Microsoft Authenticator - obvezna oprema za sve koji imaju i koriste Microsoftov korisnički račun

Premda je jedna od ključnih mogućnosti ove aplikacija generiranje kodova pri korištenju provjere u dva koraka, Microsoft Authenticator je od svojih ranih početaka prilično uznapredovao te nudi i neke dodatne značajke kao i mogućnost prijave uz Microsoftov račun bez potrebe za lozinkom…

Matija Gračanin petak, 23. travnja 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Microsoft Authenticator 
Namjena Aplikacija za potvrdu u dva koraka
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Korištenje provjere ili potvrde u dva koraka danas je jedan od osnovnih temelja dobre sigurnosne higijene i dobar mehanizam da se onemogući pristup svojim korisničkim računima čak i onda kada je lozinka probijena. Bilo da se koristi multifaktorska autentifikacija (MFA) ili autentifikacija u dva koraka (2FA), obično je potrebno pri ruci imati i aplikaciju koje može generirati kodove koji se unose kao potvrda nakon što se unese lozinka.

Microsoft Authenticator je jedna od takvih aplikacija no koja, za razlikuje od većine konkurencije, nudi neke korisne i vrlo specifične mogućnosti. Prije svega, kada se za prijavu koristi Microsoftov korisnički račun, zahvaljujuću ovoj aplikaciji više neće biti potrebno unositi lozinku, nego tek odgovoriti potvrdno na poruku koja će iskočiti na pametnom telefonu te svoj identitet potvrditi PIN-om ili korištenjem biometrije kako bi se potvrdila prijava.

No, njegove mogućnosti tu ne staju. Uz jednostavno dodavanje računa za 2FA i generiranje jednokratnih kodova za sve servise koji omogućuju korištenje i podešavanje autentifikacije u dva koraka, tu je u mogućnost upravljanja lozinkama.

Štoviše, ne samo da će uvesti sve lozinke koje su pohranjene u Edgeu, nego isto to može učiniti i za Chrome te druge upravitelje lozinkama (kroz uvoz CSV datoteke). Osim toga, može se postaviti kao zadani mehanizam za automatsko popunjavanje obrazaca (autofill provider), a tu je i podrška za izradu pričuvnih kopija pospremljenih podataka što prijelaz s telefona na telefon čini daleko lakšim.

Drugim riječima, ovo je jedna od onih aplikacija koja bi trebala biti obaveznom softverskom opremom za sve one koji imaju i koriste Microsoftov korisnički račun.