Include predstavio rješenje za mjerenje kvalitete zraka

Široko dostupne i jednostavne za ugradnju postaje za mjerenje kvalitete zraka bit će moguće postaviti na velikom broju lokacija. Prvi uređaji bit će instalirani u Rimu već u studenome

Sandro Vrbanus četvrtak, 28. listopada 2021. u 16:01

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju kako zagađenje zraka predstavlja jedan od najvećih globalnih zdravstvenih rizika, a procjenjuje se kako je 2016. godine zagađenje zraka prouzročilo 4,2 milijuna preuranjenih smrtnih slučajeva. Iz tog je razloga Include, proizvođač Smart City rješenja koja se koriste u 59 zemalja svijeta, predstavio postaje koje donose široko dostupno rješenje za mjerenje kvalitete zraka u gradskim četvrtima, nazvano Aerys.

Praćenje kvalitete zraka

U odnosu na profesionalne mjerne postaje koje se zbog visokog iznosa instalacije i održavanja instaliraju na ograničenom broju lokacija, Includeove mjerne postaje Aerys omogućit će pristupačnu i jednostavnu instalaciju velikog broja jedinica, čak i na razini gradskih četvrti.

Iz Includea navode kako njihove postaje nisu zamjena za profesionalne mjerne postaje, ali pristupačna cijena omogućuje instalaciju velikog broja jedinica koje u zajedničkoj mreži pružaju relevantne informacije o kvaliteti zraka na značajno većem broju lokacija. Prikupljeni podaci također pružaju gradovima uvid u izvore onečišćenja i njihovu učestalost.

Tri modela

Aerys će biti dostupan u tri varijante. Model P omogućuje mjerenje koncentracije lebdećih čestica koje predstavljaju najveći izvor onečišćenja. Model G mjeri koncentracije plinova NO, NO2 i O3, dok Aerys X obuhvaća mjerenje lebdećih čestica, otrovnih plinova i osnovnih atmosferskih uvjeta.

Iz tvrtke navode kako u studenome prve sustave isporučuju u Rim koji upravo završava izgradnju pametnog trga na kojemu će također biti instalirane i Steora klupe.

Novi investicijski ciklus

Solinski Include poznat je prije svega po svojim pametnim klupama Steora, a krajem prošle godine krenuli su i u smjeru proizvodnje sustava koji doprinose rješavanju nekih od najvećih globalnih izazova današnjice. Osim postaje za mjerenje kvalitete zraka Aerys, Include također proizvodi i rješenja za upravljanje otpadom. Tvrtka trenutačno radi na trećoj rundi dokapitalizacije s ciljem daljnjeg širenja poslovanja na nova tržišta i povećanjem proizvodnih kapaciteta.