Za pristup korisničkim računima i uslugama Microsoft više ne uvjetuje lozinku

Umjesto putem inherentno nesigurnog načina prijave putem lozinke, Microsoft sada nudi da se one potpuno izbace i zamijene provjerom identiteta na jedan od četiri ponuđena načina

Sandro Vrbanus četvrtak, 16. rujna 2021. u 11:36

Kombinacija korisničkog imena i lozinke, kakvima se od samih početaka računalstva i Interneta prijavljujemo na sve moguće servise i platforme, ujedno je i jedna od najmanje sigurnih metoda zaštite. Lozinku je moguće izgubiti, hakirati, ukrasti nekome i slično, pa su tech kompanije posljednjih godina ponudile razne sustave dvofaktorske autentifikacije kako bi osnažile zaštitu podataka i računa, povrh samo lozinke za pristup istima.

Budućnost, pak, vrlo vjerojatno ne uključuje nikakve alfanumeričke lozinke i donijet će prijavu na gotovo sve servise na neki od sigurnijih načina – a Microsoft je načinio prvi korak u tom smjeru. Svim korisnicima koji koriste neki od njihovih računa (Outlook, OneDrive, Office 365, itd) omogućili su da potpuno ukinu postojanje lozinke za pristup tim računima.

Zbogom lozinkama

Umjesto da se prebace na dvofaktorsku provjeru, Microsoft nudi korisnicima četiri sigurna načina prijave na korisnički račun, u slučaju da se odluče zauvijek napustiti zastarjelu metodu pamćenja lozinke. Za prijavu na Microsoftove račune i usluge od sada se tako može odabrati jedna od sljedećih metoda:

  1. Aplikacija Microsoft Authenticator. Nju se instalira na mobitel i poveže s korisničkim računom. Prilikom prijave na mobitel stiže notifikacija, jednim dodirom na ekranu ona se može potvrditi i tako se daje pristup računu. Authenticator identitet vlasnika potvrđuje otiskom prsta ili skeniranjem lica.
  2. Windows Hello. Za računala koja to podržavaju, Microsoft može identitet korisnika provjeriti i u Windowse ugrađenim biometrijskim sustavom koji prepoznaje lice ili otisak prsta putem ugrađene web kamere ili čitača otisaka.
  3. Fizički sigurnosni ključići. U slučaju da ih imate ili vam ih je dodijelila tvrtka, oni više neće biti drugi, već jedini stupanj provjere identiteta prilikom prijave.
  4. SMS ili e-mail. Možda i najjednostavniji način je uključiti opciju da vam kod svake prijave na račun Microsoft pošalje jednokratni kod putem poruke ili e-maila.

Za trajno uklanjanje lozinke povezane s Microsoftovim uslugama, posjetite account.microsoft.com, prijavite se, te u odjeljku Security potražite Advanced security options. Tamo uključite funkciju Passwordless account i odaberite metodu kojom ćete zamijeniti svoju lozinku "password123" ili sličnu.