-2017-11292), pa svim korisnicima koji imaju neku od starijih verzija Flash Playerapreporučuju da hitno nadograde svoje sustave na posljednju inačicu brojčane oznake 27.0.0.159. Barem do neke sljedeće kritične zakrpe.

Inače, i sam Adobe svjestan je da je Flash kao takav relikt prošlosti, pa su mu odlučili skratiti muke, što će se dogoditi krajem 2020. godine.