Njemački studenti otkrili ranjivost Tesle i aktivirali 'Elon mode'

Za aktiviranje 'Elon modea' u Tesli potrebni su alati u vrijednosti od 600 eura i specifično tehničko znanje. Upravo to učinila su trojica studenata s Tehničkog sveučilišta u Berlinu

Matej Markovinović petak, 29. prosinca 2023. u 20:19
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Trojica studenata s Tehničkog sveučilišta u Berlinu uspjeli su „natjerati“ Teslinog asistenta u vožnji da aktivira način rada „Elon mode“ te su tako pristupili povjerljivim informacijama tvrtke. Navodno svi Teslini modeli automobila imaju ovakvu vrstu ranjivosti.

Kako prenosi Spiegel, studenti Christian Weling, Niclas Kühnapfel i Hans-Niklas Jacob, uspjeli su alatima koji koštaju oko 600 eura inducirati kratki dvosekundni pad napona za 560 milivolti i rootati tiskanu pločicu Teslinog autopilota. Upravo im je taj pad napona omogućio izdvajanje proizvoljnog koda i korisničkih podataka iz sustava, uključujući, među ostalom, i kriptografske ključeve.

Studenti su čak dobili pristup videu kojeg je prijašnji vlasnik vozila uklonio, a saznali su i koje podatke Tesla prikuplja kako bi istrenirala svoj AI. Na kraju svega, uspjeli su uključiti i „Elon mode“, značajku koja omogućuje vozilima samostalnu vožnju bez ikakvog nadzora vozača.

No, iako se smatra da svi Teslini automobili imaju ovakvu vrstu ranjivosti, ovakav pothvat zahtjeva specifično tehničko znanje pa ga nije tako jednostavno izvesti. Bilo kako bilo, studenti su ovim eksperimentom pobliže objasnili Teslinu sigurnosnu arhitekturu te nedostatke u njihovom sustavu autopilota.

Više o tome pogledajte na sljedećoj poveznici.