Od srijede u prodaji AirPods Pro s noise cancelling tehnologijom

Apple je putem priopćenja za medije i svoje web stranice lansirao dugo očekivani proizvod – nasljednika AirPods slušalica, ovaj puta s "Pro" nadimkom

Sandro Vrbanus utorak, 29. listopada 2019. u 06:00

Bez mnogo pompe i izvan službenih prezentacija Apple je ovoga ponedjeljka najavio svoje nove bežične slušalice AirPods, ovoga puta u Pro inačici. Iste će u prodaji biti već od ove srijede, 30. listopada, po cijeni od 249 dolara u SAD-u.

AirPods Pro koštat će, dakle, 100 dolara više nego "obične" AirPods slušalice (50 ako računamo one s bežičnim punjenjem), a za tu će cijenu kupci dobiti novi dizajn te dugo očekivanu aktivnu tehnologiju umanjenja vanjske buke (noise cancelling).

Vanjski izgled slušalica potpuno je izmijenjen, "noga" im je nešto kraća nego do sada, a "glava" okruglija. Dolaze s tri veličine silikonskih umetaka koji ih čvrsto smještaju unutar uha, no ugrađen je poseban sustav "ventilacije" koji izjednačava pritiske s jedne i druge strane slušalica kako bi nošenje bilo ugodnije.

Pune tehnologije

No, najveće se unaprjeđenje krije unutar samog kućišta. Korištenjem dvaju mikrofona i naprednog softvera AirPods Pro će aktivno eliminirati buku iz okruženja i prilagođavati svoj rad korisniku. Prvi mikrofon smješten je izvana i služi za detektiranje, te posljedično aktivno eliminiranje, zvukova koji dolaze iz okruženja. Drugi je smješten unutar uha kako bi "hvatao" preostalu buku koja je prošla prvu barijeru, te omogućio i njezino umanjenje. Sustav prilagođava signale vanjskoj buci 200 puta u sekundi.

Apple se hvali i tehnologijom nazvanom Adaptive EQ koja ima zadatak prilagoditi srednje i duboke tonove obliku uha korisnika i tako dodatno poboljšati iskustvo slušanja, bilo glazbe bilo telefonskih razgovora. Tu je i način rada Transparency Mode koji će omogućiti samo djelomično eliminiranje buke, dok će glavnina zvukova iz okoline ipak biti čujna – što će biti vrlo korisno, primjerice, u kretanju po cesti. Prebacivanje između ovog i klasičnog načina rada vrši se putem novog prekidača na "nozi" slušalica, osjetljivog na pritisak.

U osnovi slušalica nalazi se novi Appleov H1 čip s deset audio jezgri. Baterija AirPods Pro modela izdržat će, kao i kod osnovnoga, oko pet sati slušanja glazbe, ili 4,5 sata s aktiviranim noise cancellingom, ili do 3,5 sata razgovora. AirPods Pro diče se i vodootpornošću, odnosno imunitetom na znoj i kišu, kao i mikrofonskom mrežicom koja bi trebala olakšati telefoniranje po vjetru. Dolaze s kutijicom za bežično punjenje, a radit će samo s uređajima na koje se može instalirati najmanje iOS 13.2 (koji je, usput rečeno, također postao dostupan za preuzimanje u ponedjeljak).