Velike tehnološke kompanije potpisale "Ženevsku konvenciju" o kibernetičkoj sigurnosti

34 velike svjetske tehnološke kompanije potpisale su sporazum kojim se obvezuju na sprječavanje cyber napada i zaštitu korisnika

Sandro Vrbanus srijeda, 18. travnja 2018. u 12:42

Cybersecurity Tech Accord naziv je dokumenta koji su jučer potpisale 34 velike svjetske tehnološke kompanije, a koji se bavi internetskom sigurnošću i zaštitom korisnika od zlonamjernih napada, bilo da dolaze od strane cyber kriminalaca ili su sponzorirani od strane država. Tehnološki je sektor ovaj dokument prozvao svojevrsnom "Ženevskom konvencijom" koja ima za cilj izraditi smjernice za sigurnost običnih korisnika Interneta u cijelome svijetu.

Ovaj sporazum ima za cilj i zaštititi integritet čak jednog bilijuna uređaja za koje se očekuje da će u narednih 20 godina biti povezano na Internet

Potpisom na sporazum kompanije su se obvezale na četiri cilja: stvaranje snažnije obrane od kibernetičkih prijetnji, izgradnju dodatnih sigurnosnih kapaciteta, međusobnu suradnju i partnerstva, a možda i najvažnije, dogovorili su da neće pomagati državama da pokrenu napade na nedužne građane ili organizacije. Neke potpisnice sporazuma ove su principe već primjenjivale u svojem radu, no potpisom ovog dokumenta sada se svi javno obvezuju da će prema njemu i postupati.

Potpisnici sporazuma uskoro će održati prvi sastanak u San Franciscu i pritom pozivaju i ostale velike kompanije, poput Applea, Amazona i Googlea da im se pridruže i potpišu ovu konvenciju. Isto tako navijestili su i da će o svim svojim dogovorima i aktivnostima redovito izvještavati javnost.