Include predstavio nove pametne klupe i spremnike otpada

Na današnjem su online predstavljanju prikazani novi proizvodi poznatih solinskih pametnih klupa Steora s umjetnom inteligencijom kao i spremnici koji olakšavaju upravljanje odlaganjem otpada

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 30. studenog 2020. u 14:00

Tvrtka Include, domaći proizvođač tehnologije za pametne gradove, na današnjem live stream eventu u sjedištu tvrtke u Solinu predstavila je novu generaciju Steora pametnih klupa. Također su s novom linijom spremnika otpada Terra najavili i ulazak u tržište pametnog upravljanja otpadom.

Tijekom predstavljanja, Ivan Mrvoš, izvršni direktor tvrtke Include, naveo je kako je glavni cilj tvrtke bio izraditi naprednu pametnu klupu koja cijenom konkurira običnim klupama. Mrvoš je također predstavio Terra spremnike otpada za koje je rekao kako u njih stane do tri puta više otpada u usporedbi s klasičnim spremnicima, te da manji gradovi mogu uštedjeti do dva milijuna eura godišnje zahvaljujući sustavu komprimiranja koji je Include razvio.

Proizvodi iz vlastitog razvoja

Svi elementi novih proizvoda rezultat su vlastitoga istraživanja i razvoja. Unutar tvrtke proizvode vlastite litij-ionske baterijske pakete, kao i posebne priključke za punjenje mobilnih uređaja koji prepoznaju model uređaja i omogućuju najbrže punjenje prema preporukama proizvođača. Više od 10 mjeseci razvoja posvećeno je dizajniranju naprednih solarnih modula u suradnji s varaždinskom tvrtkom Solvis.

Nove pametne klupe

Include je danas predstavio drugu generaciju pametnih klupa Steora. Tri nova modela dolaze sa solarnim panelima koji dizajnom podsjećaju na klasične drvene letve. U osnovnim izvedbama novi modeli dolaze s brzim bežičnim punjačima, nizom senzora za prikupljanje meteoroloških podataka, ambijentalnom rasvjetom, sustavom hlađenja sjedala i neograničenom komunikacijom.

Steora Classic
Steora Classic
Steora Cyclo
Steora Cyclo

Pametno upravljanje otpadom

Include je istodobno predstavio i spremnike otpada Terra koji dolaze u više oblika i veličina, a svi su opremljeni naprednim sustavom komprimiranja otpada, čime do tri puta povećavaju kapacitet spremnika. Spremnici komuniciraju s platformom za pametne gradove Solos, te je omogućen uvid u stanje napunjenosti svakog spremnika, točna lokacija spremnika, pa čak i evidencija odlaganja otpada.

U ove spremnike može biti ugrađen i sustav koji donosi pravedniju naplatu građanima "pay-as-you-dispose". Spremnici tako sadrže senzore koji prilikom svakog odlaganja otpada bilježe njegovu točnu masu. Tako računi za komunalni otpad krajem mjeseca dolaze upravo za masu otpada koja se odložila, umjesto dosadašnjih fiksnih računa prema broju odvoza ili članova kućanstva. 

Svi novi proizvodi tvrtke Include bit će dostupni na tržištu tijekom sljedeće godine, a iz Includea su danas također najavili kako će nakon blagdana predstaviti i svoje prve proizvode namijenjene građanima.