Zagreb dobio semafor koji se bori protiv gledanja u mobitel prilikom prelaska ceste

U okviru kampanje Dan bez mobitela u prometu postavljen je prvi semafor s horizontalnom signalizacijom koji upozorava pješake zadubljene u mobitel na upaljeno crveno svjetlo

Sandro Vrbanus nedjelja, 13. listopada 2019. u 13:00

U okviru kampanje Dan bez mobitela u prometu 2019. Hrvatska udruga menadžera sigurnosti – HUMS pokrenula je zanimljivi pilot projekt u partnerstvu s Gradom Zagrebom i tvrtkom Elektromodul-promet. Postavili su, naime, novi tip semafora s horizontalnom signalizacijom koji upozorava pješake na upaljeno crveno svjetlo, dok hodaju prometnicama zadubljeni u ekrane svojih mobitela.

Prvi u Europi

Semafor je postavljen na križanje zagrebačke Frankopanske i Ulice Gjure Deželića (između HNK i Muzičke akademije).

Ovaj je semafor, kojega već zovu semaforom budućnosti, ujedno i prvi puta postavljen u Europi, a njegove učinke na promjenu ponašanja pješaka i biciklista koji koriste mobitel i prelaze raskrižja i prometnice mjerimo u okviru projekta Dan bez mobitela u prometu i u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti, njegovim Zavodom za prometnu signalizaciju.

Rezultate će HUMS prezentirati 21.10. na nacionalni Dan bez mobitela u prometu i to na konferenciji "Mi i naši gadgeti u prometu". Novi je semafor već prvi dan postao zagrebačka atrakcija, a mnogi su pješaci zadubljeni u svoj mobitel pred pješačkim prijelazom stali, jer ih je na crveno upozorio upravo novi semafor koji svjetlo baca i horizontalno i tako upozoravajuće zacrveni ekrane mobitela, kažu iz ove udruge.

 

U okviru kampanje Dan bez mobitela u prometu 2019. upravo smo pokrenuli pilot projekt i u partnerstvu s Gradom Zagrebom...

Posted by Dan bez mobitela u prometu on Saturday, October 12, 2019